Založ si blog

Čo robí život skutočne zmysluplným

Vstávame, začíname deň, pripravujeme deti do školy, alebo ak sme slobodní, ideme do práce. Deň rýchlo ubehne. Potom prídeme domov vyčerpaní a spíme až do ďalšieho rána, aby sme mohli začať ďalší deň odznova. Mohlo by to byť práve to, čo robí život zmysluplným? Presne to skúmala nedávna celosvetová štúdia. 39 % respondentov uviedlo, že rodina je hlavným zdrojom zmyslu ich života, v porovnaní s 2 %, ktorí nachádzajú zmysel vo viere a spiritualite.

Podľa nedávnej štúdie, ktorú uskutočnila agentúra Pew Research Center medzi 19 000 dospelými v 17 rozvinutých krajinách sveta, sú najdôležitejšími faktormi v živote človeka rodina, kariéra a finančná prosperita.

Niet divu, že rodina je hlavným zdrojom spokojnosti. Rodina zohráva najdôležitejšiu a najbezprostrednejšiu úlohu v rozvoji človeka, pretože je to jeho najbližšia a najvplyvnejšia oblasť. Ostatné oblasti nás tiež ovplyvňujú a hodnotovo vypĺňajú čas, sú však viac vzdialené, menej stabilné a môžu sa meniť zo dňa na deň. Človek môže zmeniť prácu, priateľov alebo miesto zábavy, ale nie svoju rodinu. Napriek ťažkostiam, ktoré niekedy zažíva, je dotyčná osoba od rodiny závislá a je s ňou spojená. Práve preto je taká dôležitá.

Po dvoch rokoch trvania COVID-19 sa dalo očakávať, že ľudia sa budú viac pýtať na zmysel života, a preto ich bude viac priťahovať spiritualita. Ale nakoniec sa ľudstvo nad globálnou epidémiou nijako zvlášť nezamýšľa ani nerozjíma. Ľudia sa skôr cítia utláčaní tým, že nemôžu voľne cestovať do zahraničia, že musia nosiť masky a musia sa dodatočne očkovať, aby sa zabránilo šíreniu vírusu, ako aj mnohým zaťažujúcim obmedzeniam.

Celkovo sme sa však s nákazou naučili žiť. Čoskoro ľudstvo zabudne aj na nový variant, ktorý vtrhol do našich životov. Naša ľudská prirodzenosť je ochotná dobrovoľne prijímať potešenie a pôžitok pre seba a len pre seba. Zo dňa na deň táto egoistická povaha rastie, hrubne a hrubne, stáva sa takou rafinovanou a prefíkanou, že človeka už neohromí vôbec nič. Neustále nás bombardujú informácie o vojnách, masovom hladomore a nových variantoch vírusov, ale kým takúto skutočnosť nezažijeme všetkými zmyslami, neveríme, že sa to deje, a nepodnikáme kroky k zmene.

Napriek tomu nemôžem povedať, že by na nás koronavírus nemal vplyv. Odhalil nám, ako veľmi sme od seba navzájom závislí, keďže sme malá globálna dedina. Ale v sieti vzájomnej komunikácie, v našich vnútorných pocitoch zostávame naďalej ľahostajní a odlúčení jeden od druhého. Takže keď sa prirodzene stane, že egoizmus bude silnieť, objavia sa ďalšie a ďalšie globálne údery, až kým si neuvedomíme, že len vtedy, keď sa budeme cítiť ako jedna rodina, vo vzájomnej starostlivosti a garancii, budeme schopní prosperity.

Svoje životy budeme vnímať ako zmysluplné výlučne prostredníctvom úzkeho ľudského spojenia. Ak by sme tvár spoločnosti formovali podľa vzoru ideálnej rodiny, zlepšili by sme si život, vytvorili by sme si dobrú, teplú a priateľskú atmosféru. Vybudovali by sme si dobré prostredie, ktoré by nás objímalo ako milujúca matka. Čím viac by sme sa navzájom citovo spájali, tým viac by sme cítili silu spojenia, najvyššiu silu prírody, atribút dávania a lásky, dobrú a blahodarnú silu. Len ak sa primkneme k vlastnostiam a zámerom prírody, objavíme zmysel života v oboch: telesnom aj duchovnom, pre naše dokonalé naplnenie.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698260x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie