Založ si blog

Nový liek, ktorý sľubuje, že bude cieliť len na rakovinu, ju nezničí

Vedci z Tel-Avivskej univerzity (TAU) oznámili, že vyvinuli nový spôsob, ako dopraviť lieky priamo do rakovinových buniek, namiesto toho, aby boli rozptýlené po celom tele. Podľa časopisu Science Daily „štúdia otvára novú cestu k personalizovanému a presne cielenému boju proti rakovine“. Profesor Dan Peer, vedúci výskumného tímu, uviedol, že ich cieľom bolo „umlčať enzým HO1, ktorý umožňuje nádorom získať odolnosť voči chemoterapii a ukryť sa tak pred imunitným systémom.“ … „Náš nový nanoliek,“ tvrdí, „sa vie presne zamerať na rakovinové bunky, umlčať enzým HO1 a vystaviť nádor chemoterapii bez toho, aby boli poškodené okolité zdravé bunky.“

Som za pokrokovú medicínu, ale medicína nedokáže vyliečiť príčinu rakoviny a bez vyliečenia príčiny je to, akoby sme utesnili jednu netesnosť v potrubí, len aby sme zistili, že sa namiesto nej vytvorila nová.

Rakovina je jedinečná choroba. Vzniká vtedy, keď bunky začnú „konzumovať“ svoje okolie a rastú na jeho úkor. Nakoniec si rakovina privodí vlastnú smrť tým, že zabije telo, ktoré ju živí, no nemôže si pomôcť.

Toto „sebecké“ správanie nádorov je veľmi podobné tomu, ako sa správame jeden k druhému i k životnému prostrediu my. Hoci sme od oboch závislí, pokiaľ ide o naše prežitie, náš postoj k nim je oportunistický a zneužívajúci – ale nemôžeme si pomôcť. V tomto zmysle sú ľudia rakovinou Zeme.

Aj keď neplatí, že čím je človek sebeckejší, tým je väčšia pravdepodobnosť, že sa u neho vyvinie rakovina, rastúci výskyt rakoviny v ľudskej spoločnosti ako celku je dôsledkom nášho prístupu k Zemi a k sebe navzájom, ktorý je čoraz viac vykorisťovateľský. Tak ako sa i u láskavých a veľkorysých ľudí alebo dokonca u malých detí môže vyvinúť rakovina, účinky zneužívajúceho prístupu ľudstva sa môžu prejaviť aj v tých častiach sveta, ktoré zvlášť vykorisťovateľské nie sú. Je tu vzájomná zodpovednosť: tak ako trpí celý organizmus, keď ochorie jeden orgán, trpí aj celé ľudstvo, keď je chorý jeho celkový postoj, konkrétne – vzájomné zneužívanie.

Rakovina nie je jediným dôsledkom nášho zneužívajúceho prístupu. V podstate sú to aj všetky naše ostatné choroby. Rakovina je však najvýraznejším prípadom „sebeckej“ choroby, pretože spôsob jej fungovania je veľmi podobný tomu, ako sa správame jeden k druhému, k zvieratám a rastlinám, i k Zemi ako celku.

Keďže rakovina je „egoistická“ choroba, jediným liekom na ňu je vyliečiť náš egoizmus. Odstránenie rakoviny si preto vyžaduje vykoreniť egoizmus z našej spoločnosti.

Je jasné, že ide o vzdelávací, a nie medicínsky proces, ale jeho prínos pocítime v každom aspekte nášho života. Výchova k vzájomnosti a ohľaduplnosti prospeje nielen nášmu zdraviu, ale aj našej ekonomike, bezpečnosti našej spoločnosti, úrovni zneužívania drog a kriminality súvisiacej s drogami i našej celkovej životnej úrovni a blahobytu.

Aj keď nevidíme zjavnú súvislosť medzi rakovinou a sebectvom, odstránenie sebectva je jednoznačne užitočným cieľom. Preto by som navrhoval, aby sme to najprv skúsili, a keď uvidíme výsledky, už nebudeme chcieť prestať.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 699082x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie