Založ si blog

Prečo väčšina ľudí neuprednostňuje otázky duše pred existenciou fyzického života?

Mnoho starovekých Grékov sa obávalo otázky, ktorú často kládol Sokrates: „Nehanbíš sa venovať pozornosť peniazom, sláve a poctám, a pritom sa nestarať o svoju dušu a nemyslieť na ňu tak, aby bola čo najlepšie?“

Alkibiades, jeden zo Sokratových žiakov, ktorý bol v tom čase politikom a stratégom, mal so Sokratom búrlivý vzťah lásky a nenávisti a hovoril, ako sa za Sokrata hanbí, dokonca si želal Sokratovu smrť.

V našom bežnom egoistickom pohľade na svet, kde každý z nás túži vidieť seba v lepšom svetle ako ostatní, ak niekto poukáže na naše chyby, okamžite si želáme, aby on a tieto chyby zmizli.

Túžba po sláve, peniazoch a moci by mala byť prinajmenšom druhoradá, pretože sú neoddeliteľnou súčasťou našej nevyhnutnej existencie. Platí tu zásada, že naše hlavné štúdium by sa malo týkať záležitostí duše. Vyvstáva teda otázka, prečo sa ľudia spravidla nevenujú záležitostiam duše v rovnakej miere ako potrebám tela?

Je to preto, lebo ľudia nevedia, čo je duša, ako ju rozvíjať, a nechcú sa zaoberať témou, ktorá je ťažká a zložitá na pochopenie. Duša stojí v protiklade k našej egoistickej povahe, ktorá neustále hľadá svoj vlastný prospech a pohodlie.
Mohli by sme sa však spýtať, prečo je potom na svete toľko duchovných praktík, keď sa dušou nechceme zaoberať? Je to preto, že ľudia vymýšľajú najrôznejšie triky, ako si Boha omotať okolo prsta. Inými slovami, naša egoistická povaha, ktorá kladie vlastný prospech nad všetko ostatné, vytvára svetonázor, v ktorom si myslíme, že môžeme urobiť to či ono, a na oplátku si podriaďujeme svoje ego, svoju prirodzenosť a Boha.

Záležitosti duše – teda to, čo je v živote skutočne najdôležitejšie – sú v rozpore s našou egoistickou prirodzenosťou. Preto ak by sme sa vážne zaoberali otázkami duše, zistili by sme, že v našich pozemských záležitostiach nepostupujeme.

Ako teda môžeme zistiť, či máme túžbu zaoberať sa záležitosťami duše alebo nie? Začína to pocitom, že životu chýba skutočný zmysel a cieľ. Ak cítime tento existenciálny nedostatok charakterizovaný otázkou: „Aký je zmysel života?“, môžeme začať investovať do jeho naplnenia. Takáto túžba nás nakoniec privedie k tomu, že uprednostníme záležitosti duše, a to nás privedie k pocitu objavenia zmyslu, cieľa a zdroja nášho života – k pocitu, kedy sa naše srdce a myseľ spoja.

 

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

väzeň, väzenie, mreže

V ruskej base zajali väzni dvoch dozorcov. Zasiahli špeciálne jednotky, útočníkov zabili

16.06.2024 11:40

Skupina šiestich mužov sa v nedeľu vo väzenskej väznici v Rostove na Done na juhozápade Ruska zmocnila dvoch dozorcov.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

Nemci zaznamenali už dve tisícky nelegálnych migrantov, ktorí prešli cez Bielorusko

16.06.2024 11:20

Nemecká spolková polícia za prvých päť mesiacov tohto roka zaregistrovala 2215 nelegálnych migrantov, ktorí do krajiny dorazili tzv. bieloruskou cestou.

Valko

V kauze vraždy advokáta Valka ešte nie je vytýčený hlavný termín pojednávania

16.06.2024 10:36

V kauze vraždy advokáta Ernesta Valka stále nie je na Mestskom súde Bratislava I známy termín hlavného pojednávania.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 732913x
Priemerná čítanosť článkov: 1855x

Autor blogu

Kategórie