Založ si blog

Roš hašana – Adamove narodeniny

Všetky národy sveta oslavujú Nový rok ako obyčajný pozemský sviatok a len pre Židov má zvláštny význam: Židia oslavujú stvorenie Adama. Je to veľmi významný dátum.

Päť dní pred Novým rokom (roš hašana) došlo k stvoreniu sveta a na Nový rok, v piatok o piatej hodine, bol stvorený Adam.

Všetky významné dáta židovského kalendára nie sú venované hmotným sviatkom, ale rôznym duchovným činom, vrátane stvorenia sveta a stvorenia Adama. Tieto sviatky dali židovskému národu spoločný zámer a cieľavedome ho posúvajú vpred.

Adam je duša, akási priestorová energetická štruktúra, sieť síl, a je obdobou Stvoriteľa.

Bola stvorená zhora, pôsobením Vyššej sily – silou dobra, lásky a odovzdávania. Preto aj samotná štruktúra existovala v rovnakom stave odovzdávania, lásky, milosrdenstva voči sebe samej a bola svojbytným, sebestačným „zámotkom“, ktorý sa nepotreboval vyvíjať.

Aby nastal rozvoj štruktúry, bolo nutné ju nejako rozhýbať, vniesť do nej prvok rušenia, ostrý vonkajší vplyv. To bolo vykonané pomocou dodatočného systému zvaného Chava alebo Eva, ktorá narušila Adamovu vnútornú rovnováhu, a tým sa táto štruktúra roztrhla zvnútra.

Ako príklad je možné uviesť narušenie rovnováhy v atómovej bombe. Začína vzájomnou reakciou oboch vzniknutých častíc, ich počet sa zvýši nad kritickú hranicu a začne neriadená štiepna reakcia, ktorá vedie k jadrovému výbuchu.

To isté sa stalo tu. A my si pripomíname pád do Prvotného hriechu, ale nie tak, že by sme mali byť smutní, postiť sa, plakať a sypať si popol na hlavu.

Nie, my to oslavujeme, pretože vďaka rozbitiu sa môžeme z úlomkov Adama a Evy znovu poskladať a dôjsť do dokonalého a večného stavu, ktorý je podobný stavu Vyššej sily, ktorá ich stvorila.

Týmto spôsobom naprávame to, čo Stvoriteľ pre naše dobro úmyselne rozbil, rovnako ako rodičia rozložia dieťaťu puzzle, aby sa skladaním učilo a zdokonaľovalo. Vo všetkých týchto činoch musíme vidieť zámer Stvoriteľa, ktorý s nami zaobchádza s láskou, chce, aby sme dosiahli Jeho dokonalosť a stali sa Mu rovnými.

Preto slávime príležitosť, ktorá nám bola daná na nápravu, ako sviatok. Toto je Nový rok.

 

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Izrael Gaza vojaci

Bola potvrdená ďalšia vražda rukojemníka v Gaze. Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade mieru

03.05.2024 11:20

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Polícia prehľadáva súdy, bomba

Na bratislavských školách nahlásili bombu. Polícia evakuuje študentov, niektoré rušia vyučovanie

03.05.2024 10:35, aktualizované: 11:32

Výhražný e-mail obdržali vo viacerých školách aj v bratislavskom Starom Meste.

Praha / Policie CZ /

Do českého gymnázia násilne vtrhol neznámy muž, polícia evakuovala študentov

03.05.2024 10:20

Polícia neskôr na Twitteri (X) uviedla, že zadržala podozrivého.

Zuzana Dolinková / Robert Fico /

Dvestomiliónová injekcia pre nemocnice má vyriešiť ich nekončiace dlhy. Dolinková však nastavila pravidlá

03.05.2024 10:00

Ústavné zdravotnícke zariadenia sú zadlžené natoľko, že čelia žalobe Európskej komisie pred Európskym súdnym dvorom za neskoré platby.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 376
Celková čítanosť: 707488x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie