Založ si blog

Limity technologického rozvoja

Evidentný kontrast medzi realitou a životom, ktorý by sme mohli žiť, je čoraz bolestnejší. Je to bolestivé, pretože by sme mohli žiť v raji. Namiesto toho si vlastným pričinením robíme zo života na zemi peklo.

Jediný spôsob, ako k tomu dospieť, je zmeniť náš postoj, ako bolo povedané vyššie, z agresivity na spoluprácu. Všetky rozpory a nepriateľstvá, ktoré aktuálne v ľudstve vnímame, zmiznú a ľudia budú fungovať ako jeden celok, ktorého prvky budú plniť svoje úlohy v dokonalej harmónii so všetkými ostatnými prvkami v stvorení.

Na jednej strane, niektoré časti ľudstva zažili všetky vývojové etapy od doby kamennej cez dobu bronzovú a železnú, feudalizmus a otroctvo až po socializmus a kapitalizmus, autokraciu a demokraciu. Zároveň iné časti ľudstva uviazli v niektorom z troch najstarších období. Rozdielne stupne vývoja na rôznych miestach sveta vytvárajú medzery v každom aspekte života ľudí, čo brzdí pokrok ľudstva.

V takomto stave nemôžu pomôcť ani technológie, nech sú akokoľvek vyspelé. Dokonca aj tam, kde sú zavedené, ich ľudia využívajú skôr na zlé zaobchádzanie jedného s druhým, než aby pozdvihli ľudstvo do výšin, ktoré by mohlo dosiahnuť. Riešenie problémov ľudstva preto nespočíva v technologickom raste, ale v primeranom vzdelávaní, ktoré ľudstvo pozdvihne zo vzájomného zneužívania a barbarského ničenia.
To, čo sa teraz musí zmeniť, nie je spôsob komunikácie, ale to, ako sa navzájom spájame. Ak sa pozdvihneme z postoja neustálej bojovnosti a prestaneme sa správať ako klany jaskynných ľudí bojujúcich o loviská, ak sa začneme správať ako globálna ľudská spoločnosť, ktorou sme sa stali, budeme schopní maximalizovať výhody technológií v prospech celého ľudstva.

Myslím, že už dnes je zrejmé, že agresivita sa nevypláca. Svet už viac netoleruje tyranov.
Musíme si uvedomiť, že celá štruktúra a smer vývoja vedie k väčšej spolupráci a kooperácii. Hoci príroda vytvorila protichodné sily, v prírode neexistujú vojny, ale vzájomné dopĺňanie sa. Každý prvok v prírode je závislý od svojho protikladu a podporuje ho. Keby sme to pochopili, využívali by sme výhody vzájomného dopĺňania, namiesto beznádejnej snahy zničiť tých, ktorých považujeme za nepriateľov.

Vo svojej zaslepenosti nevidíme, že naše vlastné prežitie a prosperita závisia od prežitia a prosperity práve týchto nepriateľov. Keby sme si uvedomili túto jednoduchú pravdu, pochopili by sme nezmyselnosť vojny.
Netušíme, aké sily uvoľníme, keď začneme spolupracovať, a nie sa vzájomne ničiť. Všetko, čo v súčasnosti pracuje proti nám, začne pracovať v náš prospech, pretože aj my budeme pracovať v spoločný prospech.

V súčasnosti máme pocit, akoby všetko usilovalo o zničenie alebo ovládnutie všetkého a všetkých ostatných. Komplementárnosť znamená presný opak: Každý podporuje a udržiava všetko a všetkých ostatných. Keby vesmír takto nefungoval, neexistoval by ani zlomok sekundy. Keď to pochopíme a začneme podľa toho fungovať, objavíme novú realitu neobmedzených síl a hojnosti, ktoré všetky pracujú v náš prospech.

Jediný spôsob, ako k tomu dospieť, je zmeniť náš postoj, ako bolo povedané vyššie, z agresivity na spoluprácu. Všetky rozpory a nepriateľstvá, ktoré aktuálne v ľudstve vnímame, zmiznú a ľudia budú fungovať ako jeden celok, ktorého prvky budú plniť svoje úlohy v dokonalej harmónii so všetkými ostatnými prvkami v stvorení.

Technologický rozvoj nebude problémom, pretože komplementárnosť zabezpečí, že každý dostane presne to, čo potrebuje, toľko, koľko potrebuje, a presne vtedy, keď to potrebuje. Jednoduchá zmena nášho myslenia nás uvedie do veku hojnosti.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688694x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie