Založ si blog

Je Európa na pokraji jadrovej vojny?

Súčasná doba odhaľuje zraniteľnosť Európy a riziko ďalšej eskalácie vojny, ktorá môže vypuknúť v zlomku sekundy. Fínsko a Švédsko oznámili, že chcú požiadať o členstvo v NATO. Na druhej strane Rusko vníma tento krok ako hrozbu a varovalo pred vojenskou reakciou vrátane nasadenia jadrových a hypersonických zbraní v oblasti Baltského mora, ak tieto krajiny do aliancie vstúpia.

Fínsko a Švédsko na základe prieskumov verejnej mienky tvrdia, že vojna na Ukrajine podnietila rastúcu podporu verejnosti, aby sa stali súčasťou 30-člennej vojenskej aliancie. Obe severské krajiny sa desaťročia zdržiavali vstupu do NATO v snahe zachovať neutralitu, ale zdá sa, že tieto ich kalkulácie sa zmenili.

Mohlo by sa napätie v Európe rozvinúť do podoby jadrového konfliktu? Predovšetkým, hneď ako sa skončí vojna na Ukrajine, pohľad európskych krajín a sveta vo všeobecnosti na budúcnosť sa zásadne zmení. Hodnotenia života pred konfliktom a po ňom – ak sa to dá nazvať konfliktom, pretože je to zložitejšie – určia, čo všetkých čaká. Kým však nepochopíme, že práve naša vrodená ľudská túžba po nadvláde nijako neprispieva k pozitívnej zmene vo svete, bude táto naďalej predstavovať globálnu hrozbu pre nás všetkých a nebezpečenstvo jadrovej vojny v Európe a inde vo svete bude pretrvávať.

Riziká jadrovej expanzie vznikajú s určitým cieľom: aby ľudstvo pochopilo, že hrozba a nadvláda nie sú správnym spôsobom riešenia problémov medzi krajinami. Keďže jadrové zbrane majú schopnosť vyhubiť celé populácie, nútia svet a každého človeka, aby sa takéhoto výsledku obával a zvažoval, ako zmeniť ľudskú spoločnosť ako celok, aby sa takýto katastrofický scenár nikdy nenaplnil.

Toto poučenie by sme si mali vziať z predchádzajúcich bolestných udalostí v dejinách, ale žiaľ, ľudstvo sa z predchádzajúcich úderov nepoučilo. Preto stále znovu a znovu narážame kosou na ten istý kameň.

Svojmu úplnému vyhladeniu budeme schopní zabrániť len vtedy, keď si uvedomíme, že vládnutie prostredníctvom nenávisti a rozdeľovania len dláždi cestu k našej záhube. Akákoľvek nádej na lepšiu budúcnosť závisí od našej ochoty zmeniť náš úzko egoistický pohľad na komplexnejší a viac integrujúci pohľad na vzťahy medzi ľuďmi aj krajinami.

Ako vysvetľuje popredný kabalista Baal HaSulam vo svojej oči otvárajúcej zbierke Spisy poslednej generácie: „Bomby urobia svoje a preživším, ktorí po skaze zostanú, nezostane nič iné, len vziať na seba tento údel vytvoriť nový svet, v ktorom jednotlivci aj národy nebudú vo svoj prospech pracovať viac, než je nevyhnutné na ich živobytie, zatiaľ čo všetko ostatné budú robiť v prospech ostatných.“ Dúfajme, že nemusíme dospieť až do bodu zúfalstva, aby sme zareagovali a zmenili smer svojho konania od vlastného sebeckého prospechu k spolupráci a vzájomnej starostlivosti.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702171x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie