Založ si blog

Alegória o mudrcovi a vládcovi

Existuje alegória o mužovi, ktorý mal sen, v ktorom videl kráľa v nebi a mudrca v pekle. Pýtal sa Boha: „Aký je na to dôvod? Myslel som si, že to bude naopak, že kráľ bude v pekle a mudrc v nebi.“ A dostal odpoveď: „Tento kráľ bol prijatý do neba pre svoju pripútanosť k mudrcom. A mudrc bol poslaný do pekla pre svoju blízkosť ku kráľom.“

To vyvolávať otázku: aké vlastnosti by mal mať vládca, aby k sebe priblížil mudrcov, a nie bežných politikov a podobných?

Vládca by si mal predovšetkým uvedomiť, že potrebuje byť obklopený mudrcami, ku ktorým cíti veľkú úctu.

Pod pojmom mudrc rozumiem človeka, ktorý chápe zmysel života. Preto vládca, ktorý sa potrebuje starať o ľudí, bezpečnosť kráľovstva, ekonomiku atď., musí byť obklopený tými, ktorí premýšľajú a diskutujú o zmysle života. Potom všetko pôjde tým správnym smerom.

V histórii existovali určité monumentálne príklady „kráľov-mudrcov“, napríklad kráľ Dávid a kráľ Šalamún. Obaja stelesňovali múdrosť a obklopovali sa mudrcami. Je naivné predpokladať, že dnešní vládcovia by sa dostali do takých výšok, ale v konečnom dôsledku by takíto vládcovia boli ideálni.

V alegórii bol mudrc poslaný do pekla pre jeho blízkosť k vládcom. Je tu zdanlivo rozpor: Ako by mohol mudrc odolať moci vládcov?
Mudrci musia byť úplne nezávislí. Vládcovia potom budú počúvať mudrcov. Inými slovami, nezávislosť mudrcov pritiahne vládcov. Preto je v alegórii poslanie mudrca do pekla znakom toho, že bol v skutočnosti nemúdry, pretože absorboval príliš veľa vládcovho vplyvu.

Môžeme dospieť k záveru, že skutočný mudrc je ten, kto uprednostňuje múdrosť pred akýmikoľvek inými vlastnosťami a stavia múdrosť nad všetko ostatné. Skutočným vládcom je potom ten, kto sa skláňa pred múdrosťou mudrcov a uprednostňuje dôležitosť mudrcov pred všetkými ostatnými ľuďmi. Samozrejme, takýto pohľad je v rozpore s tým, ako v súčasnosti svet funguje, pričom profesionáli v oblasti ekonomiky, bezpečnosti a politiky zastávajú väčšinu dnešných pozícií moci. Takíto ľudia ťahajú ľudstvo nesprávnym smerom.

 

Čo je to sociálna spravodlivosť?

30.04.2024

Sociálna spravodlivosť znamená rovnaké práva pre každého jednotlivca a celé ľudstvo. Je však svet spravodlivosti a rovnosti vôbec možný? Odpoveď je áno. Dokonca je to stav, ku ktorému všetci smerujeme. Aby sme však dosiahli spravodlivosť a rovnosť pre všetkých, musíme najprv prejsť fázou rozpoznania zla v nás, v našej vlastnej podstate. To znamená, že si musíme [...]

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 375
Celková čítanosť: 705187x
Priemerná čítanosť článkov: 1880x

Autor blogu

Kategórie