Založ si blog

Vyhnúť sa hroziacemu Armagedonu?

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že „riziko jadrového ‚Armagedonu‘ je najvyššie za posledných 60 rokov po tom, ako ruský prezident Vladimír Putin obnovil svoje hrozby, keďže jeho armáda na Ukrajine ustupuje“. Podľa článku uverejneného v Los Angeles Times sa však zdá, že toto vyhlásenie „išlo nad rámec hodnotení amerických spravodajských služieb“. V skutočnosti „predstavitelia národnej bezpečnosti tvrdia, že nemajú žiadne dôkazy o tom, že Vladimír Putin má bezprostredné plány na jadrový úder“. Aj v tomto prípade sa domnievam, že vyhlásenia oboch lídrov by sme mali brať „ako zrnko soli“ – t. j. s rezervou.

Napokon, aj Rusi sa obávajú následkov použitia jadrových zbraní. Ľudstvo ešte nikdy nevidelo, ako vyzerá svetová jadrová vojna. Predchádzajúce udalosti v Hirošime a Nagasaki, akokoľvek boli strašné, nie sú ničím v porovnaní s masívnou a dlhotrvajúcou deštrukciou, ktorú spôsobí svetová jadrová vojna, najmä vzhľadom na silu dnešných atómových a vodíkových bômb.

Hrozby Ruska a jeho spojencov sú znervózňujúce, ale myslím si, že to je ich zámer – demoralizovať a zastrašiť. Nemyslím si, že ide o skutočný zámer použiť taktické jadrové hlavice alebo iný druh jadrových zbraní.

Ak sa ľudstvo vrhne do svetovej jadrovej vojny, netušíme, kam nás to dovedie a ako sa to skončí. Myslím si, že si to všetci uvedomujú a budú podľa toho konať. V hre je jednoducho príliš veľa, príliš veľa môžeme stratiť, na to aby sme hazardovali s jadrovou vojnou.

Okrem toho by takýto útok obrátil celý svet proti agresorovi. Žiadna superveľmoc, nech je akokoľvek silná a vyzbrojená, sa nemôže postaviť proti celému svetu. Preto sú hrozby použitia jadrových zbraní a skľučujúce vyhlásenia o možnom jadrovom Armagedone podľa môjho názoru, aspoň v tejto chvíli, nereálne.

Napriek tomu sa svet ako celok určite uberá negatívnym smerom. Ak nedokážeme pochopiť, že v súčasnosti vojna už nie je spôsob, ako dosiahnuť politické alebo hospodárske výhody, tak sa nakoniec ponoríme do tretej svetovej vojny.

Vývoj na Ukrajine by nás mal všetkých znepokojovať a povzbudzovať k tomu, aby sme pestovali pevnejšie väzby medzi všetkými časťami ľudstva, aby sme sa tak vyhli možnému rozpadu globálnej spoločnosti.

Ak si z tejto bolestnej vojny zoberieme ponaučenie, možno to dá zmysel utrpeniu, ktoré milióny ľudí prežívajú. Ak sa z nej nedokážeme poučiť, budeme potrebovať ďalšiu vojnu, pravdepodobne ešte

krutejšiu, aby sme prijali, že musíme zložiť zbrane a zaobchádzať s ľudstvom podľa toho, čím v skutočnosti je – ako s jediným celkom, ktorého časti sú navzájom prepojené a závislé.

Nakoniec sa naučíme, že vojna nie je tou správnou cestou. Len dúfam, že sa to nenaučíme prostredníctvom jadrovej skazy.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 701793x
Priemerná čítanosť článkov: 1881x

Autor blogu

Kategórie