Založ si blog

Pracovať len toľko, koľko musím – zásada Generácie Y

Už dlho tu boli náznaky, ale lockdowny ich ešte výrazne posilnili. Teraz je „tichý odchod“ pre zamestnávateľov veľkým problémom, a to najmä preto, že mnoho ľudí stále pracuje z domu, čím sa stiera hranica medzi pracovným a voľným časom. Hoci neexistuje jasná definícia pojmu „tichá výpoveď“, v podstate to znamená, že ľudia sa snažia robiť menej, odpracovať menej hodín a po odchode z kancelárie zabudnúť na prácu. Stručne povedané, znamená to pracovať čo najmenej bez toho, aby ste dostali výpoveď.

Niektorí odborníci z tohto javu obviňujú zamestnancov a tvrdia, že ľudia začínajú byť leniví. Iní to pripisujú šéfom a tvrdia, že vedúci pracovníci sa musia naučiť pracovať s Generáciou Y – („Millenials“ – deťmi narodenými v 80. a 90. rokoch), ak z nich chcú získať viac.

Ja si myslím, že je to jednoducho tým, že ľudia chcú nájsť rovnováhu. Zdravá rovnováha medzi prácou a voľným časom je kľúčom k dobrému životu. Nie je to pevná hranica, ale niečo, čo si musí každý človek určiť sám na základe jednej zásady: pracovať len toľko, koľko je nevyhnutné. Všetko, čo je nad rámec nevyhnutného, je zbytočné, a preto vyčerpávajúce, nepríjemné a škodlivé.

Tento prístup sa týka oveľa väčšieho množstva vecí ako len práce. Je to jediný spôsob, ako môžeme dosiahnuť udržateľnú úroveň spotreby, jediný spôsob, ako môžeme zachrániť pôdu, vzduch a vodu pred vyčerpaním a znečistením.

Ak vyvážime svoj čas a úsilie medzi prácou a voľným časom, získame čas a energiu na emocionálne prospešnejšie činnosti. Skrátka, všetci budeme mať prospech z toho, keď nájdeme správnu rovnováhu medzi pracovným a voľným časom.

Pokiaľ ide o obavy z požiadaviek na výrobu a hospodársky rast, myslím si, že už teraz vyrábame príliš veľa. Väčšina výrobkov, ktoré vyrábame a kupujeme, nepridáva nášmu životu žiadnu zvláštnu hodnotu. Nerobia nás šťastnejšími a neuľahčujú nám život. Jediný, kto z nich profituje, sú akcionári výrobcov, zatiaľ čo my ostatní trpíme následným znečistením, dopravnými zápchami a nespočetnými hodinami strávenými výrobou zbytočných vecí.

Ekonómovia a tí, ktorých živobytie závisí od udržania ekonomického mechanizmu v chode, môžu pri pohľade na „tichý odchod“ biť na poplach, ale pre nás ostatných je to podľa mňa dobrá správa. Je čas začať žiť zdravo. Bude to lepšie pre nás, lepšie pre naše deti a lepšie pre planétu Zem.

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

Rochester Hills, streľba

Strelec na predmestí Detroitu zranil osem ľudí, potom sa zabil

16.06.2024 06:30

Osem ľudí, vrátane najmenej dvoch detí, utrpelo zranenia pri streľbe na predmestí Detroitu Rochester Hills.

biden, trump

Predvolebná debata Biden - Trump na CNN ráta aj s vypínaním mikrofónov

16.06.2024 06:00

Prvá americká predvolebná debata medzi Joeom Bidenom a Donaldom Trumpom sa uskutoční 27. júna,

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Šiestym prezidentom je Pellegrini: Venoval sa Gerymu, zložil sľub a stihol aj prvý prešľap. Niektorí očakávajú veľa, niektorí nič

16.06.2024 06:00

Aj keď je v jeho príbehu viacero kontroverzií i káuz, 6. apríla 2024 presvedčil 1,4 milióna ľudí o tom, že je spomedzi všetkých kandidátov najlepšou voľbou.

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj na mierovom summite: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 732638x
Priemerná čítanosť článkov: 1855x

Autor blogu

Kategórie