Založ si blog

Je naša budúcnosť večná?

Jeden môj študent spomenul ako čítal, že slávny futurista Ray Kurzweil sa chystá vydať novú knihu s názvom „Singularita je bližšie“. Údajne ide o rozvinutie alebo rozpracovanie myšlienok, ktoré Kurzweil prezentoval vo svojej predchádzajúcej knihe „Singularita je blízko“. Podľa tohto článku, Kurzweil predpovedá, že do roku 2032, teda o desať rokov, budú medicínske technológie také pokročilé, že budeme môcť žiť večne. Študent sa ma opýtal na názor ohľadne perspektívy večného života.

Za celý svoj život nedokážem pochopiť, čo je dobré na večnom živote. Okrem rozruchu, ktorý robíme okolo umierania, aké výhody získavam tým, že nikdy nezomriem?

Viem, že sväté knihy nám hovoria o večnom živote v rajskej záhrade, takže ak môžeme žiť večne, bude to raj na zemi. Ak ale nikto nezomrie, bude táto planéta rajom na zemi? Mne to pripadá ako istý recept na vytvorenie pekla na zemi.

Okrem toho, ak budeme žiť večne, aké sny a nádeje budeme mať? Aký zmysel má žiť, ak neexistuje žiadny tlak na to, aby sme niečo dosiahli?

Život je nám daný na obmedzený čas za účelom využiť ho tak, aby sme niečo dosiahli, aby sme s ním niečo urobili. Život je nám daný preto, aby sme svoj čas tu strávený využili na dosiahnutie duchovnosti, a nie na to, aby sme zostali navždy obmedzení na fyzickú existenciu.

Duchovnosť znamená rozšíriť seba samého, dostať sa za hranice svojho ja a spojiť sa so spoločným koreňom nás všetkých. Zjednodušene povedané, duchovnosť znamená pociťovať celé ľudstvo a napokon celú realitu ako jedno telo, alebo ešte lepšie, ako jednu entitu, ktorá nemá začiatok ani koniec. Je to opak večného fyzického života, kde sa čas tiahne donekonečna. Duchovný život znamená žiť bez času.

Keď cítite druhých tak hmatateľne, ako cítite seba, už nie ste obmedzení na svoje telo. V dôsledku toho nie ste obmedzený žiadnymi telesnými limitmi vrátane života, smrti alebo akéhokoľvek pojmu času.

Takýto život nenastane vtedy, keď zvečňujeme telo, ale keď sa nadeň povznesieme a namiesto toho, aby sme mysleli len na seba, myslíme na všetkých ostatných. V súčasnosti sme pohltení sami sebou, pretože chceme slúžiť len sebe. Keby sme chceli slúžiť iným, cítili by sme ich rovnako, ako v súčasnosti cítime seba. Keď cítite druhých tak hmatateľne, ako cítite seba, už nie ste obmedzení na svoje telo. V dôsledku toho nie ste obmedzovaní žiadnymi telesnými limitmi vrátane života, smrti alebo akéhokoľvek pojmu času.

Táto nádherná budúcnosť nie je zbožným želaním, je to budúcnosť ľudstva. Nastane hneď, ako prestaneme myslieť len na seba a začneme skutočne myslieť na druhých. Čím skôr zmeníme svoj stav mysle, tým skôr začneme tento blažený život. Ak budeme otáľať, budeme bojovať dovtedy, kým si neuvedomíme, že slúžiť egu sa nevypláca, a nevydáme sa na duchovnú cestu. Ak sa poponáhľame, nastúpime na duchovnú cestu bez toho, aby sme museli najprv trpieť.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 701847x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie