Založ si blog

Kolektívne vedomie ako zdroj absolútneho potešenia

Vedci zistili, že mravec vystavený teplu počas spoločnej aktivity s inými mravcami sa správa tak, akoby ho necítil. Pokračuje spoločne s ostatnými mravcami, akoby necítil vôbec nič, a zmení smer, až keď tak urobia všetky mravce. To isté platí aj o mnohých kŕdľoch vtákov, ako sú škorce, a o mnohých húfoch rýb. Nesledujú sa navzájom, ale pohybujú sa, akoby všetky boli jedným organizmom pozostávajúcim z nespočetného množstva jedincov. Neviem, či to robia uvoľňovaním hormónov alebo niečím iným, ale výsledkom je, že sú navzájom dokonale zosynchronizované.

Ľudia to tak cítiť nedokážu. Je nám odopretá schopnosť úplne splynúť so spoločnosťou; vždy cítime svoju individualitu. Naviac, vždy jej dávame prednosť pred spoločnosťou, takže sa nedokážeme spojiť s kolektívnou mysľou, s akou bežne pracujú škorce a húfy rýb.

Keďže nie sme schopní vnímať kolektívnu myseľ, je nám upreté aj pochopenie a vnímanie kolektívnej reality. Akoby sme žili vo svete, v ktorom si nevidíme ďalej ako za vlastný nos. Súčasne práve preto, že sa s kolektívnym vnímaním nerodíme, získame jeho rozvíjaním nekonečne viac, než keby sme sa s ním už narodili. Získame nielen kolektívne vedomie, ale aj myšlienku, ktorá stojí za jeho rozvojom, rozdiel medzi tým, či ho máme, alebo nie, a spôsob, ako pomôcť získať toto vedomie aj pre ostatných.

Keď vidíme, že takýto stav kolektívneho vedomia existuje, chceme ho dosiahnuť. Motivuje nás to k tomu, aby sme si ho vážili viac, než naše vrodené sebectvo. Ako naša motivácia rastie, chápeme, že tento stav môžeme dosiahnuť len vtedy, ak ho pred naším sebectvom uprednostníme.

Keď sa dostaneme do tohto stavu, objavíme úplne nový druh potešenia – dokonalé potešenie. V tomto druhu potešenia sa už nesnažíme pociťovať samých seba, ale našu kolektívnu existenciu, našu jednotu. Nie je to „odloženie“ svojho ja, ale doplnenie nového ja, ktoré patrí a pozostáva z každej bytosti v realite. Naše pôvodné ja naďalej existuje a pridáva sa k nemu to nové.

Keď nadobudneme toto kolektívne vedomie, pochopíme skutočný význam lásky i to, prečo po nej každý túži. V tejto láske cítime svoje „oddelené“ ja, a zároveň cítime úsilie každého človeka povzniesť sa nad seba samého a spojiť sa s ostatnými v láske.

Vlastne sa v tomto stave zmení účel ega a jeho novou úlohou je rozlišovať medzi stavom nenávisti a rozdelenia a stavom lásky a spojenia. Čím väčšie je niečie ego, tým väčšia je radosť z lásky, pretože väčšie ego si vyžaduje väčšiu lásku na jeho prekonanie.

Na konci tohto procesu človek pociťuje absolútnu sebeckosť ega, a zároveň pociťuje absolútnu lásku, ktorá existuje v kolektívnom vedomí. To, čo ryby a vtáky cítia inštinktívne, môžeme cítiť až vtedy, keď rozvinieme lásku ku každej čiastočke Stvorenia. Táto absolútna láska so sebou prináša dokonalé potešenie. Najvyššia láska, ktorú všetci túžime cítiť, nie je byť absolútne milovaný, ale cítiť absolútnu lásku k druhým. Keď ju zažijeme, zistíme, že všetko je absolútna láska.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 788807x
Priemerná čítanosť článkov: 1822x

Autor blogu

Kategórie