Založ si blog

Ľudská hlúposť má svoj dôvod

Jednou z najťažších otázok, ktoré sprevádzajú ľudstvo počas celej jeho histórie, je otázka: prečo najinteligentnejší druh života na planéte nedokáže zmysluplne riadiť svoj život?

Po každej katastrofe, po každej kataklizme a veľkom nešťastí analyzujeme, premýšľame a vyvodzujeme závery a márne sa snažíme pochopiť ako dosiahnuť to, aby sa tieto udalosti neopakovali. A zakaždým opäť spadneme do rovnakej pasce márnivosti a krátkozrakosti, ktorá vedie k ďalšej katastrofe.

Prečo teda najinteligentnejší druh na Zemi pokračuje na ceste šialenstva a nedokáže si trvalo vytvoriť šťastný život?
Porozumieť celému vesmíru

Odpoveď na túto otázku prekvapivo nespočíva v našej povahe alebo inteligencii, ale skrýva sa v našom cieli, v zmysle našej existencie.

Keby sme sa vyvíjali podľa Darwinových zákonov evolúcie, teda prirodzene, nedopúšťali by sme sa v našom konaní chýb. Boli by sme ako zvieratá, ktoré vedia, čo majú robiť a kedy to majú robiť, a preto mnohé z ich druhov prežili a žili milióny rokov s veľmi malými zmenami.

Ľudstvo má však okrem fyzickej existencie ešte ďalší cieľ – musíme postihnúť celý vesmír. Pochopiť, prečo existuje, ako vznikol, na čo slúži a ako naplniť svoj cieľ.

A aby sme pochopili, ako všetko funguje, musíme sa vedome, prostredníctvom svojej túžby, spojiť so všetkým, čo vo vesmíre existuje. Vidíme, že evolúcia postupuje od jednoduchého k zložitému, od jednobunkových tvorov k triliónom buniek, ktoré pracujú vo vzájomnej zhode a podporujú tak zložité organizmy, ako je napríklad ten náš.

Rovnako tak by sa naše vedomie malo postupne vyvíjať od zámeru iba pre seba k starostlivosti o celé ľudstvo, celú planétu a nakoniec o všetko, čo existuje. Pritom odhaliť Stvoriteľa, najvyššiu silu, ktorá stojí za celým týmto vonkajším obrazom sveta okolo nás. To sa nám ale javí ako chaotické, nesúvislé a bezcieľne.
Zámerný účel chaosu

To je však účelom chaosu, aby sme si uvedomili svoju pochabosť, svoju hlúposť, ktorá spočíva v tom, že tvrdošijne odmietame vidieť zrejmú skutočnosť, že my všetci, celé ľudstvo i celý vesmír sme spojení do jedného organizmu.

A či sa nám to páči alebo nie, my sme zodpovední za všetko, čo sa na svete deje. Všetci dohromady a každý zvlášť. A ak si túto prepojenosť a vzájomnú závislosť neuvedomíme a nezačneme sa správať správne, všetko zničíme.

Bohužiaľ si to ešte stále neuvedomujeme a správame sa, akoby sa nás to netýkalo. V skutočnosti sa tak chovajú zvieratá, ktoré sa riadia len svojimi inštinktmi, ale nepoškodzujú celkový systém prírody. Každé koná na svojej vlastnej úrovni bez toho, aby prerušilo vzájomné prepojenie svojej časti s celkom.

My sa riadime svojimi rozmarmi a robíme si, čo chceme. Naša myseľ odmieta uznať prepojenosť a vzájomnú závislosť na všetkých častiach okolitej reality, a kvôli nášmu egu sa tomu dokonca priamo bráni.

A tak si myslíme, že môžeme ignorovať čokoľvek a robiť si, čo chceme, čím vytvárame v prírode nerovnováhu. A výsledkom je chaotický a zmätený svet, v ktorom žijeme a kde sa každý snaží vnútiť svoju vôľu ostatným, alebo ich dokonca zničiť.
Ako jeden človek s jedným srdcom

A celé je to tak zlé, že pokiaľ si neuvedomíme našu spoločnú previazanosť a náš účel v spoločnom systéme vesmíru a nezačneme ho napĺňať, nemáme šancu sa ani priblížiť správnemu vnímaniu seba samého a sveta. Nebudeme schopní pochopiť svet, v ktorom žijeme, ani zistiť, prečo a podľa akých zákonov skutočne existuje.

Dnes sme dospeli do bodu, kedy je naša fyzická existencia priamo závislá na našom duchovnom rozvoji. Práve v tom spočíva naše zjednotenie do jedného organizmu, ktorý kabalisti popísali slovami: „ako jeden človek s jedným srdcom“. Od toho závisí, či naša budúcnosť bude svetlá a bez mráčikov.

 

Čo robiť, keď tak hlboko nenávidíte svet?

22.06.2024

Podobnú otázku som dostal na svojej facebookovej stránke od Diny: „Čo mám robiť so svojou nenávisťou k tomuto svetu?“ Dnes sa tak cíti mnoho ľudí. Ľudia nenávidia tento svet! Neznášajú ho! A mnohí sa dokonca pýtajú: „Prečo som sa narodil? Prečo by som mal na tento svet priviesť dieťa?” Je to skutočne tak. Blíži sa doba, kedy bude ľudstvo z tohto sveta úplne [...]

Zaoberá sa kabala talizmanmi a požehnaním pre šťastie?

20.06.2024

Kabala je veda s jasnými a jednoznačnými zákonmi, ktoré treba študovať. Kabala nemá žiadnu súvislosť s kúzlami, požehnaniami a rôznymi ďalšími amuletmi a rituálmi vykonávanými v jej mene, ktoré sa objavili v čase, keď bola pred svetom skrytá. Kabalistické texty jasne popisujú a vysvetľujú stupne, ktorými musíme prejsť, aby sme získali jej múdrosť. Jedinečnosť [...]

Umelá inteligencia predpovedá úmrtie ľudí. Je toto niečo, čo chceme?

18.06.2024

V Dánsku bol spustený program založený na umelej inteligencii, o ktorom rôzni vedci tvrdia, že dokáže predpovedať očakávanú dĺžku života so 78 percentnou presnosťou. Otázka je, či potrebujeme takéto mechanizmy, to jest, ktoré nám pomáhajú nejakým spôsobom vedieť dátum svojej smrti? Avšak predtým, ako by sme sa spýtali, či by sme chceli poznať dátum nášho [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 398
Celková čítanosť: 737483x
Priemerná čítanosť článkov: 1853x

Autor blogu

Kategórie