Založ si blog

Reštrukturalizácia ľudstva a ako „donútiť“ ľudstvo ku šťastiu

Vojna v Európe, ktorá trvá dlhšie, než ktokoľvek očakával, a ktorej koniec je v nedohľadne, vírus, ktorý mutuje a ľahko preľstí vedcov, zdanlivo nezastaviteľná inflácia, nenapraviteľne narušené zásobovacie reťazce a ďalšie celosvetové krízy doliehajú na ľudstvo. Tieto údery však spôsobujú viac než len bolesť – aj reštrukturalizáciu, prestavbu sveta. Vedú celú planétu – nerasty, rastliny, zvieratá a ľudí – vpred do stavu harmónie a rovnováhy, ktorá raz nastane, hoci sa jej ľudstvo zúfalo snaží vyhnúť. Je to veľmi zvláštna fáza, ktorou prechádzame. Objavuje sa nový, pokojný a harmonický stav, ktorý je bolestivý len preto, že sa mu bránime, pretože chceme rozhodovať, aj keď naše rozhodnutia pracujú proti nám.

Všetko, čo sa dnes vo svete deje, poukazuje na jasnú a jednoduchú skutočnosť: nemáme žiadnu predstavu o tom, o čo vlastne ide. Netušíme, prečo sa veci dejú, ako ich ovplyvniť tak, aby fungovali v náš prospech, ani ako zabezpečiť našu budúcnosť a budúcnosť našej planéty.

Klimatická kríza, hospodársky pokles a neutíchajúce medzinárodné násilie sú príznakmi nefunkčného systému. A tento systém je nefunkčný, pretože odmietame poznať a konať v súlade s jedným jednoduchým faktom: v dobrom aj zlom sme navzájom prepojení a závislí jeden od druhého. Preto musíme pracovať jeden pre druhého, a nie proti sebe.

Globálne krízy nám ukazujú, že sami nedokážeme vyriešiť žiadny problém. Postupne nás prostredníctvom bolesti naučia, že sa musíme naučiť spolupracovať. To bude začiatok skutočnej reštrukturalizácie sveta.

Príroda nám ponúka len dve možnosti: naučiť sa navzájom spolupracovať, alebo nechať prírodu, aby nás to naučila sama – ako to robí teraz. Prvá možnosť je bezbolestná a rýchla, druhá, to je súčasná cesta – plná zmätkov a trápenia.

Vezmime si napríklad vírus. Keby sme spolupracovali na celom svete, už dávno by sme sa ho zbavili. Keďže to odmietame, stále sa šíri a marí naše úsilie. Alebo si zoberme nedostatok potravín. Je falošný, potravín nie je nedostatok. Ľudstvo produkuje oveľa viac, ako spotrebuje. Keďže ich však rozdeľujeme nerovnomerne, niektoré časti sveta sú zásobené nadmerne, iné hladujú a prebytočné potraviny sa pritom vyhadzujú a znečisťujú planétu. Toto je kríza spôsobená výlučne človekom, ktorá sa nikdy nemala stať.

A tak, ako je to s potravinami a zdravotnou starostlivosťou, je to aj s prístupom k vzdelaniu, bývaniu, hospodárskemu rozvoju a všetkým ostatným oblastiam ľudskej činnosti. Ak k tomu pridáme nekončiace preteky v zbrojení, dostaneme recept na nekonečnú chudobu, biedu, frustráciu a nakoniec aj násilie.

Teraz, keď veci zašli príliš ďaleko, kríza zasahuje každého. Príroda nám tým chce povedať, že ak nebudeme spolupracovať, nikto neuspeje. Žiadna krajina nemôže prosperovať samostatne bez ohľadu na ostatné krajiny. Každá krajina je závislá na svetových trhov – na surovinách z iných krajín, od výrobkov vyrábaných v zahraničí aj od potravín, ktoré si nedokáže sama vyrobiť.

Keď zápas o prekonanie iných krajín dosiahne určitú hranicu, začnú sa nám škody, ktoré spôsobujeme iným, vracať. V tomto momente sa objaví globálny kolaps. A práve to sa dnes deje.

Môžeme medzi sebou naďalej bojovať a robiť si život čoraz viac, a nakoniec až neznesiteľne, ťažký, alebo môžeme prestať navzájom bojovať a život každého z nás tak urobiť ľahším a bezpečným. Nakoniec si vyberieme to druhé, pretože nikto nechce trpieť. Jedinou otázkou je, ako dlho nám to potrvá a čo nás to bude stáť.

Reštrukturalizácia ľudstva – to nie je voľba, ale môžeme si vybrať medzi rýchlou a jednoduchou cestou, alebo tou dlhou a bolestivou. V súčasnosti sme jednoznačne na tej druhej.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688683x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie