Založ si blog

Neexistuje nič horšie ako stratiť svoju tvár

Zo všetkých našich obáv je pravdepodobné najsilnejší strach zo straty svojej tváre z hanby. Pre väčšinu z nás znamená naša sebaúcta viac ako čokoľvek iné. Pokiaľ ju stratíme, často radšej zomrieme. Žiadny iný živočíšny druh okrem ľudí ju nemá. Zvieratá myslia len na to, aby viedli svoj život, čo najpohodlnejšie po fyzickej stránke. Pokiaľ sa stretnú so silnejším zvieraťom, ustúpi bez rozmýšľania a bez hanby. My sa môžeme rozhodnúť, či sa postaviť proti tým, ktorí sú považovaní za silnejších než my sami v nádeji, že si tým získame rešpekt, alebo sa budeme hanbiť priznať si, že sme slabší ako niekto iný. Komplikácie vyplývajúce z tohto správania založeného na rešpekte sú obrovské.
Pre všetky problémy, ktoré nám honba za poctami spôsobuje, je však tiež motorom ľudského rozvoja. Nebyť túžby prekonať druhých , nerozvinula by sa civilizácia a boli by sme stále rovnakí, divokí ako naši predkovia, ktorí žili v jaskyniach, alebo spali na stromoch zo strachu, že ich zožerú zvieratá.

Vezmime si napríklad osamelého chlapca, ktorý práve vyliezol na EL Capitan spolu so svojim otcom. Útes, vysoký žulový monolit o výške asi 3 000 stôp (914 m) v Yosemitskom národnom parku v Kalifornii je jednou z najväčších výziev pre horolezca na svete. Čo viedlo jeho otca k tomu, aby ho vystavil takémuto riziku? Túžba po sláve, honba za poctami ako povedal sám otec. Úžasný týždeň! Som na Sama (chlapcove meno) tak pyšný“.
Pre veľa ľudí znamená uznanie viac ako ich fyzický život. V niektorých prípadoch zrejme znamená aj viac než život ich vlastných detí.

Čím viac sa posúvame zo živočíšnej úrovne do ľudskej, tým viac si ceníme úctu a menej nám záleží na našej fyzickej existencii. Závidíme každému, kto dosiahol niečo, čo považujeme za úctyhodné, pretože túžime po uznaní. Niektorí ľudia dokonca závidia slávnym ľuďom. Pred mnohými generáciami, napríklad veľkým panovníkom alebo dobyvateľom. Iný si prajú byť tými najväčšími všetkých dôb vo svojom odbore a dúfajú, že ich úspechy prežijú ich fyzický život aj po tom, čo už tu dávno nebudú.

Túžba po uznaní však nie je v svojej podstate negatívna. Všetko má svoj dobrý dôvod včetne usilovania o uznanie. Honba za tým nás núti cibriť a zošľachťovať naše hodnoty a ciele. Pozdvihuje nás od fyzických tužieb k duchovným a nakoniec nás vedia k tomu, aby sme sa zriekli svojej prirodzenosti, pretože nám ich narcizmus príde ako nečestný.

Keď sa tak stane a naša vlastná sebecká snaha o úctu nás privedie k túžbe stať sa nesebeckými, uvedomíme si, že nebyť túžby po úcte, nedospeli by sme ku tak vznešenému a ušľachtilému cieľu. Akonáhle svoje hodnoty vycibríme uvedomíme si, že prekonať túžbu po úcte a sústrediť sa skôr na druhých, než na seba je tým najčestnejším, najobdivuhodnejším a najdôstojnejším cieľom. Človek, ktorý k tomu dospel, už sa nebude usilovať o úctu a vyhne sa komplikáciám, ktoré túto túžbu sprevádzajú.

Takýto človek bude k druhým láskavý nie preto, aby si získal ich úctu, ale preto, že láskavosť sama o sebe je vlastnosť, ktorá si úctu najviac zaslúži.
Spoločnosť nám do mysle „vštepuje“ najrôznejšie predstavy o tom, čo je úctyhodné a čo nie. Často sú tieto predstavy škodlivé pre nás, alebo pre druhých. Človek, ktorý sa povznesie nad závislosť na rešpektovanie spoločnosti sa nenechá ovplyvniť prchavými, negatívnymi predstavami o tom, čo je úctyhodné. Takýto človek bude cítiť, že podriadiť sa vlastnému egu je ten najhanebnejší stav, aký existuje a starostlivosť o druhých je ten najobdivuhodnejší. Keď sa konanie obdivuhodných vecí stane pre ľudí motiváciou k jednaniu bude svet skvelým miestom k životu. &y

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 697922x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie