Založ si blog

Jedovatý dážď – nová realita

Mnoho štúdií zverejnených tento mesiac uvádza, že sme znečistili ovzdušie do takej miery, že aj dážď sa stal jedovatým. Okrem toho, tieto štúdie „tvrdia, že prítomnosť ‚večných‘ chemikálií v našej hydrosfére dosahuje hodnoty, ktoré presahujú základné smernice, čo znamená, že sme vstúpili do nebezpečného ‚prevádzkového priestoru‘, z ktorého prakticky niet návratu“. „Na základe najnovších amerických smerníc pre kyselinu perfluoroktánovú (PFOA) v pitnej vode,“ konštatuje ďalšia štúdia, „by sa mala dažďová voda všade na svete vyhodnocovať ako ‚nebezpečná na pitie‘.“

Zvláštne na tom je, že sa to nedá ospravedlniť. Jednoducho sa to deje – a ľudstvo nerobí nič, aby to zastavilo. Keďže však príčinou týchto jedov je ľudská činnosť, táto katastrofa je naším vlastným dielom.

Nedopracovali sme sa k tomu kvôli pochybeniu jediného konkrétneho človeka; je to kolektívny priestupok a vinníkmi sme my všetci, celé ľudstvo. Naším zločinom je bezuzdné sebectvo – a dopúšťa sa ho opäť celé ľudstvo. Náš bezohľadný egoizmus vyvádza celú prírodu z rovnováhy a všetko kazí.

Toxický dážď je len jedným z nespočetných pohrôm, ktoré si my sami spôsobujeme. Klimatické zmeny, v rámci ktorých sa striedajú neúprosné vlny horúčav a následné záplavy, máme na svedomí tiež my. Opičie kiahne, Covid, vojna na Ukrajine a prudko stúpajúce ceny potravín a benzínu sú naším dielom, prejavom nášho nekontrolovateľného narcizmu.

Žiadnu z týchto kríz ale nemôžeme riešiť oddelene od ostatných. Bolo by to ako zakryť jednu kanalizačnú jamu len preto, aby sme videli, ako smradľavá voda ešte silnejšie vyteká z tej ďalšej. Riešenie spočíva vo vyvážení celého systému väzieb medzi nami ľuďmi na všetkých úrovniach, od osobnej až po medzinárodnú.

Sme neodvolateľne prepojení, ale dospeli sme k tomu vďaka našej túžbe po vzájomnom vykorisťovaní. Výsledkom je, že čím sme si bližší a viac prepojení, tým biednejšie sa cítime. Namiesto toho, aby nám globalizácia prinášala úžitok, iba nás núti uvedomiť si to, akí súťaživí, vykorisťovateľskí a zneužívajúci sme. Paradoxne, naše vonkajšie prepojenie len zväčšuje našu vnútornú odlúčenosť.

Keďže však už raz prepojení sme – a nemôžeme sa odpojiť, nemáme inú možnosť, než naše spojenie „opraviť“. Správne spojenie sa totiž začína v mysli, nie v tele.

Najprv musíme pochopiť: keďže sme všetci na sebe závislí, a to všade, na celom svete, pozitívne spojenie medzi nami je nutnosťou. Až keď prijmeme, že základ našich vzťahov musí byť pozitívny, založený na dobrom spojení, môžeme začať budovať fyzické väzby a vzťahy, ktoré budú podmienené zachovaním pozitívneho postoja k sebe navzájom.

Len pevné základy dobrých vzťahov medzi nami nám umožnia vybudovať globálnu spoločnosť, ktorá bude vyvážená, mierumilovná a zdravá pre život, a to ako po emocionálnej, tak aj po fyzickej stránke. Len keď si očistíme srdcia zamorené tým „Ja! Ja! Ja!“-postojom, ktorý nám dáva pocit oprávnenosti a nadradenosti, budeme schopní vyčistiť vzduch od toxínov a urobiť z kvapiek dažďa to, čím by predsa mali byť: čistú a čerstvú pitnú vodu, ktorá dáva všetkému život.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Bundestag v Berlíne, Spolkový snem

Berlín verzus Bonn. Druhé „hlavné mesto" stojí Nemcov milióny

08.05.2024 14:15

Aj keď sa Nemecko zjednotilo už v októbri 1990, spolková vláda má stále dve pracoviská. V Bonne dodnes sídli šesť zo 14 ministerstiev, druhé sídlo tam má i spolkový kancelár.

okresny sud, Bratislava II, Ba II, Drienova 5

Bombovú hrozbu bratislavským súdom poslal 25-ročný Myjavčan

08.05.2024 14:11

Zadržaný Nikolas H. sa ku skutku priznal.

keketi

Keketiho ministerstvo má po mesiacoch sídlo. Na 10 rokov si ho prenajme od J&T

08.05.2024 12:57, aktualizované: 13:57

Žiadne vyhovujúce priestory patriace štátu sa nájsť nepodarilo.

Evakuácia školy Senica

Vrátia sa deti vo štvrtok do škôl? Odpovedá štátna tajomníčka Kurilovská i rezort školstva

08.05.2024 12:29, aktualizované: 12:39

Podľa predbežných zistení polície išlo o kybernetický útok, respektíve indikátor hybridnej hrozby.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 710819x
Priemerná čítanosť článkov: 1876x

Autor blogu

Kategórie