Založ si blog

Odchod Borisa Johnsona budeme ľutovať

Po veľkolepom prejave britského premiéra Borisa Johnsona odstúpila celá vláda, čím sa dostal do neudržateľnej pozície, ktorá ho prinútila odstúpiť. Na prvý pohľad konzervatívna strana urobila etickú vec a zosadila svojho zlomyseľného lídra. Vysmieval sa pravidlám Covidu, ktoré sám uzákonil. Myslím si však, že aspoň do určitej miery by sme mali vládcov posudzovať viac podľa toho, čo robia pre svoju krajinu, a menej podľa toho, ako sa správajú ako jednotlivci. V prípade Borisa Johnsona si myslím, že jeho vedenie bolo dobré pre Spojené kráľovstvo, dobré pre Ameriku, dobré pre Európu a dobré pre Izrael, a verím, že jeho odchod budeme ľutovať.

Roky som hovoril, že je v najlepšom záujme Spojeného kráľovstva odtrhnúť sa od EÚ. Nakoniec, po mnohých rokoch váhania, našla Británia v Johnsonovi rozhodného lídra, ktorý má Brexit zrealizovať. Keď sa usadí prach menších škandálov, tento výkon zostane ako Johnsonovo dedičstvo. Verím, že Briti to prajne pripíšu k jeho menu.

Ukrajina už teraz oplakáva Johnsonov odchod, pretože bol jej podporovateľom vo vojne proti Rusku. Sú aj takí, ktorí tvrdia, že by sa ešte mohol vrátiť ako šéf NATO. Nie som „v obraze“, pokiaľ ide o politiku, ale ak by k tomu došlo, Európe by to prospelo.

Johnsonove názory na to, ako by mal svet fungovať, boli pokrokové a konštruktívne. Teraz, keď odchádza, niet pochýb o tom, že ďalší premiér bude menej asertívny a nebude taký silný. Podľa mňa je to zlá správa pre Spojené kráľovstvo a zlá správa pre svet.

Problémom nie je len zosadenie Borisa Johnsona. Mnohí ľudia, a nielen v Spojenom kráľovstve, sa cítia zneistení a rozčarovaní z politiky. Cítia sa bezmocní a stratili nádej vo svoju schopnosť ovplyvňovať riadenie svojej krajiny, hoci zdanlivo žijú v demokratických krajinách. V dôsledku toho ľudia úplne strácajú záujem o politiku. Podľa môjho názoru na tom majú veľký podiel médiá a politici. Zámerne mätú verejnosť do takej miery, že obyčajní ľudia, ktorí by inak mohli robiť kvalifikované rozhodnutia a vyvodzovať seriózne a inteligentné závery o svojich lídroch, nedokážu pochopiť, čo sa deje, a jednoducho to vzdávajú.

Myslím si, že ak ľudia chcú politický systém, ktorý bude pracovať v ich prospech a nebude ich zneužívať, musia sa sústrediť skôr na seba, než očakávať, že politici budú dbať na ich potreby. Ak sa ľudia zamerajú na vzájomné prepojenia, na posilnenie solidarity a súdržnosti, toto zmýšľanie prenikne nahor. Politici napokon potrebujú priaznivé názory ľudí. Ak uvidia, že ľudia oceňujú solidaritu, aj oni ju prijmú.

Ako som už povedal, Boris Johnson bol pre Izrael dobrý. Či jeho nástupca bude pokračovať v jeho politike voči Izraelu, sa ešte len uvidí. Je však jasné, že ktokoľvek príde na rad, bude musieť prehodnotiť vzťah Spojeného kráľovstva s Izraelom. Niet pochýb o tom, že Izrael bude aj naďalej predmetom záujmu Spojeného kráľovstva, ako je predmetom záujmu celého sveta. Politika budúceho premiéra Spojeného kráľovstva sa teda ešte len ukáže.

Ťažko povedať, ako sa to bude vyvíjať v krátkodobom horizonte, ale z dlhodobého hľadiska platí pravidlo, že krajiny sú úspešné a prosperujú, keď udržiavajú dobré vzťahy so Židmi vo všeobecnosti a najmä s Izraelom. Neprospievajú, keď sa obracajú proti Izraelu a Židom.

V Spojenom kráľovstve je Konzervatívna strana naklonená Izraelu viac ako Labouristická strana. Bolo to zjavné najmä v čase, keď bol na čele Labouristickej strany Jeremy Corbyn. Táto strana sa výrazne prikláňala k Palestínčanom a proti Izraelu. Je preto pre mňa prirodzené dúfať, že v nasledujúcich parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve opäť zvíťazí Konzervatívna strana a ďalší premiér bude pochádzať z jej radov.

Okrem toho sa v posledných rokoch ukázalo, že konzervatívci sa vo všeobecnosti prikláňajú k tradičnejším názorom týkajúcich sa diplomacie, spoločnosti a rodiny. Ľavica – z ktorej väčšina volí labouristov – presadzuje „progresívne“ názory, ktoré zvyšujú sociálnu nestabilitu a zmätok, ktorý ľudia pociťujú, ako som už spomenul vyššie. Z tohto dôvodu sa domnievam, že bez ohľadu na záujmy Izraela je v záujme Spojeného kráľovstva, aby Konzervatívna strana zostala pri moci aj po nasledujúcich parlamentných voľbách.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 704248x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie