Založ si blog

Hrozí hladomor aj dnes?

Jeden z mojich študentov sa ma opýtal na pravdepodobnosť celosvetového hladomoru a citoval správu, v ktorej takmer 90 percent opýtaných medzinárodných odborníkov na potravinovú bezpečnosť a výživu predpovedalo, že „bez inovácií a odvážnych opatrení sa bude celosvetový hlad v nasledujúcom desaťročí naďalej zvyšovať“.

Nemali by sme plniť sklady a sýpky zásobami pri pomyslení na blížiaci sa hladomor. Predovšetkým sa musíme zamyslieť nad takýmito hroznými scenármi a vážne uvažovať o tom, ako takýmto situáciám vopred predísť, a poznať a riešiť hlavnú príčinu, ktorá takéto krízy vyvoláva.

Ak skúmame príčiny nielen hladomoru, ale každej krízy, ktorá nás postihne, zistíme, že pramení z nerovnováhy v ľudských vzťahoch, pretože sa k sebe nesprávame tak, ako by sme mali.

Ako by sme sa mali k sebe chovať?

Musíme dosiahnuť vzájomné porozumenie, nadviazať kontakty, ktoré nám pomôžu dosiahnuť rovnovážny stav. Dnes robíme pravý opak, vzďaľujeme sa jeden od druhého, a tým rozkývame loď, na ktorej všetci žijeme. Svet tak prirodzene smeruje k obdobiam hladu a ničenia.

Zničenie, ktoré si môžeme spôsobiť, by nás malo vystrašiť natoľko, aby sme zmenili svoje vzájomné vzťahy a tým zmenili svet. To je jediný dôvod, prečo musíme myslieť na blížiaci sa hladomor a iné krízy. Takto získavame aj skúsenosť, prečo všeobecne prežívame krízy a utrpenie: aby sme zmenili naše vzájomné vzťahy z negatívnych na pozitívne, z egoistických na altruistické a z ľahostajnosti na vzájomnú zodpovednosť.

Čo môže byť katalyzátorom takejto premeny?

Som presvedčený, že musí existovať vodca, ktorý ju bude iniciovať a presadzovať. Náš svet sa sotva zaobíde bez niekoho, koho ľudská spoločnosť uzná a bude nasledovať ako vodcu, niekoho, kto vyvolá diskusiu o zjednotení a o tom, ako môžeme prekonať hladomor a iné krízy. Samozrejme, to sa stane len vtedy, keď nastane hlad, ktorý otvorí ľuďom uši a oni budú počúvať takéhoto vodcu.

Potom, po období hladu, budeme iní. Získame iný postoj k životu a jeho hodnotám. Už nebudeme podceňovať obrovský význam nášho prežitia a toho, čo pre nás znamená prežiť v týchto ťažkých časoch.

Aj v minulosti boli obdobia veľkých hladomorov, vojen a iných kríz, ale dnešná doba je zásadne odlišná. Doba, v ktorej žijeme, nás pripravuje na masové uvedomenie si zla našich egoistických vzťahov, ktoré v nás prebudí túžbu zmeniť sa. V kabalistickej múdrosti sa takéto prebudenie nazýva „rozpoznanie zla“. Vyžaduje si to obrovské množstvo utrpenia, aby sme potom dosiahli bod, v ktorom sme schopní vnímať svoju prirodzenosť ako zlo, presne ju definovať a vyvodiť z toho potrebné závery: že musíme skončiť s našimi krysími pretekmi, v ktorých medzi sebou súťažíme o materiálny blahobyt, a prejsť na nové pozitívne prepojené vzťahy, v ktorých sa snažíme prospievať sebe a prírode, cítiť sa ako súčasť vzájomne závislého a prepojeného celku, v ktorom sa navzájom ovplyvňujeme. Ešte sme sa tam nedostali, ale ten čas sa blíž

 

 

 

 

 

 

Odhalenie tajomstva Knihy života

28.03.2024

Jeden mudrc raz povedal: „Človek musí získať vedomosti aj múdrosť.“ Keď sa ho opýtali na rozdiel, odpovedal: „Vedomosti sa dosahujú čítaním kníh a múdrosť sa získava čítaním knihy, ktorou si ty sám.“ Akou knihou je človek? Človek je knihou života so všetkými skúsenosťami, ktoré v živote získa. Čítanie knihy života vyžaduje, aby si človek pamätal a [...]

Ako sa môžeme rozhodovať sebaisto a správne?

26.03.2024

Rozhodnutia môžeme robiť s istotou a správne, ak máme vopred absolútnu vedomosť o ich výsledku a vžijeme sa do nich ako do pozorovania budúcnosti z prítomnosti. Preto musíme výsledok predvídať a odhadnúť. Na to sú rozhodnutia určené – pre budúcnosť. Predstavujeme si budúci stav a potom sa rozhodujeme. Po prijatí rozhodnutia sa o ňom musíme dvakrát uistiť, [...]

Šťastie nemožno nájsť.

24.03.2024

Existuje podobenstvo o troch bratoch, ktorí videli v jame sedieť šťastie. Prvý z nich požiadal šťastie o peniaze a dostal ich. Druhý požiadal o krásnu ženu a tiež ju dostal. Tretí sa sklonil nad jamu. „Čo potrebuješ?“ – spýtalo sa šťastie. „A čo potrebuješ ty?“ – opýtal sa ho muž. „Braček, vytiahni ma von,“ požiadalo šťastie. Brat podal šťastiu ruku, [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 363
Celková čítanosť: 688288x
Priemerná čítanosť článkov: 1896x

Autor blogu

Kategórie