Založ si blog

Klíma je otázkou postoja

Dva týždne diskusií o klíme na konferencii COP27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu sa skončili sklamaním. Podľa CNN „svet nedosiahol dohodu o postupnom vyraďovaní fosílnych palív… pokus o riešenie najväčšieho zdroja otepľovania planéty skončil neúspechom po tom, ako viaceré krajiny vrátane Číny a Saudskej Arábie zablokovali kľúčový návrh na postupné vyradenie všetkých fosílnych palív, nielen uhlia.“

Účastníci sa síce zhodli na „vytvorení fondu na krytie strát a škôd, ktorý by pomohol zraniteľným krajinám vyrovnať sa s klimatickými katastrofami“, ale to nezvráti zmenu klímy ani nevyrieši naše základné problémy.

Môžeme pomôcť riešiť miestne klimatické krízy, ale globálnu klímu súčasným prístupom nezmeníme. Ak chceme zmeniť klímu, musíme ju zmeniť na všetkých úrovniach, najmä spoločenskú klímu, ktorú sme sami vytvorili. Pokiaľ bude negatívna, agresívna a vyhrotená, to sa bude odrážať aj v globálnej klíme.

Globálne konferencie o klíme sa konajú preto, lebo klíma je globálny problém. Globálnu klímu ovplyvňuje všetko, čo robíme, bez ohľadu na to, v ktorej krajine sa nachádzame. Preto bez vzájomnej globálnej ohľaduplnosti nebude ľudstvo schopné vyriešiť klimatickú krízu.

Aby sme mohli spolupracovať v rámci globálnej rovnováhy, musíme napriek odporu rozvíjať empatiu voči celému ľudstvu a povzniesť sa nad úzke záujmy jednotlivých krajín. K takémuto postoju sme ešte nedospeli. Naopak, každá krajina sa snaží vnútiť zvyšku sveta svoje vlastné rozhodnutia, aby vyhovovali jej vlastným záujmom, a výsledkom je globálna klimatická vojna, v ktorej všetci prehrávajú.

Ako v každej vojne, aj tu udávajú tón bohatí a mocní. Naďalej spaľujú palivá, ktoré znečisťujú ovzdušie a urýchľujú zmenu klímy. Nič ich nezastaví, kým nepríde k takým extrémnym prírodným katastrofám, ktoré prinútia celé ľudstvo k zmene. Zároveň, aby si kúpili súhlas sveta, vytvárajú fondy „strát a škôd“ na „nápravu“ škôd. Takéto fondy nič neriešia a všetci si to uvedomujú.

Okrem extrémneho počasia a klimatických katastrof má klimatická kríza aj ďalší negatívny vplyv: topia sa ľadovce, ktoré boli zamrznuté tisíce rokov a často oveľa dlhšie. A v ľade je pochovaných nespočetné množstvo vírusov, ktoré sa znovu objavili a naše telo voči nim nemá imunitu. Vedci už teraz varujú, že ďalšia pandémia nemusí prísť od divých zvierat alebo ľudskej chyby, ale od topiacich sa ľadovcov. V článku uverejnenom pred dvoma rokmi sa to výstižne nazýva „pandémiou večného mrazu“ a varuje pred „rizikom návratu smrteľných chorôb z dávnej minulosti“.

Ak sa pozriete na všetky krízy, ktoré dnes sužujú svet, zistíte, že žiadna z nich nie je lokálna. Covid je globálny problém, zmena klímy ovplyvňuje celú planétu, rastúce ceny energie a narušené dodávateľské reťazce majú vplyv na celé ľudstvo a dokonca aj miestne krízy, ako je vojna na Ukrajine, majú vážne dôsledky pre celý svet. Vzájomná závislosť, ktorá už teraz ovplyvňuje celé ľudstvo, sa prehĺbi do takej miery, že nebudeme môcť urobiť jediný krok, jediný nádych bez toho, aby sme neovplyvnili celý svet.

Dobrou správou je, že žiadny z našich problémov nie je neprekonateľný. Ak budeme v každej kríze spolupracovať a nie pracovať proti sebe, zmizne, akoby nikdy neexistovala.

Všetko, čo je potrebné na odstránenie všetkých našich problémov, je zmena postoja a uprednostnenie ľudskosti. Keďže realita je globálna, aj poradie priorít musí byť globálne. Uprednostňovanie ľudskosti pomôže nielen svetu, ale aj každému jednotlivcovi, práve preto, že sme nezvratne vzájomne závislí. Ak budeme naďalej presadzovať úzky pohľad na obrovskú realitu, budeme sa naďalej dostávať do konfliktu medzi sebou navzájom a s celou prírodou. Ak zmeníme svoj prístup, zmeníme klímu a svet.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 700011x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie