Založ si blog

Rozvoj duše – zmysel nášho života

Ľudia sú emocionálne bytosti. Pocity nás vedú, určujú naše myšlienky, naše životné rozhodnutia, aj náš úsudok. Čokoľvek robíme, robíme to preto, aby sme sa cítili dobre alebo aby sme sa vyhli zlým pocitom. Pocity sú pre naše bytie také kľúčové, že dokonca určujú našu pamäť. Prečo si teda nepamätáme najkritickejší okamih nášho života, okamih narodenia? V skutočnosti si nepamätáme ani roky, ktoré nás formovali, keď nám boli jeden alebo dva roky. Dôvodom je, že v prvých rokoch života sa naše fyzické zmysly rýchlo rozvíjajú, ale náš emocionálny svet, naše „ja“, zaostáva, a kým nemáme zreteľné „ja“ s vlastnými emóciami, nepripájame emócie k udalostiam, a preto si ich nepamätáme – aspoň nie viac, než len ako obrazy.

Dokonca aj v neskoršom veku, v troch alebo štyroch rokov, z ktorého mnohí z nás už majú spomienky, tie sú stále nejasné a neúplné, akoby to boli „nezrelé“ alebo „primitívne“ formy pamäti.

„Skutočné“ spomienky sa začínajú vtedy, keď sa u nás začne rozvíjať psychika, naše „ja“, ktoré si uvedomuje, že je individuálnou bytosťou. Keď sa začneme vnímať ako samostatné bytosti s vlastnými myšlienkami a pocitmi a komunikujeme s ostatnými ako samostatné indivíduá komunikujúce s inými samostatnými indivíduami, zmeníme sa z malých zvierat s potenciálom stať sa ľudskými bytosťami na skutočných ľudí.

Tento prechod sa odráža v spôsobe, akým sa deti spájajú s ostatnými, a naplno sa rozvinie, keď sa u nás začne rozvíjať hormonálna príťažlivosť, t. j. na začiatku dospievania.

Tento vývoj, ktorý je jedinečne ľudský, poukazuje na dôvod stvorenia ľudských bytostí. Nemáme zostať ako zvieratá; máme sa pýtať na náš svet, na dôvod jeho existencie a našej existencie v ňom.

Máme sa pýtať na zmysel nášho života a chápať ho aj za hranicami fyzickej úrovne. Až keď sú naše emócie plne rozvinuté, môžeme začať vážne skúmať takéto otázky.

Pre mňa tento okamih prišiel s otázkou „Čo ďalej?“. Pýtal som sa sám seba: „Čo bude ďalej – škola, univerzita a…?“ Nemal som odpoveď. Kvôli tomu som sa nechcel učiť, stal som sa apatickým. Bol to hrozný pocit, pocit márnosti, pocit, že som nútený robiť niečo nezmyselné.

Nie každého táto otázka trápi. Niektorí ľudia prechádzajú životom v honbe za bohatstvom alebo prestížou a sú s tým spokojní. Zmysel toho všetkého ich netrápi.

Avšak zmysel života sa môže zjaviť len tým, ktorí sa naň pýtajú. V rôznej miere sa táto otázka objavuje u každého, ale odpoveď na ňu môžu nájsť len tí, ktorých prenasleduje.

Odpoveď znie, že sa rodíme a žijeme len preto, aby sme rozvíjali dušu. Duša nie je niečo v nás, ale medzi nami. Duša je zvláštne spojenie medzi ľuďmi, ktoré môžeme rozvíjať len vtedy, ak cítime, že naše existujúce spojenia, v ktorých sa snažíme neustále len prijímať a vstrebávať, nás neuspokojujú. Keď začneme hľadať vzájomnosť, začneme objavovať úplne novú úroveň existencie, ktorá je pre tých, ktorí sa riadia len vlastnými záujmami, neodhaliteľná.

Ľudia, ktorí rozvíjajú dušu, začínajú vidieť sieť – sieť, ktorá spája všetky veci, a to, ako aj všetko ovplyvňuje to všetko ostatné. Tieto spojenia sú dušou a ich odhaľovanie je cieľom našej existencie. Všetky ostatné bytosti fungujú inštinktívne v rámci siete a len ľudia môžu pochopiť túto matricu existencie a fungovať v nej ako poznávajúce bytosti. Rozvíjanie tohto vedomia je zmyslom nášho života.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 702217x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie