Založ si blog

Amerika zažíva krízu sociálnej dôvery

Prežívame krízu sociálnej dôvery a situácia sa zhorší do takej miery, že naše vzťahy sa dostanú na bod mrazu a nebudeme schopní sa na ničom dohodnúť. A z tohto stavu spoločnosti, akoby zamrznutej v ľadovci, uvidíme, že zo vzájomnej nedôvery nemáme nič, a začneme túžiť po teple a láske.

Vtedy budeme potrebovať vzdelanie a poradenstvo, ako obohatiť naše zväzky, ako sa navzájom zblížiť a ako zahriať naše vzťahy láskou.

Na jednej strane sa bude stále prehlbovať vzájomná nedôvera a z nej vyplývajúci chlad vo vzťahoch a na druhej strane nám nezostane nič iné, len sa naučiť, ako nás príroda v rámci nášho evolučného vývoja tlačí do stavu bezmocnosti a beznádeje.

Rastúcu nedôveru a chlad vo vzťahoch spôsobuje naše neustále rastúce ego – túžba užívať si na úkor druhých a prírody. Ego dosiahlo obrovské rozmery a spôsobuje, že naše vzťahy sú čoraz chladnejšie. Nakoniec zistíme, že už nie sme schopní spolu v ničom vychádzať. A to bude čas začať umelo aktivovať láskavé vzťahy.

Ako umelo aktivovať láskavé vzťahy s pozitívnymi väzbami?

Tento proces budeme musieť začať v malých skupinách ľudí, ktorí si uvedomujú potrebu transformácie negatívnych medziľudských vzťahov a ktorí sú ochotní budovať ohľaduplnosť a úctu namiesto vrodenej vzájomnej nedôvery.
Ak sa zapojíme do tohto procesu učenia, ktorý obohacuje našu vzájomnú prepojenosť a zameriava sa na praktickú prax pozitívnych vzťahov v malých skupinách, začneme vidieť, ako nás príroda tlačí k tomu, aby sme žili ako jedno telo so vzájomnou zodpovednosťou medzi jeho časťami. Je to podobné tomu, ako bunky a orgány žijú a fungujú v spoločnom a harmonickom záujme o zdravie a blaho tela.

Ako môžu rôznorodé a dokonca protichodné časti existovať v harmonickom spojení? Je to preto, že existuje prirodzený systém života, ktorý ich spája.

Musíme do seba vtiahnuť pozitívnu silu prírody – silu vzájomnosti, lásky a spojenia. Táto sila nás spojí rovnakým spôsobom, ako sa spájajú bunky a orgány ľudského tela.

Naším ďalším vývojovým štádiom je uvedomenie si našej vzájomnej prepojenosti a závislosti. Musíme pochopiť dôležitosť vzájomného rešpektu, že život vo vzájomnej nedôvere nepovedie k ničomu dobrému a že sa musíme o seba navzájom starať zodpovedne a s úctou.

Keď dospejeme k tomuto poznaniu, potom sa v nás rozvinie silná túžba po pozitívnej sile lásky prírody, ktorá vzkriesi našu vzájomnú závislosť. Je to všadeprítomná sila, ale čaká, skrytá pred naším egoistickým vnímaním. Je to vlastne sila, ktorá v nás zamrzla a prestala rásť a našemu egoistickému mysleniu dovolila riadiť naše životy.
Keď do našich vzťahov vstúpi pozitívna sila prírody a my pochopíme, že od nej závisí naše prežitie, potom môžeme túto silu takpovediac „vytiahnuť z mrazničky“ a nechať sa ňou viesť: Aby nás najprv spojila nad našou vzájomnou nedôverou a potom toto spojenie ďalej posilňovala, až kým nebudeme cítiť, že žijeme v jednom tele, že sme jedna osoba.

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 372
Celková čítanosť: 700419x
Priemerná čítanosť článkov: 1883x

Autor blogu

Kategórie