Založ si blog

Pracovať len toľko, koľko musím – zásada Generácie Y

Už dlho tu boli náznaky, ale lockdowny ich ešte výrazne posilnili. Teraz je „tichý odchod“ pre zamestnávateľov veľkým problémom, a to najmä preto, že mnoho ľudí stále pracuje z domu, čím sa stiera hranica medzi pracovným a voľným časom. Hoci neexistuje jasná definícia pojmu „tichá výpoveď“, v podstate to znamená, že ľudia sa snažia robiť menej, odpracovať menej hodín a po odchode z kancelárie zabudnúť na prácu. Stručne povedané, znamená to pracovať čo najmenej bez toho, aby ste dostali výpoveď.

Niektorí odborníci z tohto javu obviňujú zamestnancov a tvrdia, že ľudia začínajú byť leniví. Iní to pripisujú šéfom a tvrdia, že vedúci pracovníci sa musia naučiť pracovať s Generáciou Y – („Millenials“ – deťmi narodenými v 80. a 90. rokoch), ak z nich chcú získať viac.

Ja si myslím, že je to jednoducho tým, že ľudia chcú nájsť rovnováhu. Zdravá rovnováha medzi prácou a voľným časom je kľúčom k dobrému životu. Nie je to pevná hranica, ale niečo, čo si musí každý človek určiť sám na základe jednej zásady: pracovať len toľko, koľko je nevyhnutné. Všetko, čo je nad rámec nevyhnutného, je zbytočné, a preto vyčerpávajúce, nepríjemné a škodlivé.

Tento prístup sa týka oveľa väčšieho množstva vecí ako len práce. Je to jediný spôsob, ako môžeme dosiahnuť udržateľnú úroveň spotreby, jediný spôsob, ako môžeme zachrániť pôdu, vzduch a vodu pred vyčerpaním a znečistením.

Ak vyvážime svoj čas a úsilie medzi prácou a voľným časom, získame čas a energiu na emocionálne prospešnejšie činnosti. Skrátka, všetci budeme mať prospech z toho, keď nájdeme správnu rovnováhu medzi pracovným a voľným časom.

Pokiaľ ide o obavy z požiadaviek na výrobu a hospodársky rast, myslím si, že už teraz vyrábame príliš veľa. Väčšina výrobkov, ktoré vyrábame a kupujeme, nepridáva nášmu životu žiadnu zvláštnu hodnotu. Nerobia nás šťastnejšími a neuľahčujú nám život. Jediný, kto z nich profituje, sú akcionári výrobcov, zatiaľ čo my ostatní trpíme následným znečistením, dopravnými zápchami a nespočetnými hodinami strávenými výrobou zbytočných vecí.

Ekonómovia a tí, ktorých živobytie závisí od udržania ekonomického mechanizmu v chode, môžu pri pohľade na „tichý odchod“ biť na poplach, ale pre nás ostatných je to podľa mňa dobrá správa. Je čas začať žiť zdravo. Bude to lepšie pre nás, lepšie pre naše deti a lepšie pre planétu Zem.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701568x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie