Založ si blog

Duchovný život nie je len pre izolované skupiny. Je pre celé ľudstvo.

Je to len jeden deň, ktorý strávime tu na Zemi,

a utrpenie a smútok je všetko, čo tu zažívame,

a potom, aj keď nevyriešime žiadnu z hádaniek života,

zaťažení ľútosťou musíme odísť. …

Ó, ľudský rod, neosvietený,

Si nič, si len na prázdnom vetre postavený!

Áno, obyčajné nič, vznášajúce sa nad priepasťou,

prázdnota pred tebou a prázdnota za tebou!

Omar Chajjám, Rubáiját, #3 a #424

 

Omar Chajjám, muž, ktorý sa hlboko ponoril do hľadania zmyslu života, dospel k záveru, že všetko, čo si kedysi vážil a pre čo žil, je zbytočné. Jeho poznanie sa odráža v celom jeho diele a poukazuje na márnosť jeho úsilia.

Ak sa z tohto hľadiska pozrieme na život každého človeka vrátane nášho vlastného, môžeme dospieť k záveru, že uvedomenie si tejto márnosti a zbytočnosti všetkého nášho úsilia je pre nás hlbokou tragédiou. Zároveň nám to poskytuje aj psychickú pripravenosť a pochopenie, že každá životná cesta má svoj začiatok a koniec a že nakoniec je všetko vlastne ničím.

Čo je teda „niečo“? Tým „niečim“ je pre nás žiť v pozitívnom vzájomnom spojení a spoločne si uvedomiť, že skutočný zmysel života spočíva v prijatí. Ak prijmeme dané okolnosti, budeme so svojím životom spokojní.

Ale čo ak túžba po ďalšom získavaní nezmizne? Chcieť získať viac nie je ctnosť. Podstata ľudského života spočíva v tom, že človek pochopí svoje obmedzenia, prijme ich a nebude sa usilovať získať viac. Ide o to, aby sme sa snažili pomáhať druhým, tiež prijímať pomoc na oplátku a takýmto spôsobom existovať.

Radosť a šťastie sa objavujú ako vedľajšie produkty existencie tohto druhu. Nakoniec prídeme k poznaniu, že je zbytočné očakávať od života niečo viac.

Kde do toho vstupuje Stvoriteľ, t. j. vyššia sila lásky a dávania? Stvoriteľa objavujeme v pocite spokojnosti, ktoré je nám poskytované z obmedzeného a vyváženého pohodlia, ktoré pramení z prijatia skutočného zmyslu života. Súhlas a zhoda so Stvoriteľovou víziou bez toho, aby sme žiadali viac, sa potom stáva základom našej radosti.

Keď si uvedomíme obmedzenia života, prijmeme ich a nájdeme spokojnosť v jednoduchosti existencie, objavíme skutočné naplnenie. Stvoriteľ je potom prítomný v súľade s danými okolnosťami a v odmietnutí zbytočných požiadaviek.

Čo ak niekto dokáže čítať vaše myšlienky?

26.07.2024

Keď som žil v blízkosti svojho učiteľa, veľkého kabalistu Barucha Šaloma HaLeviho Ašlaga (RaBaŠ), mal som pocit, že mi dokáže čítať myšlienky. Pýtali sa ma, či ma to desí alebo či mi to vadí, ale nič podobné som necítil. Je pravda, že to bolo tak trochu ako byť v blízkosti röntgenového prístroja. Ale čo na tom? Kabalisti získavajú také zvláštne schopnosti, [...]

Prečo nedokážeme vyriešiť problém nerovnosti?

24.07.2024

Podľa kabalistu Jehudu Ašlaga (Baal HaSulam) je riešením nerovnosti dosiahnutie stavu, keď každý z nás dáva toľko, koľko môže a dostáva toľko, koľko potrebuje. Ako možno dosiahnuť tento stav? Podľa Baal HaSulamových slov je to možné „príchodom spasiteľa“. „Každý dáva toľko, koľko môže a potom si berie len toľko, koľko potrebuje. […] To sa môže stať [...]

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

22.07.2024

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom. Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi. Je dôležité rozpoznať, [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 419
Celková čítanosť: 763914x
Priemerná čítanosť článkov: 1823x

Autor blogu

Kategórie