Založ si blog

Má introspekcia nejaké benefity?

Ak budeme schopní introspekcie – sebareflexie, ktorej cieľom je zlepšiť naše vzájomné vzťahy integrálnym – celostným spôsobom, potom bude mať introspekcia skutočne veľký prínos.

Ak si kladiem otázky, ako napríklad: „Kedy budeme schopní starať sa o všetkých ľudí na svete tak, ako sa staráme o svoju úzku rodinu?“, potom nás sebareflexia približuje k rovnováhe s integrálnymi zákonmi prírody.
Nejde o to, aby sme uvažovali nad tým, aby mali všetci rovnaké množstvo peňazí a majetku. Nie je možné, aby mal každý človek napríklad tisíc dolárov a tým by sme to uzavreli. Naopak, musíme zohľadniť požiadavky, potreby a situáciu každého človeka.

Musíme sa starať o celý svet podobne, ako keď sa v dobre fungujúcej rodine diskutuje o tom, ako rozdeliť zdroje medzi jednotlivých členov podľa ich požiadaviek, potrieb a stavov. Ak by sme sa takto starali o ľudstvo, potom by nebol priestor pre najrôznejšie krízy a katastrofy, ktoré dostávame od prírody len preto, aby v nás prebudila toto naše globálno-integračné spojenie.

Môže to znieť ako sociálno-ekonomický prístup, ktorý nie je zrozumiteľný pre bežného človeka. Ako by mohol jeden človek ovplyvniť spôsob, akým každý človek získava prostriedky na svoj život? Je to však oveľa viac ako to: je to integrálna forma sebareflexie, ktorá musí neustále prebiehať v rámci spoločenského systému, v ktorom žijeme.

Všetci sme súčasťou ľudstva a ľudstvo musí neustále vykonávať introspekciu o sebe samom, rovnako ako to robíme v našich rodinách. Ak každý svoju starostlivosť a pozornosť, ktorú vynakladá na potreby členov svojej rodiny, prenesie aj na úroveň ľudstva ako celku, začneme objavovať oveľa hlbšie spojenie: „ako jeden človek s jedným srdcom“, t. j. ako spoločný integrálny systém. Navyše, prostredníctvom takejto neustálej introspekcie, ktorá zvyšuje našu starostlivosť o ľudstvo, pritiahneme do našich vzťahov pozitívnu silu, ktorá prebýva v prírode – silu, ktorá má moc priviesť naše životy do stavu úplnej harmónie, rovnováhy a mieru.

Naše srdcia, teda naše túžby, sú v súčasnosti veľmi obmedzené. Rodíme sa s egoistickými túžbami a vyrastáme v presvedčení, že náš egoistický spôsob života, kde si užívame svoj blahobyt na úkor druhých, je všetko, čo v živote máme.
Existuje však spôsob, ako rozšíriť naše srdce, t. j. naše túžby tak, aby sa do nich zahrnuli aj túžby všetkých ostatných ľudí.

Väčšinou pociťujeme zatiaľ len svoje vlastné potreby a potreby svojej rodiny. Nedokážeme sa vzťahovať k potrebám druhých tak, ako sa vzťahujeme k svojim vlastným. Ak však vytvoríme podporné systémy na to, aby sme vedeli realizovať introspekciu, dosiahneme cieľ, ktorým je zvýšená starostlivosť o každého člena ľudskej spoločnosti. Tým zároveň vytvoríme harmonické prepojenie, ktorým sa priblížime k oveľa komplexnejšej forme spojenia, ktorá je v rovnováhe s integrálnymi zákonmi prírody.

Prírodu potom budeme vnímať ako priateľskú a vrelú, pretože sa dostaneme do určitej úrovne vzájomného súladu s prírodou ako s jediným vnútorne prepojeným a uceleným systémom, v ktorom sme vzájomne od seba závislí.

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

04.05.2024

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“ Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za [...]

Alegória o bojazlivosti, prešibanosti a odvahe

02.05.2024

Bojazlivosť sa chcela schovať sama pred sebou, ale kam? Poradila sa s Prešibanosťou: „Prečo to nevyriešiš s Odvahou? Potom to nebude pre teba také hrozné.“ Bojazlivosť išla teda za Odvahou, ale bála sa zaklopať na jej dvere, a tak si ľahla na jej verandu. Od tej doby vedie cesta k odvahe cez bojazlivosť. Je to tak, pretože vtedy, keď chce každý so svojou egoistickou povahou [...]

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Vrtuľník / Apache AH-64E /

Cvičenia NATO blízko ruských hraníc ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na možný konflikt s Ruskom, tvrdí Kremeľ

04.05.2024 13:27

Vojenské cvičenia Steadfast Defender sú najrozsiahlejšie cvičenia NATO od manévrov Reforger z roku 1988 počas studenej vojny.

Milan Rastislav Štefánik

Politici si pripomínajú výročie úmrtia generála Štefánika. Mestá a obce organizujú pietne spomienky

04.05.2024 12:49

Milan Rastislav Štefánik zomrel 4. mája 1919 pri tragickej leteckej nehode pri pristávaní neďaleko Bratislavy.

Francúzsko / Police /

Prestrelka neďaleko Paríža si vyžiadala jedného mŕtveho a šesť zranených

04.05.2024 12:23

Malo ísť o vyrovnávanie si účtov v súvislosti s obchodovaním s drogami.

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 377
Celková čítanosť: 708265x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie