Založ si blog

Pesach – toto je zrod národa

Blíži sa sviatok Paschy. Odkiaľ pochádza tradícia usporadúvania špeciálneho jedla sederu v prvú noc sviatku Pesach a čo to znamená?

 

Pesachové jedlo je krásna tradícia, ktorá symbolizuje najväčší medzník v dejinách izraelského národa: zrodenie národa. A všetko, čo tomu predchádzalo, môžeme nazvať zárodočným stavom.

 

Dá sa to prirovnať ku kvapke semena, ktorá preniká do matkinho lona – správneho a spoľahlivého miesta, kde sa začína vyvíjať. Počas deviatich mesiacov tehotenstva prechádza rôznymi štádiami rastu, až sa zrazu začne cítiť nepríjemne.

 

To isté miesto, ktoré bolo pre vyvíjajúce sa embryo od kvapky semena najprv bezpečné, dobré a ochranné, sa zrazu stáva nebezpečným, stiesňujúcim, chce ho vytlačiť zo seba, búri sa proti nemu.

 

A to isté sa stalo aj izraelskému ľudu v Egypte. Spočiatku, keď Židia vstúpili do Egypta, bolo všetko krásne a úžasné – takzvaných „sedem plných rokov“. Potom sa však ich stav začal rýchlo zhoršovať – napätie a hrozby začali rýchlo narastať. A oni nevedeli, ako z toho uniknúť.

 

Takto sa cíti plod v maternici pred svojím narodením a podľa toho, čo nám hovorí Tóra, sa Židia v egyptskom vyhnanstve cítili rovnako. A presne tak sa cítime aj my dnes v modernom svete, keď sa príroda stala pre nás takou nepriateľskou a ohrozujúcou. Ľudstvo sa neustále vyvíja, ale dnes máme po prvýkrát pocit, že sme zatlačení do slepej uličky a neexistuje možnosť ďalšieho vývoja.

 

Zdá sa, že príroda nás začína chytať pod krkom. Sme na tejto zemi uzavretí v otrávenej prírode a nevieme si nájsť miesto pre seba. Tieto procesy: vývoj embrya, dejiny vývoja izraelského národa a vývoj celého sveta, sú veľmi podobné.

 

Mnoho ľudí na svete oslavuje tento seder Pesach, pretože tento sviatok nás spája nielen v rámci každej rodiny, ale aj v rámci jedného národa.

Uši a srdcia ľudí sú pred posolstvom o jednote uzavreté.

18.04.2024

Kvapkajúca voda vyhĺbi kameň, nie silou, ale vytrvalým kvapkaním: príslovie k neutíchajúcej snahe o jednotu. Cez sociálne siete sa mi posťažoval Amir, ktorý napísal nasledujúce: „Čím viac sa snažím s druhými vytvárať jednotu a dobré vzťahy, tým je to horšie. A napriek tomu stále pokračujem a pokračujem. Ako keby som nechcel prijať, že sa mi to vôbec nedarí”. [...]

Ako naučiť deti láskavosti?

16.04.2024

Šula mi píše: „Dobrý deň, Michael Laitman! Môjmu synovi je 15 rokov. A všetko sa zdá byť v poriadku, on a jeho priatelia vyrastajú v spoločnosti, kde sa im my, rodičia, snažíme vštepiť hodnoty lásky k druhým, vzájomného spojenia, priateľstva. Ale aj napriek našej snahe zrazu vidím, ako jeden druhým opovrhujú, ako ponižujú a zosmiešňujú slabších. Bolí ma srdce, [...]

Ako začať vnímať a cítiť jedinú silu, ktorá všetkému vládne.

14.04.2024

Za všetkým životom tu v tomto svete stojí jediná sila, sila lásky, odovzdania a spojenia a to, čo vnímame, je jej prejav, skrze ktorý nás táto sila chce naučiť priamemu spojeniu s ňou. Tým, že sa snažíme rozoznávať obrazy, vďaka ktorým sa prejavuje, prechádzame procesom učenia. Keď prejdeme od vonkajších k vnútorným prejavom tejto sily, začneme rozoznávať nielen [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 370
Celková čítanosť: 698131x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie