Založ si blog

Permakríza je predzvesťou skutočnej krízy

Britský slovník Collins Dictionary zvolil za slovo roka 2022 slovo „permakríza“. Slovo „permakríza“ označuje „dlhšie obdobie nestability a neistoty“. Je to jedno z viacerých slov, ktoré Collins vyzdvihuje v súvislosti s prebiehajúcimi krízami vrátane politickej nestability, vojny na Ukrajine, zmeny klímy a rastúcich životných nákladov. Podľa môjho názoru to ešte nie je kríza, ale skôr príprava na udalosti, ktoré prídu. Skutočná kríza je síce ešte niekoľko rokov vzdialená, ale pád do nej sa už začal.

Krízam sa nedá vyhnúť. Mohli sme im zabrániť, ak by sme sa tak rozhodli. Keďže však sledujeme len svoje vlastné záujmy, nemôžeme sa dohodnúť na komplexných riešeniach. Keď však vypukne skutočná kríza, nebudú medzi nami rozdiely a dotkne sa všetkých.

Zatiaľ ľudstvo, alebo aspoň jeho dobre situovaná časť, tá, ktorá môže zabrániť pádu ľudstva do priepasti, v skutočnosti netrpí. Na obzore vidíme mraky, ale keďže nie sme bezprostredne ohrození, pokojne očakávame, že nás búrka obíde. Kam ideme? Nikto nevie, ale nepovedie to k ničomu dobrému.
Na riešenie krízových situácií nepotrebujeme špeciálne vedomosti ani špeciálne zručnosti. Nepotrebujeme veľa peňazí. Všetko, čo potrebujeme, je ochota zjednotiť sa a spolupracovať na realizácii našich predsavzatí. Už samotná skúsenosť, že sa stretávame, je rozdielom. Pretože rozdelenie znamená problém, súdržnosť znamená riešenie. Bohužiaľ, nie sme schopní alebo ochotní sa dohodnúť a radšej ideme s prúdom. Musíme si však uvedomiť, že prúd vedie k vodopádu.

Nedá sa povedať, že by sme boli nejako zvlášť vyčerpaní z odolávania krízam, ktoré postihli ľudstvo. V ľudskej povahe je čakať na poslednú chvíľu, držať sa známeho a dúfať v obrat k lepšiemu. Neexistujú však žiadne obraty k lepšiemu, pretože „lepšie“ pre nás znamená „najlepšie pre mňa“, zatiaľ čo existencia podporuje to, čo je najlepšie pre všetkých.

Ak by nám záležalo na druhých a chceli by sme zlepšiť život všetkých, prispôsobili by sme sa realite a odstránili všetky krízy. Naše osobné a miestne krízy by zmizli, rovnako ako by zmizli všetky krízy okolo nás, pretože všetky vznikajú, ako sme práve napísali, z tvrdohlavosti, z neústupnosti.

Takže permakríza nemá nič spoločné so zmenou klímy, lokálnou vojnou alebo infláciou. Je to výsledok sebalásky. Ak prestaneme využívať situáciu pre seba a začneme hľadať spôsoby, ako pomôcť všetkým, pomôžeme sami sebe a permakríza sa zmení na permakrízu mieru a trvalej spokojnosti.

 

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 697762x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie