Založ si blog

Prestaňte so zlozvykom byť nešťastní

Raz som sa rozprával s Jane Goodallovou, ktorá už 45 rokov skúma život šimpanzov v Národnom parku Gombe Stream v Tanzánii. Takmer dva roky žila medzi šimpanzmi, ktoré ju prijali do svojej svorky. A ja som sa jej spýtal: aký je váš hlavný pocit zo života medzi šimpanzmi, v pralese, kde nie sú ľudia a šimpanzy vás prijali za svoju?

A ona odpovedala: „Láska je to, čo som medzi nimi cítila. Môžu na seba neustále kričať a vymýšľať si, ale to všetko len preto, aby prebudili lásku. A to isté som začala objavovať aj pri stromoch, v lese, na oblohe, na zemi…“

Keď Jane prišla z mestskej džungle do tej africkej, bez toho, aby bola sentimentálna, postupne zistila, že celá príroda je plná lásky. A mala úplnú pravdu.

Lásku si za peniaze nekúpiš

Tu však narážame na veľký problém. Láska existuje v prírode, ale ako ju môžeme dosiahnuť navzájom medzi sebou? A ak nie lásku, tak aspoň dobré vzťahy, bez ktorých ľudstvo jednoducho nemôže ďalej existovať. Láska sa nedá vynútiť. Môžem zaplatiť a kúpiť si čokoľvek okrem lásky. Za peniaze môžete získať ústretový prístup, úctu, ale láska je veľmi zvláštny cit, ktorý sa odlišuje od všetkých ostatných ľudských citov.

Dobré vzťahy medzi ľuďmi vznikajú vtedy, keď sa navzájom potrebujú a po vzájomnej dohode sa využívajú na dosiahnutie niektorých svojich cieľov. Týmto spôsobom môže medzi nimi vzniknúť vzájomná dôvera. Ale len čo niekto dostane viac peňazí alebo viac uspokojenia a potešenia, všetka dôvera a oddanosť sa môže okamžite vytratiť. Takýchto príkladov je v živote veľa.

A toto naše správanie nakoniec viedlo k tomu, že sme sa postavili proti sebe s jadrovými bombami za chrbtom. A vo vesmíre krúžia satelity nabité zbraňami, pripravené na okamžité použitie. O konvenčných zbraniach ani nehovoriac. Ak k tomu pripočítame medzinárodný terorizmus, miestne vojny a kriminalitu, vidíme, že máme všetky dôvody vážne sa obávať o svoje životy.

Kým sa život neskončí

Obraz však nebude vyzerať tak pochmúrne, ak pochopíme jeho príčinu. Došli sme až na okraj priepasti, aby sme od nej s hrôzou odišli – uvedomili sme si, že nemáme inú možnosť, ako zmeniť náš vzťah z nenávisti na lásku.

A toto už nie je nejaký osobný problém, ktorý sa dá len tak zahodiť. Žiadna krajina, bez ohľadu na to, ako je bohatá a rozvinutá, sa nedokáže vyrovnať s vonkajšími alebo vnútornými problémami spôsobenými nenávisťou. Prehlbujúca sa priepasť medzi bohatými a chudobnými skôr či neskôr povedie k tomu, že chudobní vyjdú do ulíc a budú rabovať bohatých, pričom sa rozpadne aj samotný štát.

Nezáleží na tom, koľko peňazí a potravín štáty nazhromaždili. Pri nedostatočnej vzájomnej účasti, ktorá medzi nami existuje, máme svet, v ktorom polovica jednoducho hladuje a druhá polovica vyhadzuje viac jedla, ako je potrebné na nakŕmenie prvej polovice. A nemôžu sa spolu dohodnúť, pretože na seba navzájom nemyslia.

Preto je dnes dosiahnutie univerzálnej lásky nielen krásnym sloganom, ale životnou nevyhnutnosťou. Nepáči sa vám slovo „láska“? Zdá sa vám to trochu otrepané? Potom ho nahraďte vzájomnou účasťou a starostlivosťou o toho druhého. Ide o to, že na to musíme prísť, inak sa život na Zemi skončí.

Sedem miliárd pohárov čaju

Ale ak je to všeobecný zákon ľudskej existencie, ako ho môžeme začať napĺňať? Aby som to dokázal, musím sa cítiť spojený s celým svetom. Nemusím každého poznať od videnia, ale vo vnútri by som mal cítiť, že sme spolu, a že mi na každom záleží rovnako ako na sebe.

Nalievam si pohár čaju a dávam pozor, aby si ho mohli dať aj ostatní. Do takej miery, že ak ho nebudú mať iní v takej miere, v akej ho chcú mať, nebudem ho mať ani ja. Ako matka, ktorá kým nenakŕmi svoje dieťa a nezabezpečí mu, aby bolo sýte, zdravé a šťastné, sa nemôže postarať o seba. Jednoducho nie je schopná myslieť na seba, pokiaľ ono niečo potrebuje. A my sa musíme naučiť, ako prejsť od úplného sebectva k tomuto opačnému stavu.

Koľko dobrých vecí môžeme urobiť spoločne?

Vidíme, že žijeme vo zvláštnych časoch. Ešte nikdy sa v našich dejinách nestalo, že by príroda, všetky vnútorné a vonkajšie podmienky od nás vyžadovali, aby sme sa zmenili. Vždy sme kráčali vpred so svojím rastúcim sebectvom, rozorávali sme tento svet a prispôsobovali si ho.

A teraz sa musíme prvýkrát v histórii prispôsobiť – poskytnúť si globálne a integrálne vzdelanie, ktoré nás naučí myslieť jeden na druhého a byť „dobrými deťmi“ ako v škôlke. Bez toho naša „škôlka“ už nemôže existovať, les z nej nevyrastie.

Ak sa obrátite na odborníkov: sociológov, psychológov, povedia vám, že musíme začať s malými skupinami. Mali by sme organizovať rozhovory, školenia, spoločné podujatia, aby ľudia videli, aké dobré je byť spolu, ako veľmi človeku prospieva, keď má okolo seba starostlivých ľudí. A koľko dobrých vecí môžeme robiť spolu: relaxovať, zabávať sa, podporovať sa navzájom.

Vďaka vzájomnej účasti – dobrému prepojeniu medzi nami, sa dokážeme oslobodiť od mnohých problémov a starostí. Vybudujeme nový priemysel – nie materiálny a technický, ale vnútorný, duchovný. Tak ako sme kedysi vybudovali moderný, technologický svet za cenu egoizmu, ktorý nás tlačil k vonkajšiemu rozvoju, teraz si vnútorným rozvojom vybudujeme nový svet medzi sebou – vnútorný svet.

Objavia sa nové technológie, všetky druhy inovácií – a to všetko vo vzájomnom vzťahu medzi nami. Uvidíme, že v týchto láskavých, dobrých vzťahoch sa nám otvára celý svet plný rozmanitých pocitov. A na tento kontakt nebudeme potrebovať internet ani iné komunikačné linky. Budeme navzájom prepojení na úrovni zmyslov. Až do takej miery, že sa začneme cítiť ako matka a dieťa.

Výsledkom bude, že každý sa stane každým! Každý bude zmyslovo spojený a začne cítiť, čo sa deje v iných i čo sa deje v ňom. Dosiahneme vzájomnú účasť a univerzálne, integrálne spojenie. A budeme môcť pocítiť to, o čom hovorila Jane Goodallová a mnohí ďalší, že láska je skutočne univerzálny, svetový zákon, ktorý v prírode existuje. A každý pocíti jej vnútornú silu i univerzálnu lásku, ktorá v prírode vládne.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699981x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie