Založ si blog

Ako sa vyrovnať so strachom a úzkosťou

Jeden z mojich študentov mi povedal, že keď sa o svojej úzkosti porozprával s niekým blízkym, napríklad so svojou manželkou alebo priateľom, zistil, že v momente, keď sa im začal zverovať, úzkosť ustúpila – a to ešte predtým, ako dostal nejakú radu alebo útechu.

Blízkosť a spolupatričnosť znižuje úzkosť. Múdre príslovie hovorí, že „zdieľaný smútok je o polovicu menší“, t. j. keď sa o pocit delíme, rozdeľujeme ho a je ľahšie zvládnuteľný.

Zdieľanie našich skúseností zmierňuje naše negatívne pocity, otázkou je, prečo túto schopnosť nevyužívame viac? Prečo je pre nás také ťažké podeliť sa o svoje obavy s ostatnými?

Bojíme sa otvoriť svoje srdce a dať najavo, že máme nejaké obavy a strach. Okrem obáv, ktoré v sebe nosíme, máme zvyčajne aj ďalšie obavy podeliť sa o ne s ostatnými, pretože by nás mohli vnímať ako slabých. Spoločnosť vo všeobecnosti oceňuje silnejších, inteligentnejších, bohatších a schopnejších jednotlivcov a odhaľovanie našich obáv v takejto spoločnosti nás robí zraniteľnými voči zneužívaniu. Preto musíme hľadať sociálne prostredie, ktoré nás nebude zneužívať pre našu otvorenosť, ale naopak, dodá nám pocit viery a sebadôvery, ktorý nám pomôže vyrovnať sa s prípadnými negatívnymi pocitmi.

Sociálne prostredie, ktoré dokáže svojim členom zaručiť vieru a dôveru, je také, ktoré aktívne pritahuje k vyššiemu dobru a dobrotivej sile – sile lásky, dávania a spojenia. Práve táto sila v nás prebúdza tieto negatívne pocity, či už ide o strach, úzkosť alebo iné bolestivé pocity, aby sme sa k nej priblížili tým, že sa priblížime jeden k druhému.

Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Potom začneme vnímať nový pocit istoty a sebadôvery, ktorý odplaví všetky naše obavy.

Ak sa budeme chcieť spojiť s Vyššou silou a necháme, aby jej dokonalá kvalita lásky, dobroty a spojenia naplnila náš život pocitom bezpečia a dôvery, potom musíme túto kvalitu napodobňovať voči sebe navzájom – musíme dať druhým pocit viery a dôvery, aby oni mohli robiť to isté voči nám. Tým, že chceme vytvárať pozitívne vzájomné spojenia, začíname prebúdzať pozitívnu silu prírody v spojeniach, ktoré sme vytvorili. Vtedy začneme vnímať nový pocit istoty a dôvery, ktorý odplaví všetky obavy, ktoré v sebe nosíme.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698150x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie