Založ si blog

Duchovný život nie je len pre izolované skupiny. Je pre celé ľudstvo.

Je to len jeden deň, ktorý strávime tu na Zemi,

a utrpenie a smútok je všetko, čo tu zažívame,

a potom, aj keď nevyriešime žiadnu z hádaniek života,

zaťažení ľútosťou musíme odísť. …

Ó, ľudský rod, neosvietený,

Si nič, si len na prázdnom vetre postavený!

Áno, obyčajné nič, vznášajúce sa nad priepasťou,

prázdnota pred tebou a prázdnota za tebou!

Omar Chajjám, Rubáiját, #3 a #424

 

Omar Chajjám, muž, ktorý sa hlboko ponoril do hľadania zmyslu života, dospel k záveru, že všetko, čo si kedysi vážil a pre čo žil, je zbytočné. Jeho poznanie sa odráža v celom jeho diele a poukazuje na márnosť jeho úsilia.

Ak sa z tohto hľadiska pozrieme na život každého človeka vrátane nášho vlastného, môžeme dospieť k záveru, že uvedomenie si tejto márnosti a zbytočnosti všetkého nášho úsilia je pre nás hlbokou tragédiou. Zároveň nám to poskytuje aj psychickú pripravenosť a pochopenie, že každá životná cesta má svoj začiatok a koniec a že nakoniec je všetko vlastne ničím.

Čo je teda „niečo“? Tým „niečim“ je pre nás žiť v pozitívnom vzájomnom spojení a spoločne si uvedomiť, že skutočný zmysel života spočíva v prijatí. Ak prijmeme dané okolnosti, budeme so svojím životom spokojní.

Ale čo ak túžba po ďalšom získavaní nezmizne? Chcieť získať viac nie je ctnosť. Podstata ľudského života spočíva v tom, že človek pochopí svoje obmedzenia, prijme ich a nebude sa usilovať získať viac. Ide o to, aby sme sa snažili pomáhať druhým, tiež prijímať pomoc na oplátku a takýmto spôsobom existovať.

Radosť a šťastie sa objavujú ako vedľajšie produkty existencie tohto druhu. Nakoniec prídeme k poznaniu, že je zbytočné očakávať od života niečo viac.

Kde do toho vstupuje Stvoriteľ, t. j. vyššia sila lásky a dávania? Stvoriteľa objavujeme v pocite spokojnosti, ktoré je nám poskytované z obmedzeného a vyváženého pohodlia, ktoré pramení z prijatia skutočného zmyslu života. Súhlas a zhoda so Stvoriteľovou víziou bez toho, aby sme žiadali viac, sa potom stáva základom našej radosti.

Keď si uvedomíme obmedzenia života, prijmeme ich a nájdeme spokojnosť v jednoduchosti existencie, objavíme skutočné naplnenie. Stvoriteľ je potom prítomný v súľade s danými okolnosťami a v odmietnutí zbytočných požiadaviek.

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

Peru, drogy, kokaín

Rekordný nemecký nález kokaínu: na trhu by mal hodnotu 2,6 miliardy eur

17.06.2024 19:38

Nemeckí vyšetrovatelia dostali tip na kontraband od kolumbijských úradov.

fregata,  Admirál Gorškov

Ruské vojnové lode opustili Havanu

17.06.2024 19:21

Žiadne z týchto plavidiel nemalo na palube jadrové zbrane, čo potvrdili aj Spojené štáty.

Pellegrini

Pellegrini v Bruseli: Budeme chcieť ponuku pre Šefčoviča a nie sme nadšení Kallasovou

17.06.2024 18:26, aktualizované: 20:46

Prezident Peter Pellegrini je na summite Bruseli, kde sa rozhoduje o rozdelení hlavných pozícií v Európskej únii.

anna putina-2

Putin sa postaral o praneter. Vymenoval ju za námestníčku ministra obrany. Jej manžel šéfuje rezortu energetiky

17.06.2024 17:54

Dcéra Putinovho bratranca mesiac po svojom manželovi tiež zasadne v ruskej vláde. Jej prastrýko jej venoval kreslo v ministerstve obrany.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 733459x
Priemerná čítanosť článkov: 1857x

Autor blogu

Kategórie