Založ si blog

Troch detí sa opýtali , čo je láska. Dospelí sa môžu učiť z ich odpovedí.

Jedného z mojich študentov nedávno zaujali odpovede troch malých detí na otázku „Čo je pre teba láska?“ a spýtal sa ma, či sa z odpovedí týchto detí môžeme učiť vyjadrovať lásku ako dospelí.

Čo tie deti hovorili?

Jedno z detí odpovedalo: „Láska je, keď niekomu dáš väčšinu svojich cukríkov, bez toho aby si ho nútil, aby ti niečo vrátil.” Inými slovami, dávať to, čo máme radi, v prospech druhých je prejavom lásky.

Druhé dieťa odpovedalo: „Láska je to, čo ťa núti usmievať sa na ostatné deti, aj keď si unavený.” Aj to je prejav lásky, zámer pozdvihnúť náladu druhým napriek našim vlastným pocitom odporu.

Tretie dieťa odpovedalo: „Láska je, keď celý deň nosíš košeľu, o ktorej ti kamarát povedal, že je krásna a že sa mu páči.” To je ďalší prejav lásky, tj prianie potešiť druhých tým, že pre nich urobíte niečo, o čom viete, že sa im páči.

Bolo by múdre, aby sme sa, ako dospelí, z týchto jednoduchých prejavov lásky poučili a uplatnili ich v spoločnosti. Vyrástli sme však v ľudí, ktorí často prejavujú opačné rysy, nenávisť, bojovnosť, rozpoltenosť a ľahostajnosť, čo v našom živote plodí mnoho ťažkostí a utrpenia.

Dôvodom je neustály rast nášho ega, túžby užívať si pre vlastný prospech na úkor druhých, ktorý chce všetko pohltiť pre seba. Vyššie spomínané prejavy lásky nás však neopúšťajú úplne. Zostávajú ako vnútorný potenciál a príležitosť na to, aby sme sa začali nesebecky rozvíjať, šliapali po prebujnenom egu a realizovali tieto jednoduché prejavy lásky podobne ako deti, s tým rozdielom, že ako dospelí tak robíme z uvedomenia a prekonávania.

Na pozadí nespočetných bojov a konfliktov, v ktorých sa dnes nachádzame a z ktorých mnohé roznecujú nenávisť medzi nami, si želáme, aby sme v sebe našli prostú nevinnosť prejavov vzájomnej lásky a aby sme sa snažili vytvárať nové spojenia živené podporou, povzbudzovaním a starostlivosťou o lásku, ktorá nás všetkých pozdvihne nad naše rozdelenie, tj aby sme dosiahli to, čo je napísané, že „láska zakryje všetky zločiny”.

Ako sa skupiny ľudí rozhodujú kolektívnym spôsobom?

18.05.2024

Talmud opisuje, ako bola Tóra preložená do gréčtiny: „Král Ptolemaios raz zhromaždil 72 starších. Umiestnil ich do 72 komnát, každého zvlášť, pričom im neprezradil, prečo sú povolaní. Vošiel do každej miestnosti a povedal: ‚Napíšte mi Tóru Mojžiša, vášho učiteľa.‘ Boh každému vložil do srdca, aby prekladal rovnako ako všetci ostatní.“ 72 [...]

Ak urobíte niečo dobré pre druhých, očakávate niečo naspäť?

16.05.2024

V jednom citáte od Benjamina Franklina sa hovorí: „Ten, kto ti raz preukázal láskavosť, bude ochotnejší preukázať ti ďalšiu, než ten, ktorému si sám láskavosť preukázal.“ Iný spôsob vyjadrenia znie: „Neočakávaj protislužbu od niekoho, pre koho si sám dobro vykonal.“ Podvedome však očakávame v nejakej forme návrat toho, čo sme dali, akoby sme uzavreli obchod a [...]

Aké sú dobré príklady sily lásky?

06.05.2024

Major Or Maatuk, veliteľ brigády Givati izraelskej armády, bol smrteľne zranený protitankovou strelou v Gaze. V nemocnici ho museli uspať a napojiť na umelú pľúcnu ventiláciu. Potom sa ho lekári štyri dni pokúšali prebudiť, ale neúspešne. Jeho manželka nahrala ich malú dcéru Yael, ako hovorí, že svojho otca miluje a čaká, až sa prebudí, a túto nahrávku mu pustila do [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 381
Celková čítanosť: 715983x
Priemerná čítanosť článkov: 1879x

Autor blogu

Kategórie