Založ si blog

Ako sa vyrovnať so strachom a úzkosťou

Jeden z mojich študentov mi povedal, že keď sa o svojej úzkosti porozprával s niekým blízkym, napríklad so svojou manželkou alebo priateľom, zistil, že v momente, keď sa im začal zverovať, úzkosť ustúpila – a to ešte predtým, ako dostal nejakú radu alebo útechu.

Blízkosť a spolupatričnosť znižuje úzkosť. Múdre príslovie hovorí, že „zdieľaný smútok je o polovicu menší“, t. j. keď sa o pocit delíme, rozdeľujeme ho a je ľahšie zvládnuteľný.

Zdieľanie našich skúseností zmierňuje naše negatívne pocity, otázkou je, prečo túto schopnosť nevyužívame viac? Prečo je pre nás také ťažké podeliť sa o svoje obavy s ostatnými?

Bojíme sa otvoriť svoje srdce a dať najavo, že máme nejaké obavy a strach. Okrem obáv, ktoré v sebe nosíme, máme zvyčajne aj ďalšie obavy podeliť sa o ne s ostatnými, pretože by nás mohli vnímať ako slabých. Spoločnosť vo všeobecnosti oceňuje silnejších, inteligentnejších, bohatších a schopnejších jednotlivcov a odhaľovanie našich obáv v takejto spoločnosti nás robí zraniteľnými voči zneužívaniu. Preto musíme hľadať sociálne prostredie, ktoré nás nebude zneužívať pre našu otvorenosť, ale naopak, dodá nám pocit viery a sebadôvery, ktorý nám pomôže vyrovnať sa s prípadnými negatívnymi pocitmi.

Sociálne prostredie, ktoré dokáže svojim členom zaručiť vieru a dôveru, je také, ktoré aktívne pritahuje k vyššiemu dobru a dobrotivej sile – sile lásky, dávania a spojenia. Práve táto sila v nás prebúdza tieto negatívne pocity, či už ide o strach, úzkosť alebo iné bolestivé pocity, aby sme sa k nej priblížili tým, že sa priblížime jeden k druhému.

Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Potom začneme vnímať nový pocit istoty a sebadôvery, ktorý odplaví všetky naše obavy.

Ak sa budeme chcieť spojiť s Vyššou silou a necháme, aby jej dokonalá kvalita lásky, dobroty a spojenia naplnila náš život pocitom bezpečia a dôvery, potom musíme túto kvalitu napodobňovať voči sebe navzájom – musíme dať druhým pocit viery a dôvery, aby oni mohli robiť to isté voči nám. Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Vtedy začneme vnímať nový pocit istoty a dôvery, ktorý odplaví všetky obavy, ktoré v sebe nosíme.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698361x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie