Založ si blog

Cesta za šťastím Dalea Carnegieho

Dale Carnegie bol americký psychológ, rečník a spisovateľ. Svojím inšpiratívnym učením a najpredávanejšími knihami výrazne ovplyvnil nespočetné množstvo životov. Carnegieho najznámejšia kniha „Ako získavať priateľov a pôsobiť na ľudí“ je stálicou v oblasti sebarozvojovej literatúry. Po celom svete sa predalo niekoľko miliónov výtlačkov a naďalej je obľúbeným zdrojom informácií na zlepšenie zručností v oblasti medziľudskej komunikácie. Carnegieho prednášky a semináre lákajú veľké davy ľudí, ktorí túžia získať prehľad o osobnom raste a lepších komunikačných zručnostiach.

Je pozoruhodné, že popredný americký zástanca neochvejného optimizmu a nadšenia prežíval na sklonku života obdobie depresie a osamelosti. Po diagnostikovaní rakoviny lymfatických ciev Dalea Carnegieho prepadli pocity smútku a izolácie. Tieto pocity sa znásobili tým, že v tomto ťažkom období mu chýbali blízki priatelia. Napriek tomu, že vo svojom učení zdôrazňoval dôležitosť medziľudských vzťahov a hodnotu pevných vzťahov, ocitol sa bez podpory, ktorú počas svojej kariéry presadzoval.

Nemožno prehliadnuť iróniu v jeho osude. Hoci Carnegie poskytol poradenstvo a inšpiráciu miliónom ľudí, jeho knihy a prednášky mu nezabezpečili imunitu pred bojom so samotou a nepriazňou osudu. To svedčí o limitoch, ktoré takéto učenie, založené na psychológii, môže dosiahnuť. Carnegie mal síce pravdu, keď zdôrazňoval význam zmysluplných vzťahov a silných sociálnych sietí, ale na dosiahnutie skutočného spojenia a šťastia potrebujeme viac než len psychológiu.

Predsa len sme sa narodili ako egoisti, ktorí túžia po potešení len pre svoj vlastný prospech, a psychológia všetko meria len z hľadiska našej egoistickej podstaty. To je dôvod, prečo napriek použitiu tých najlepších psychologických trikov môžeme zostať sami a osamelí, práve keď druhých potrebujeme najviac. Rovnako tak sa môžeme ľahko odvrátiť od druhých, keď nám ich prítomnosť už neprináša úžitok.

Ako starneme, naše egoistické sily postupne slabnú a rozplývajú sa. Keď stratíme všetky túžby, telo umiera. Presné okolnosti smrti Dalea Carnegieho zostávajú neisté.

V oficiálnom vyhlásení spoločnosti Dale Carnegie & Associates sa uvádza, že zomrel na Hodgkinov lymfóm, ale všeobecne sa špekuluje, že spáchal samovraždu. Neskôr novinár Irving Tressler napísal knihu „Ako stratiť priateľov a odcudziť sa ľuďom“ ako neautorizovanú paródiu na klasickú Carnegieho knihu a sám spáchal samovraždu. Podobne ako mnohí iní, obaja odišli zo sveta sami a sklamaní.

Všetci zomierame sami. Pred smrťou sa ľudia cítia úplne odtrhnutí a odcudzení od ostatných. Carnegieho odborné znalosti nestačili na to, aby mu pomohli. Rozvoj žiaduceho spojenia medzi ľuďmi si vyžaduje využitie pozitívnej sily, ktorá pramení z prírody a prichádza vďaka pochopeniu múdrosti kabaly.

Ľudia, ktorí študujú kabalu, sa môžu spojiť so stvorením, s dušami (súčasnými, minulými a budúcimi), nad časom a nad záležitosťami tohto sveta. Ani smrť fyzického tela toto spojenie nepreruší. Dokonca ani smrť fyzického tela takéto spojenie nepreruší. Kabala nám umožňuje rozvíjať dušu a nadviazať veľmi blízky a pozitívny vzťah s inými ľuďmi ako časťami našej vlastnej duše. Takáto blízkosť sa realizuje prostredníctvom vzostupu po duchovnom rebríčku, čím nás povznesie do stavu spojenia a absolútneho šťastia.

Ak sa nám nepodarí dosiahnuť takýto stav v súčasnom živote, telo zomrie a my opustíme tento svet tak, ako sme doň vstúpili – bez ničoho. Túžba po radosti sa opäť oblieka do iných hmotných tiel a takéto reinkarnácie pokračujú, až kým nedosiahneme svoj konečný cieľ.

Kabalisti necítia žiadnu smrť. Duša je večná a keď sa s ňou spojíme, už nie sme obmedzení priestorom a časom. Život na tomto svete potom vnímame ako prostriedok k nekonečne lepšej realite, ktorá je nám momentálne skrytá. Môžeme ju pocítiť len vtedy, keď získame pozitívnu silu odovzdávania a lásky, ktorá pramení z prírody. Vtedy vidíme, ako sila odovzdávania a lásky napĺňa všetko a každý je v nej zahrnutý. Potom môžeme opustiť klietky osamelosti nášho individuálneho ega a prekonať pocit samoty, napriek našim snahám „získavať si priateľov a ovplyvňovať ľudí“.

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

Ako prijímať to zložité v živote?

20.04.2024

Ak chceme naplniť cieľ nášho života a dosiahnuť rovnováhu so zákonmi prírody – zákonmi lásky, odovzdania a spojenia – musíme na tom pracovať. Potom sa naučíme životné ťažkosti vnímať ako pomoc, ktorá nám pomáha rásť. Naša cesta smerom ku konečnému cieľu, k nášmu budúcemu životu, v ktorom budeme v harmónii a mieri prepojení do jedného celku, sa môže [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 373
Celková čítanosť: 703208x
Priemerná čítanosť článkov: 1885x

Autor blogu

Kategórie