Založ si blog

Skrytá súvislosť medzi vojnou na Ukrajine a zemetrasením v Turecku

Zatiaľ čo sa svet borí s ničivými následkami zemetrasení v Turecku a Sýrii, na Ukrajine pokračujú prudké boje bez náznaku zmiernenia. Či už sú mestá zničené strelami alebo zemetrasením, výsledkom je ľudské utrpenie a nespočetné množstvo stratených alebo zničených životov. Zdá sa, že medzi týmito dvoma katastrofami nie je žiadna súvislosť, akoby neexistovalo nič, čo by spájalo vojny so zemetraseniami, ale nie je to tak. Medzi všetkými katastrofami, či už ide o zemetrasenia, vojny, hladomory alebo epidémie, existuje skrytá súvislosť, ktorá oslabuje ľudskú spoločnosť a umožňuje vypuknutie všetkých kríz.

Ľudstvo sa neskladá z množstva samostatných jednotlivcov; ľudstvo je jeden celok, jedna entita, jedno telo, v ktorom sa všetci navzájom ovplyvňujú. Tak ako je oslabené telo vystavené vyššiemu riziku vypuknutia rôznych chorôb a problémov, tak je oslabená ľudská spoločnosť vystavená riziku vypuknutia kríz, ktoré sa týkajú celého ľudstva. Keď je celkový zdravotný stav človeka zlý, môže sa to prejaviť bežným prechladnutím alebo zhoršenou funkciou jednotlivých orgánov, napríklad cukrovkou, rakovinou alebo celkovým kolapsom orgánových systémov. Aj keď súvislosť medzi zdravotnými komplikáciami nie je na prvý pohľad zjavná, v podstate ide o disharmóniu celého tela, ktorá umožňuje prepuknutie všetkých týchto chorôb.

Toto pravidlo platí aj pre „tělo“ ľudstva. Na prvý pohľad sa zdá, že katastrofy a vojny spolu nesúvisia. Za všetkým však stojí zlé zdravie a disharmónia jednej entity – ľudstva, disharmónia medzi jeho bunkami, teda ľuďmi.
Ľudia sa necítia ako jedna entita a správajú sa, akoby neboli jedným tvorom. To, že proti sebe bojujú, akoby boli jednotlivcami, a snažia sa jeden druhého ovládnuť alebo dokonca zničiť, oslabuje celý systém, v ktorom sa všetci nachádzajú. Z tohto dôvodu vo svete prepuknú „choroby“.

Jediný rozdiel medzi týmito zdanlivo nesúvisiacimi tragédiami je v tom, že celkové oslabenie sa prejavuje rôznymi príznakmi v rôznych regiónoch podľa ich špecifických podmienok. Spôsob, ako zabrániť všetkým katastrofám, zostáva rovnaký, pretože príčina je rovnaká – rozpad ľudskej spoločnosti – a jediným liekom je posilnenie súdržnosti a vzájomnej zodpovednosti na celom svete.

Hoci musíme riešiť každú katastrofu a krízu osobitne, snažiť sa obnoviť mier na Ukrajine a zachrániť životy v Turecku, musíme tiež pracovať na dlhodobom riešení, aby sme zabránili budúcim katastrofám alebo ich zmiernili. Musíme začať podporovať silnejšie medziľudské vzťahy na všetkých úrovniach.

Ľudské vzťahy sa rozpadajú od rodinnej úrovne až po medzinárodnú, preto je dôležité, aby sa vzdelávanie začalo zameriavať na to, ako vytvárať pozitívne medziľudské väzby. Vďaka tomu sa ľudia budú cítiť lepšie, bezpečnejšie a šťastnejšie nielen na osobnej úrovni, ale zmení sa aj celá naša spoločnosť a naše správanie v nej, a teda aj svet.

Dobré sociálne väzby vytvárajú stabilnú, láskavú spoločnosť a mierové medzinárodné vzťahy. Zabraňujú vykorisťovaniu ľudí a vyčerpávaniu prírodných zdrojov. Vplyv vzdelávania, ktorého cieľom je posilniť význam pozitívnych väzieb, nás ovplyvňuje nielen na osobnej úrovni, ale aj na globálnej.

Ak sa chceme trvalo poučiť z katastrof, ktoré postihli ľudstvo, ako napríklad vojna na Ukrajine a zemetrasenie v Turecku, musíme začať realizovať globálny plán. Jeho cieľom bude, aby sme si uvedomili našu vzájomnú závislosť od kvality medziľudských vzťahov a to, že len láskavé, pozitívne vzťahy nám umožnia znížiť závažnosť kríz alebo im úplne zabrániť.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 700877x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie