Založ si blog

Zvyšovanie hladiny morí – príčinou sme my

„Keď sa v marci teplota v Antarktíde vyšplhala na 38 stupňov Celzia nad normál, teda približne na 70 stupňov Fahrenheita (cca 21 °C), zrútil sa rozkolísaný ľadový šelf (kontinentálny prah) veľký ako Los Angeles,“ napísala CNN. „Teplo sa sem dostalo prostredníctvom tzv. atmosférickej rieky,“ pokračoval článok, „dlhého prúdu vlhkosti, ktorý prenáša teplý vzduch a vodnú paru z trópov do iných častí Zeme. … tieto „rieky na oblohe“ – ktoré pri dopade na pevninu zhadzujú dážď a sneh – spôsobujú aj extrémne teploty, topenie povrchu, rozpad morského ľadu a veľké oceánske vlny, ktoré ďalej destabilizujú ľadové šelfy na Antarktickom polostrove.“ Áno, vždy, keď dôjde k nešťastiu, hľadáme jeho bezprostrednú príčinu. Takto sa neustále vyhýbame uznaniu skutočnej príčiny našich nešťastí: ľudskej prirodzenosti.

Nielen klíma sa stáva nehostinnou. Sú to aj miznúce lesy a zúriace epidémie, ktoré nám hovoria: „Vy ste hrozba! Vy ste pohroma! Vyčerpali ste svoj potenciál!“ Vedci varujú, že ak neobmedzíme globálne otepľovanie, prídeme o naše pobrežné mestá. Myslím si, že je to oveľa horšie: celá naša planéta sa stane neobývateľnou pre ľudí, za čo si môžeme sami. Zdá sa, že Zem nás už má dosť, je nami „znechutená“.

Hovorí sa nám, že sa to deje preto, lebo znečisťujeme vzduch, vodu a pôdu, ničíme lesy, lovíme iné druhy až do vyhynutia a berieme si od Zeme oveľa viac, ako môže dať bez toho, aby nedošlo k zrúteniu celého ekosystému. Toto sú určite chyby v našom správaní, ale existuje istý dôvod, prečo sa takto správame. Naším hlavným zločinom je náš postoj k sebe navzájom.

Nech ubližujeme Zemi akokoľvek, jeden druhému to robíme desaťkrát viac. Škody, ktoré spôsobujeme Zemi, sú súčasťou nášho úsilia škodiť iným ľuďom a národom; je to len ďalší aspekt nášho vzájomného boja. Ak prestaneme bojovať jeden proti druhému, prestaneme ničiť aj náš spoločný domov – príroda sa zotaví a bude k nám opäť priateľská.

Pravdaže, nie je ľahké prestať navzájom bojovať, keď všade vládne nedôvera a nepriateľstvo. Od národov až po jednotlivcov dominuje agresivita a zastrašovanie, ktoré v skutočnosti určujú naše vzťahy. Keďže nás ale Zem už „vyháňa“, ak chceme prežiť, nemáme inú možnosť, než sa zmeniť.

Je to proces učenia, ktorý sa však musí začať uznaním, že náš problém nespočíva v tom, že spaľujeme príliš veľa fosílnych palív, jeme príliš veľa mäsa alebo znečisťujeme zem a vodu plastmi. Naším problémom je, že všetky tieto škody robíme preto, aby sme ublížili a zničili iných, aby sme ich premohli a podmanili si ich – aby sme mohli byť pyšní a uspokojili sme svoje ego.

Keď si priznáme, že náš egoistický postoj k druhým je naším základným problémom, budeme schopní sa s ním vysporiadať. Naučíme sa povzniesť nad svoje ego a spolupracovať. Najprv si však musíme prestať namýšľať, že nás potápa voda a rieky na oblohe. Topíme sa vo vlastnom egoizme, a to je náš skutočný problém.

 

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699239x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie