Založ si blog

Európa sa obracia doprava

Po desaťročiach ľavicových vlád na starom kontinente sa Európa obracia doprava. Taliansko, Maďarsko a Švédsko si nedávno zvolili nové vlády, všetky konzervatívne alebo pravicové. Súdiac podľa ich platforiem sa budú viac sústrediť na národné štáty a menej na Európsku úniu. Znamená to, že do Európy prichádza vlna izolácie a separatizmu?
Zdá sa, že európske krajiny zažívajú reakčnú vlnu proti ľavicovej, liberálnej, paneurópskej politike, ktorú diktovali Nemecko a Francúzsko v posledných troch desaťročiach. Prílev migrantov, z ktorých mnohí sú moslimovia čo nemajú v úmysle prijať európsku kultúru či vieru; stupňujúca sa hospodárska kríza, ktorá Európanov poškodzuje a podkopáva ich finančnú bezpečnosť, a taktiež strata nezávislosti členských štátov, to všetko v mnohých aspektoch prinútili Európanov prehodnotiť svoju účasť v EÚ. Realistické pozorovanie ich núti prijať reakčné opatrenia a získať späť časť nezávislosti, ktorej sa vzdali v prospech posilnenia postavenia Únie, čo niektorí z nich teraz aspoň čiastočne ľutujú.
Heslá o európskej jednote a vyhlásenia, že Európa bude jednotnou a silnou superveľmocou, sa zjavne nenaplnili. Malé krajiny, ktoré strata suverenity zasiahla najviac, z tohto sna vytriezvejú. Vždy dávam prednosť realizmu pred naivitou, preto verím, že nové smerovanie Európy je zdravšie a lepšie pre všetkých, najmä pre Európu.
V súčasnosti už nevidím krajiny, ktoré by uskutočnili vlastný Brexit z Európskej únie. Ale posilnenie nezávislosti národných štátov v Únii im pomôže zostať v nej a zároveň sa starať o svoje domáce záležitosti. Jednota je úžasná a som za ňu, ale keď sa vykonáva pod nátlakom, vytvára nenávisť a útlak a nakoniec exploduje. Keď sa nedá uskutočniť na základe skutočného záujmu o blaho všetkých zúčastnených, je lepšie zachovať si odstup a úctu.
Ak chce Európa vytvoriť celokontinentálny národ, musí najprv vytvoriť solidaritu medzi všetkými členskými štátmi, ktoré majú byť súčasťou Únie. Politická únia môže uspieť len vtedy, keď sa medzi ľuďmi vytvorí zmysel pre solidaritu a súdržnosť. Ak by si európski lídri zvolili túto cestu a postupovali podľa tohto poriadku, prechod od národných štátov k „Spojeným štátom európskym“ by bol prirodzený a hladký. Keďže Únia bola predovšetkým fiškálna a bránila suverenite a nezávislosti krajín bez toho, aby sa najprv vytvorila vzájomná zodpovednosť medzi národmi, vytvorila sa tak na vratkom základe, ktorý nemohol vydržať. Preto sme dnes svedkami reakčnej vlny.
Možno teraz, keď krajiny znovu získavajú svoju nezávislosť, a vzhľadom na vzájomnú závislosť, ktorá medzi krajinami EÚ stále existuje, budú môcť postupne vytvoriť silnejšie a zdravšie väzby. Ak sa však budú chcieť ešte viac zblížiť, budú musieť podporovať spoločnú európsku identitu, s ktorou budú všetky členské krajiny sympatizovať a ktorú si budú vážiť viac ako vlastnú národnú identitu. Na to, aby sa to podarilo, je potrebné prejsť ešte dlhú cestu.

 

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701462x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie