Založ si blog

Prečo sa na mňa Boh hnevá?

Neexistuje nič také, že by sa Boh na vás hneval.

Niektoré texty v Tóre by sa mohli takto nesprávne interpretovať, pretože hovoria ako ľudia. Vyššia moc sa však nehnevá. Nachádza sa nad ľudskými emóciami. Presnejšie je myslieť na Boha ako na systém, ktorý vopred vie o všetkom, čo sa stane.

Negatívne javy, ako prírodné katastrofy a pandémie, ktoré zasahujú do nášho života, nie sú spôsobené tým, že by sa Boh hneval. Naopak, prichádzajú, aby nás naučili, ako lepšie pochopiť systém, v ktorom existujeme. Aby sme sa vedeli organizovať tak, že budeme v rovnováhe s týmto systémom: aby sme sa stali úplne prepojení a to totožným spôsobom, ako je tento systém.

Ako si môžeme byť istí, že príčinou nešťastí, ktoré nás postihujú, je to, že nie sme v rovnováhe s prírodou ako celistvým systémom?

Vidíme, že príroda je vzájomne prepojený a podmienený systém a že človek je jedinou súčasťou tohto systému, ktorá má slobodnú voľbu. Iba my môžeme prírodu vytrhnúť z jej vyváženého spojenia.

Ako to funguje?

My ľudia sme boli stvorení s egoistickými túžbami užívať si na úkor iných a prírody. Túto tendenciu nazývame „zlá“ alebo „nesprávna“, pretože je v rozpore s tým, ako systém funguje.

Aj keď sme na začiatku voči prepojenej forme prírody v opozícii, musíme sa dostať do rovnováhy s prírodou tým, že si vytvoríme pozitívne, láskavé a starostlivé vzájomné vzťahy.

Ak sa nepokúsime zmeniť svoju negatívnu prepojenosť, v ktorej chceme mať prospech pre seba na úkor iných, na pozitívne prepojenie, v ktorom si želáme prinášať prospech ostatným a chceme im slúžiť, potom sa v systéme nahromadia rôzne poruchy a negatívne reakcie a systém na to primerane zareaguje. Napĺňame systém ďalšími a ďalšími odchýlkami a to sa nám potom adekvátnym spôsobom vráti ako bumerang. Jeho reakcia je zameraná na negatívne vzájomné vzťahy, ktoré sme doň vložili, a táto reakcia je zameraná práve na našu nápravu, t. j. na to, aby nás posunula od negatívnych vzájomných vzťahov k pozitívnym.

Je dôležité zdôrazniť, že tento jediný systém prírody, Boh alebo Vyššia sila – čo je jedno a to isté, t. j. jediná sila lásky a odovzdania – sa k nám vzťahuje v súlade s tým, ako sa my vzťahujeme k sebe navzájom, a nie iba podľa toho, ako sa my vzťahujeme k systému na jeho neživej, vegetatívnej a živočíšnej úrovni.

Nech už teda tento systém vnímate akokoľvek, či už ako Boha, Stvoriteľa, Vyššiu moc, alebo ako Prírodu, má od vás jeden tú istú požiadavku: aby sme sa pozitívne spojili s ostatnými ľuďmi.

 

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 733016x
Priemerná čítanosť článkov: 1856x

Autor blogu

Kategórie