Založ si blog

Prajem vám dobrý zápis do Knihy života

Na Nový rok si navzájom želáme dobrý zápis do Knihy života. Podľa tradície sú všetky ľudské činy zaznamenané v nebesiach. A my chceme byť zapísaní v dobrej knihe spravodlivých, nie v knihe hriešnikov. Preto si navzájom prajeme a blahoželáme si k Novému roku.

V modlitbe Roš hašana sú tieto slová: „Šťastný je ten, kto na Teba nezabúda“. Na čo by sme nemali zabúdať? Na našu vzájomnú lásku, na naše zjednotenie. Veď hlavným pravidlom Tóry je „milovať svojho blížneho ako seba samého“. A najmä počas sviatku Roš hašana, na začiatku nového roka, chceme, aby všetko bolo medové, sladké, milé, dobré, a tak si navzájom želáme dobrý rok.

Vzájomným zbližovaním sa približujeme k Vyššej sile, k Stvoriteľovi. A ak sa nám to nepodarilo minulý rok, chceme to dosiahnuť v novom roku, priblížiť sa k sebe navzájom, a tým aj k tomu najdôležitejšiemu – k Stvoriteľovi.
Podstatou sviatku Roš hašana je korunovať Stvoriteľa ako jediného vládcu na tomto svete. Je jasné, že Stvoriteľ je jedna, jedinečná a zvláštna Sila pôsobiaca v celej realite, čo je skutočnosť, ktorá si nevyžaduje náš súhlas.
Ale na druhej strane my sami chceme cítiť, že Stvoriteľ je Najväčšia sila na svete, ktorá všetko riadi. A my chceme byť Jeho služobníkmi, ktorí bezpodmienečne plnia Jeho príkazy.

Chceme, aby Stvoriteľ vládol nad celou zemou, teda nad všetkými našimi túžbami na sto percent. To je to, čo považujeme pre seba za dobrý nový rok.

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

08.05.2024

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí. Čo tie deti hovorili? Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Nôž

Agresor v bratislavskej električke ohrozoval cestujúcich nožom

09.05.2024 11:44

Vyšetrovateľ obvinil 48-ročného muža.

Irán / Izrael / americká civilizácia / zánik / Chameneí /

Zmeníme doktrínu, vyrobíme atómovú bombu, ak nás ohrozí Izrael, varuje Irán

09.05.2024 11:35

Jadrový program Iránu je dlho spornou témou, a viedol k mnohým sankciám.

generálna prokuratúra polícia

Vyšetrovateľ navrhol prokurátorovi obžalovať v kauze Corrumpere 1 Černákovho exadvokáta

09.05.2024 11:19

Poláka čelí obžalobe aj v kauze mediálne známej ako Babylon.

Ukrajinský vojak, vojna na Ukrajine, výcvik

Litva navrhuje vyslať vojenský personál na Ukrajinu. Má pre nich jasný cieľ

09.05.2024 11:18

Naši vojaci cvičili Ukrajincov na Ukrajine už pred vojnou a robili sme to už mnoho rokov, poznamenal šéf litovskej diplomacie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 379
Celková čítanosť: 711220x
Priemerná čítanosť článkov: 1877x

Autor blogu

Kategórie