Založ si blog

Horšie ako zvieratá

Dnes ráno, keď sme študovali vplyv sociálneho prostredia, sa jeden študent zmätene spýtal na agendu, ktorú presadzujú liberálne kruhy. Povedal: „Učíme sa, že všetky návyky preberáme z nášho prostredia.  Hodnoty, ktoré sa po tisícročia považovali za samozrejmé, však boli nedávno spochybnené: Muži chcú byť ženami, ženy chcú byť mužmi, deti chcú, aby sa s nimi zaobchádzalo ako s babami, a učitelia musia vyhovieť ich želaniam. Kam to povedie? Ako hlboko klesneme?“

Moja odpoveď bola priama a jednoduchá: „Budeme v každom ohľade horší ako zvieratá.“ A to je potrebné ďalej vysvetliť. Ľudia majú schopnosti, ktoré presahujú úroveň zvierat. Tieto schopnosti nám umožnili rozvinúť kultúru, umenie, náboženstvo, etiku a rôzne formy vlády. Jedným slovom, to, čo nazývame „civilizáciou“.

Ak však tieto schopnosti zneužívame, degradujú nás pod úroveň zvierat. Uplatňovanie ľudskej morálky na zvieracie inštinkty nemá nič spoločné s morálkou, ale ovplyvňuje nás tak, ako každé živé telo: skresľujeme naše vnímanie sveta a vytvárame deformácie v spoločnosti.

Zvieratá sa nepýtajú na svoje pohlavie ani nerozmýšľajú o tom, akého sú druhu. Sú jednoducho také, aké ich príroda stvorila. Keď zavádzame morálku do živočíšnej úrovne, ktorá je výlučne sférou inštinktov, ničíme naše inštinkty a poškodzujeme naše biologické procesy.

Ľudia môžu byť nad všetkou realitou alebo pod ňou. Keď sa povznesieme nad úroveň zvierat a zameriame sa na ľudskú úroveň – na zlepšenie spoločnosti prostredníctvom väčšej solidarity a vzájomného záujmu – povýšime ľudstvo nad všetko stvorenie a budeme prospešní svetu, v ktorom žijeme. Naopak, keď sa namiesto toho zameriavame na poškodzovanie svojej prirodzenosti, stávame sa nižšími ako zvieratá, pretože poškodzujeme spoločnosť, kazíme ľudskú morálku a naše telá.

Jediný spôsob, ako napraviť situáciu, je riešiť medziľudské, nie telesné problémy. Ak budeme pracovať na posilnení sociálnej súdržnosti a vzájomnej zodpovednosti, ľudia sa budú cítiť istejšie v tom, kým sú a ako by sa mali správať. Budú tak šťastnejšie a pokojnejšie. Budú sa cítiť začlenení do svojej komunity a nová úroveň súdržnosti bude pre nich taká obohacujúca, že prestanú rozmýšľať, či sú muži, ženy alebo mačky.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701627x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie