Založ si blog

Ako ľudstvo vyzeráme ako dospelí, ktorí sa na pieskovisku hrajú s hračkami a bábikami.

Počas ľudského vývoja nám príroda vždy dávala, zatiaľ čo my sme sa vyvíjali egoisticky a brali len pre seba. Je to ale normálny proces, pretože podľa plánu prírody mala byť naša evolúcia, na určité časové obdobie, zamerané práve na seba.

Je to veľmi podobné ako s deťmi, ktoré vyrastajú tak, že berú to, čo im rodičia poskytujú. Sú s tým spokojní. Ako deti dospievajú, mení sa aj postoj rodičov k nim: „To je ono, teraz si na to sám. Pracujte, prevezmite zodpovednosť za svoj život a čeľte následkom za chyby, ktoré urobíte.“

V priebehu tisícročia sme vyrastali ako deti, no dnešný svet prešiel vo vzťahu k nám výrazným posunom. Dnešný svet sa stal globálne prepojený a vzájomne závislým a vyžaduje si od nás aj správanie dospelého, teda aby sa naše vzájomné postoje harmonicky prispôsobovali globálnej prepojenosti a závislosti. Podobne ako človek vo veku 20 až 25 rokov začínať pracovať, budovať si život a spájať sa so svetom na novej úrovni, ľudstvo teraz vstúpilo do dospelosti.

Zatiaľ čo je naša povaha egoistická a uprednostňuje vlastný prospech v prospech iných a prírody, dosiahli sme štádium, v ktorom sa musíme od tejto povahy osamostatniť – rozhodnúť sa povzniesť sa nad ňu a vybudovať novú spoločnosť postavenú na pozitívnych spojeniach, ktoré budú nad našimi vrodenými egoistickými túžbami.

Vyvíjali sme sa sebecky tisícky rokov, a dnes sa musíme spojiť na novom základe, vzájomnou podporou, a ohľaduplnosťou v našich vzťahoch. Ak zostaneme neochotní prispôsobiť svoj postoj novým potrebám prírody vo vzťahu k nám, budeme čeliť následkom: nespočetné množstvo foriem utrpenia vstupujúcich do nášho života v osobnom, sociálnom, globálnom a ekologickom meradle.

Prešli sme síce do dospelosti, ale nášmu prechodu sa bránime. Ako deti sme nemali žiadne povinnosti, ale ako dospelí čelíme bremenu zodpovednosti za svoj život. Stále si však želáme držať sa hračiek a hier nášho detstva a nerobiť žiadny pokrok v zlepšovaní svojich vzájomných postojov. V skutočnosti to vyzerá dosť rušivo, ako keby sme boli dospelí stále sediaci v pieskovisku a hrajúci sa s autíčkami a bábikami.

Netýka sa to len obyčajných ľudí, aj popredné osobnosti tohto sveta sa zdráhajú prekročiť túto fázu. Tvrdia, že na hranie je toho tu dosť – akcie, peniaze, autá, víno a filmy, aby sme vymenovali aspoň niektoré: „Načo sa trápiť vzájomnou zodpovednosťou, keď máme dosť hračiek na hranie?“

To je hlavný problém. Kvôli neochote upgradovať vzájomný postoj, v súlade s dnešnými novými globálnymi prepojeniami a vzájomne závislými požiadavkami, budeme znášať mnohé rany, ktoré by sme inak boli schopní zvládnuť. Keď sa budeme vyhýbať tomuto prechodu, naliehavé utrpenie bude pôsobiť ako neustála pripomienka toho, že nakoniec budeme musieť z pieskoviska vystúpiť. Dúfam, že sa nám podarí skôr ako neskôr.

Čo znamená byť dobrým človekom?

28.04.2024

Naše správanie sa stane správnym, keď začneme vnímať sami seba ako súčasť jedného prepojeného celku. Dovtedy by bolo múdre si tento stav aspoň predstavovať. Napríklad radiáciu nevidíme, ale keď sa dozvieme o jej škodlivých účinkoch a o zariadeniach, ktoré ju na nás vyžarujú, začneme z nej mať strach a začneme si dávať pozor na zariadenia, ktoré radiáciu [...]

Ako naplniť život, aby sme pred smrťou nič neľutovali?

26.04.2024

Musíme sa snažiť, aby sme v rámci svojich obmedzených možností žili tak, ako si myslíme, že by sme mali. Potom, až príde čas smrti, nebudeme ľutovať to, ako sme žili. Život sám o sebe je naším spojením s vyššou myšlienkou, ktorá život vytvára a udržuje. V múdrosti kabaly sa táto zvrchovaná myšlienka nazýva „myšlienka Stvoriteľa“. Táto myšlienka je mimo [...]

Prečo antisemitizmus v Spojených štátoch rastie v doposiaľ nevídanej miere?

24.04.2024

Antisemitizmus v Spojených štátoch nie je ničím novým. Pamätám si, ako sa rozmáhal už pred 15 až 20 rokmi, keď som tam bol na univerzitnom prednáškovom turné. Väčšina ľudí si pri náraste antisemitizmu neuvedomuje, že je súčasťou prirodzeného vývoja sveta a bude pretrvávať, dokým židovský národ neprejde osudovou premenou. V kabalistických textoch je niekoľko [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 374
Celková čítanosť: 703896x
Priemerná čítanosť článkov: 1882x

Autor blogu

Kategórie