Založ si blog

Dokážete rozlíšiť správanie človeka od zvieraťa?

Zvieratá sa dajú skrotiť pomocou pozitívnych a negatívnych podnetov. Ľudí možno skrotiť podobným spôsobom, keď sa znížia na úroveň zvierat. Pokiaľ tieto vplyvy pôsobia dlhodobo a pokiaľ nedovolíme ľuďom, aby sa vyvíjali nad rámec týchto podnetov, potom nebudú vnímať nič iné ako tieto obmedzujúce vplyvy. Stratia možnosť sebareflexie a budú reagovať len útekom pred utrpením alebo snahou uspokojiť základné potreby. Človek tak klesne z ľudskej úrovne na zvieraciu a podľa toho sa aj správa.

Ak však človek dostane slobodnú voľbu oslobodiť sa od týchto obmedzujúcich tlakov, získa možnosť ďalšieho intelektuálneho a emocionálneho rozvoja.

Dejiny ľudstva prešli obdobím otroctva a boja o naplnenie základných životných potrieb. Ľudia sa starali len o to, aby neumreli od hladu a mali strechu nad hlavou. Ako sa vyvíjali, stali sa vynaliezavejšími a dokázali si ľahšie zabezpečiť nielen základné potreby jedla, tepla, prístrešia a rodiny, ale začali vytvárať spoločenstvá, v ktorých sa starali jeden o druhého. Ľudia začali pociťovať potrebu vnútorného rozvoja a napĺňania ďalších, vyšších túžob. Začal sa rozvoj umenia, hudby a literatúry a tento vznik novej duchovnej túžby znamenal počiatok ľudskej bytosti.

Ľudské bytosti sú na vyššej úrovni ako zvieratá, ktoré reagujú len na vonkajšie pozitívne alebo negatívne podnety. Ľudia sú predurčení, aby sa duchovne rozvíjali a dosiahli vopred stanovenú úroveň.

Rovnakým spôsobom postupujeme aj pri výchove detí. Nie je správne dávať im odmeny za dobré správanie a trestať ich za zlé správanie. Zo skúsenosti vieme, že ani rôznymi odmenami a trestami nedokážeme zabrániť tomu, aby sa deti vyvíjali svojím vlastným individuálnym spôsobom. Každé dieťa potrebuje niečo iné a nezáleží na tom, či ho vedieme alebo tlačíme – odmenami alebo trestami – k tomu, aby robilo niečo iné. Všetci túžime po vlastnom spôsobe sebarealizácie.

 

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 703077x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie