Založ si blog

„Gaslighting“ — Slovo roku od Merriam-Webster

„V tomto veku dezinformácií – ‚falošných správ‘, konšpiračných teórií, twitterových trollov a deepfakes – sa slovo gaslighting stalo slovom našej doby,“ napísali redaktori popredného slovníka pri vysvetľovaní dôvodu svojho výberu a dodali: „V roku 2022 bol zaznamenaný 1740% nárast vyhľadávania slova gaslighting a záujem oň bol vysoký počas celého roka.“ Podľa Webstera je gaslighting „psychologická manipulácia s osobou, ktorá zvyčajne trvá dlhší čas a ktorá spôsobuje, že obeť pochybuje o platnosti svojich myšlienok, vnímaní reality alebo spomienok, a zvyčajne vedie k zmätku, strate sebadôvery a sebaúcty, neistote o vlastnej emocionálnej alebo duševnej stabilite a vedie k závislosti od páchateľa.“ Znie to ako vážny priestupok, a aj je, ale je to aj realita nášho života.

Vlády a veľké podniky bežne používajú techniku gaslighting. Takto sa snažia udržať si svoju moc alebo popularitu. Ak chceme robiť slobodné a nezávislé rozhodnutia, musíme sa o to neustále a vedome usilovať, a ani vtedy nie je úspech zaručený.

Gaslighting je pokusom upierať nám nielen práva vyplývajúce z prvého dodatku, ale dokonca aj právo a schopnosť slobodne myslieť. Čo je ešte horšie, je to snaha upierať nám nielen slobodné myslenie, ale aj navodzovať pocit, že naše zmanipulované myslenie je vlastne naše slobodné myslenie, ktoré sme vytvorili a zdokonalili z vlastnej vôle.

Je prekvapujúce, že drvivá väčšina ľudí nemá námietky proti podriadeniu svojho myslenia. Pokiaľ ich život beží hladko, uprednostňujú pohodlie nevedomosti. Myslenie je namáhavé, a keď nie je životne dôležité, väčšina ľudí sa mu radšej vyhne.

Ľuďom, ktorí nechcú byť manipulovaní, nepomôžu samotné informácie. Aby sa oslobodili od manipulácie svojej mysle, musia si vybudovať vlastnú myseľ, vlastnú chrbticu. Musia o všetkom pochybovať, byť pripravení a ochotní často meniť názor, priznať si chyby a postupne rozvíjať vlastné vnímanie sveta.

Predovšetkým však musia byť pripravení znášať výčitky a povýšenectvo „plynom osvetlenej“ väčšiny. Keď si človek vybuduje dostatočne silnú chrbtovú kosť, je možné čeliť manipulátorom a ich poslom s náležitou dôverou.
Zdá sa, že to dokážu len veľmi silní a odhodlaní jedinci, a je pravda, že nie každý dokáže čeliť opovrhnutiu manipulovaných. Stále však môžeme ľudí vzdelávať, a tak ich vytiahnuť z dna, kde sú uväznení. Aj keď nemajú prirodzenú odolnosť voči vonkajším vplyvom, môžu sa naučiť vidieť svet bez filtrov, ktoré im vnucujú zainteresované strany.

Nenavrhujem, aby sa ľudia stali aktivistami. Skôr si myslím, že práca človeka by mala byť jeho vnútornou prácou bez toho, aby ju navonok deklaroval alebo propagoval. Viem, že nie je ľahké byť aktívny len vo vnútri, ale neobhajujem vonkajšie aktivity v podobe zhromaždení, protestov a demonštrácií.

Aj ja som musel vynaložiť úsilie, aby som dospel k vlastnému pochopeniu sveta. Odpojil som sa, postavil som si okolo seba vnútorný múr a celkom pohodlne si takto riadim svoj život. Aj keď sa mi svet okolo mňa snaží vnútiť určitý pohľad a ja ho možno vidím, necítim ho. Jednoducho sa na to vykašlem a pokračujem v živote tak, ako chcem.

Spočiatku nie je ľahké žiť týmto spôsobom. Musíte si vytvoriť svoj vlastný svet s vlastnými hodnotami, ale zároveň normálne fungovať v každodennom prostredí. Keď ho však raz vybudujete, ste slobodní: máte objektívnu perspektívu, z ktorej sa môžete pozerať na svet, v ktorom všetci žijeme. Môžete sa slobodne rozhodnúť, do akej miery alebo či vôbec sa na ňom chcete zúčastniť.

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 371
Celková čítanosť: 698951x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie