Založ si blog

Môže ničenie umenia zachrániť Zem?

Od začiatku roka sa v radoch klimatických aktivistov rozmáha trend kaziť najväčšie poklady dejín umenia v snahe zvýšiť povedomie o klimatických zmenách. Tento rok sa zatiaľ odohralo dvanásť incidentov, z toho šesť minulý mesiac. Incidenty zahŕňali hádzanie zemiakovej kaše (na Monetove „Kopy sena“), paradajkovej polievky (na obraz Vincenta van Gogha „Pätnásť slnečníc“) a falošnej krvi (na obraz „Klaun“ Henriho de Toulouse-Lautreca), ako aj aktivistov natisnutých na expozíciu dinosaurov v berlínskom Prírodovednom múzeu a na obraz Johannesa Vermeera „Dievča s perlovou náušnicou“. Návštevníci múzeí väčšinou verbálne napádajú aktivistov počas ich akcie a celkovo sa čudujú, ako ich konanie vlastne súvisí s vyšším dobrom.

Globálny ekosystém je príliš veľký a (hlavne) príliš zložitý na to, aby ho pochopili. Nevieme, čo presne by sme mali urobiť, ak vôbec niečo, aby sme zvrátili alebo dokonca spomalili klimatické zmeny.

Úplne súhlasím s hnevom návštevníkov. Tieto výčiny nikoho neohromia a nič sa nezmení, ani na životnom prostredí, ani na povedomí spoločnosti.

Čo je však horšie, aj keby sme si klimatické zmeny uvedomili, nedokázali by sme s nimi nič urobiť, pretože napriek výraznej medializácii stavu emisií skleníkových plynov v skutočnosti nevieme, čo klimatické zmeny spôsobuje, a to málo, čo vieme, nám veľmi nepomôže. Napríklad každá sopečná erupcia vypustí do atmosféry toľko škodlivín, že by ľudstvu trvalo mesiace, ak nie roky, kým by ich množstvo vyrovnalo. Napriek tomu, že na celom svete v každom okamihu dochádza k sopečným erupciám, nepovažujú sa za urýchľovače klimatických zmien.

To isté platí aj pre emisie metánu. Ľudstvo je obviňované zo znečisťovania atmosféry týmto toxickým skleníkovým plynom, ale močiare a rozmrazujúci sa permafrost na Sibíri, v Kanade a na Aljaške ho vypúšťajú oveľa viac ako my, takže náš „príspevok“ k nemu je nepatrný.

Aby toho nebolo málo, Golfský prúd sa naďalej spomaľuje, čo nepriaznivo ovplyvňuje počasie v Európe aj v Severnej Amerike. Článok uverejnený v časopise Severe Weather Europe v apríli varoval, že „Golfský prúd a celková atlantická cirkulácia sa blížia ku kritickému bodu kolapsu“. Môžeme tomu nejako zabrániť?
Globálny ekosystém je skrátka príliš veľký a (hlavne) príliš zložitý na to, aby sme ho pochopili. Nevieme, čo presne by sme mali urobiť, ak vôbec niečo, aby sme zvrátili alebo dokonca spomalili klimatické zmeny.

Náš problém však nespočíva v tom, že klíma Zeme je príliš zložitá na to, aby sme ju pochopili, ale v tom, že sa sústreďujeme na snahu pochopiť ju namiesto toho, aby sme sa venovali skutočnému vinníkovi, ktorý spôsobuje všetky naše problémy, nielen zmenu klímy: ľudskej prirodzenosti. Okrem klimatických zmien existuje nespočetné množstvo ďalších problémov, ktoré tiež pramenia z toho istého dôvodu – ľudská povaha je skazená, prehnitá až do špiku kostí. Poškodzovanie neoceniteľných obrazov vyvoláva hnev nie preto, že by sa ľudia hnevali na klimatické zmeny. Hnevajú sa preto, lebo aktivisti ukazujú svoju vlastnú skazenú povahu, svoju bezohľadnosť a neúctu k pocitom iných a ochotu zničiť niektoré z najcennejších hodnôt ľudstva, aby uspokojili svoje vlastné chúťky.

Keby sme sa zamerali na prispôsobenie ľudskej povahy svetu, v ktorom žijeme, nemuseli by sme čeliť nespočetným problémom, ktoré sami spôsobujeme.
Keby sme sa zamerali na prispôsobenie ľudskej povahy svetu, v ktorom žijeme, nečelili by sme nespočetným problémom, ktoré sami spôsobujeme. Kto znečisťuje pôdu, vodu a vzduch? Kto každoročne vraždí milióny ľudí len pre uspokojenie svojho ega? Kto ožobračuje národy a vykorisťuje ženy a deti? Kto obchoduje s ľuďmi na ťažkú prácu a sexuálne zneužívanie? Kto zarába na liekoch, ktoré každý potrebuje, na choroby, ktorým by sa dalo predchádzať? Kto každoročne spôsobuje závislosť miliónov mladých ľudí od drog? A čo je najhoršie, kto obviňuje všetkých ostatných z problémov, ktoré sám spôsobuje? Všetko to robí ten istý človek: naše vlastné ego. Kým si to nevyjasníme, nič nenapravíme.

Pokiaľ si budeme odmietať priznať, že problémom sme my, a nie to, čo robíme, ale my sami, veci pôjdu naďalej dolu vodou. Mohli by sme sa dočkať svetových jadrových vojen, prírodných katastrof nevídaných rozmerov, ktoré zničia ľudstvo, extrémnych klimatických javov, ktoré spália alebo zmrazia také rozsiahle územia, že bude priveľa klimatických utečencov, sopečných výbuchov, zemetrasení a cunami s intenzitou, ktorá bude prevyšovať naše úsilie chrániť sa pred nimi, epidémií, pri ktorých budú ľudia padať ako muchy, a mnohých ďalších nešťastí, ktoré nám príroda môže spôsobiť. Príroda je veľmi vynaliezavá, pokiaľ ide o tresty, a nepovolí, kým si neuvedomíme, že problémom nie je to, čo robíme, ale to, kým sme.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701461x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie