Založ si blog

Keď príroda prehovorí, mali by sme ju počúvať

Hurikán Ian (na Floride) za sebou zanechal spúšť, ktorej bilancovanie potrvá týždne, náprava roky a kto vie, aké ďalšie nepriaznivé udalosti sa medzitým vyskytnú. Podľa vedcov, klimatické zmeny pravdepodobne Ian nespôsobili, ale zintenzívnili ho. Ale ak nezavedieme zásadnejšie nástroje nápravy, mali by sme sa radšej pripraviť na oveľa horšie veci, pretože keď príroda prehovorí, my by sme ju mali počúvať.

Prudkosť búrok je čoraz intenzívnejšia, požiare sú čoraz častejšie a silnejšie, suchá ničia rieky a jazerá. Čím viac zasahujeme do prírody a narúšame ju bezohľadným vykorisťovaním, tým viac spúšťame agresívne a extrémne javy.

V múdrosti kabaly je „príroda“ synonymom „Boha“. To neznamená, že by sme sa mali klaňať vetru alebo slnku, ako to robili pohania, ale musíme pochopiť, že tu máme do činenia s nadradenými silami, oveľa silnejšími, než by sme kedy mohli byť my. Preto by sme sa mali riadiť ich usmerneniami, a nie sa ich snažiť ovládnuť, akoby sme im boli nadradení my.

Ich usmernenie je jednoduché: „Zostaňte v rovnováhe!“ Príroda nám hovorí, že si nemôžeme brať viac, ako potrebujeme, pretože vytvárame deficity, ktoré nám príroda vracia späť aj s odplatou. Čím

viac si berieme nad rámec svojich potrieb, tým intenzívnejšia je pomsta prírody. Preto sú aj prírodné katastrofy čoraz intenzívnejšie.

Nemali by sme si odopierať nič, čo potrebujeme. Zvykli sme si však, že obvykle nedostávame to, čo potrebujeme, ale práve to, čo chceme, a medzi tým, čo potrebujeme, a tým, čo chceme, je veľký rozdiel…

Verím, že Amerika ako krajina a americký ľud sú dostatočne odolní na to, aby prekonali nepriazeň osudu a uskutočnili potrebné zmeny. Florida sa zotaví z následkov Ianu, ale to, čo sa stane po odstránení fyzických škôd, závisí na celej krajine.

Amerika, svetový šampión v konzumnom spôsobe života, by mala zmeniť smer a viesť svet k novej paradigme: vyváženejšej a udržateľnejšej. V 21. storočí by sa pozornosť mala presunúť od zlepšovania materiálneho života k zlepšovaniu sociálneho života. Naše materiálne potreby boli uspokojené, teraz je čas uspokojiť naše emocionálne potreby, a tie budú uspokojené, keď vytvoríme spoločnosť, v ktorej jej ľudia žijú radi.

Jediný spôsob, ako vytvoriť príjemnú spoločnosť, je podporovať dobré vzťahy medzi ľuďmi. Preto ak sa Amerika dokáže zamerať na nápravu rastúceho odcudzenia medzi ľuďmi, poskytne ľuďom pocit spokojnosti. To zase na oplátku zníži zameranie ľudí na materializmus, čo bez námahy obmedzí nadmernú spotrebu. Ľudia sa nebudú cítiť nespokojní, pretože ich spokojnosť bude prameniť skôr zo sociálnych väzieb než z hmotných statkov.

Množstvo sociálnych väzieb, ktoré si ľudia môžu vytvoriť, nemá hranice; je to najvyšší udržateľný zdroj. Ak ho využijeme, nájdeme v sociálnych väzbách hojnosť sily a radosti. Potom namiesto toho, aby sme prírodu využívali v snahe uspokojiť svoje nenásytné túžby, budeme si prirodzene brať len to, čo potrebujeme, a svoju pozitívnu energiu budeme smerovať k sebe navzájom.

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688600x
Priemerná čítanosť článkov: 1897x

Autor blogu

Kategórie