Založ si blog

Peniaze nie sú v živote všetko, ale dá sa za ne kúpiť takmer všetko.

Hovorí sa, že peniaze nie sú v živote všetko. Je to síce pravda, ale dá sa za ne kúpiť takmer všetko. Naše túžby sa všeobecne delia do šiestich kategórií: jedlo, sex, rodina, peniaze, moc, vedomosti. Peniaze, štvrtá kategória, dokážu zabezpečiť ostatných päť. Inými slovami, peniaze znamenajú moc; je to ekvivalent, ktorý môžeme vymeniť za čokoľvek, čo chceme alebo potrebujeme.

Čím viac civilizácia napreduje, tým viac rozvíja svoje finančné systémy. Stali sme sa na nich úplne závislí, pretože nemôžeme zamieňať výrobky tak, ako to robili naši predkovia, a preto musíme používať niečo, čo má rovnakú hodnotu ako výrobky, s ktorými chceme obchodovať, niečo, čo je prenosné, dá sa hromadiť a je rovnako cenené na celom svete. Vec, ktorá spĺňa všetky tieto požiadavky, sú peniaze.

Jediná vec, ktorá môže peniaze nahradiť, je láska, pretože láska nás poháňa k tomu, aby sme dávali a prijímali spravodlivo a čestne. Žiaľ, láska v ľudskej spoločnosti neexistuje, s výnimkou lásky medzi rodičmi a deťmi, hoci dnes ani to nie je samozrejmosťou. V každom prípade ako faktor v dnešnej spoločnosti, ktorá je založená na nedôvere, sú jediným praktickým prostriedkom výmeny peniaze.

Pre čoraz väčší počet ľudí však existuje niečo, čo má väčšiu hodnotu ako peniaze, napriek všetkému, čo sa dá za ne kúpiť. Títo ľudia hľadajú niečo, čo sa za peniaze skutočne kúpiť nedá. Za peniaze sa dá v živote kúpiť čokoľvek, ale nedokážu vysvetliť zmysel samotného života, jeho cieľ!

Keď sme mladší, zvyčajne sa viac zameriavame na zarábanie peňazí v domnienke, že práve to nás urobí šťastnými a budeme sa cítiť bezpečne. Keď dozrievame a dosiahneme tridsiatku alebo štyridsiatku, uvedomíme si, že sme možno zarobili dosť peňazí na to, aby sme si zabezpečili živobytie, viac-menej, ale nevieme, prečo vôbec žijeme. „Dobre, tak som sa narodil, žil som doposiaľ a mám deti, ktoré budú žiť po mne. Ale teraz ma čaká ešte niekoľko desaťročí života, ktorý budem prežívať bez toho, aby som pochopil, na čo to všetko je.“

Zamyslite sa nad všetkým, čo v živote konáme; vždy vieme, čo tým chceme získať. Ako teda máme pokračovať v živote bez toho, aby sme vedeli, prečo tu sme? Žiadne množstvo peňazí nedokáže túto otázku zodpovedať, a preto sa väčšina ľudí bojí priznať si aj to, že si ju kladie.

Môj osobný názor – ako človeka, ktorý sa oveľa viac zaoberá zmyslom života než financovaním pominuteľných uspokojení – je, že peniaze by mali pokryť naše základné potreby. Mali by sme ich mať dosť na to, aby sme sebe a svojej rodine zabezpečili zdravie, bývanie, vzdelanie a jedlo. Okrem týchto základných potrieb nemám zo zhromažďovania peňazí žiadne potešenie; radšej trávim svoj čas rozvíjaním vyšších oblastí života, tých, ktoré sa zaoberajú zmyslom života, a nie zabezpečovaním svojej fyzickej existencie.

Je tu ešte jedna vec: Ľudia, ktorí sa naháňajú za peniazmi a inými telesnými pôžitkami, nie sú nikdy skutočne spokojní. Ak sa uspokoja s tým, čo majú, je to len preto, že sú príliš unavení alebo bojazliví, aby sa usilovali o viac, ale nie je to tak, že by nechceli viac. Takíto ľudia nemôžu byť nikdy spokojní, pretože práve uspokojenie ich túžob spôsobuje ich rast. Pretože pocit vitality pochádza z uspokojovania našich túžob, po ich uspokojení sa už necítime živí, pretože už nemáme žiadne túžby, ktoré by sme mohli uspokojiť. V dôsledku toho sa v nás objavujú nové a intenzívnejšie túžby.

Na druhej strane človek, ktorý sa usiluje poznať zmysel života, je vždy spokojný, pretože nepotrebuje niečo dosiahnuť, aby sa cítil šťastný. Samotné hľadanie mu dáva pocit, že je živý a plný energie. Aj on, po tom čo sa niečo naučí, bude sa chcieť naučiť viac, no jeho cieľom nie je poznanie, ale samotné učenie, čo ho činí trvale spokojným a zároveň zachováva pocit nedostatku.

Pre takýchto ľudí nie sú finančné záležitosti dôležité. To podstatné je učiť sa a skúmať svet, v ktorom žijú, ako funguje, prečo funguje a ako ho môžu vylepšiť.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 701589x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie