Založ si blog

Ľudská hlúposť má svoj dôvod

Jednou z najťažších otázok, ktoré sprevádzajú ľudstvo počas celej jeho histórie, je otázka: prečo najinteligentnejší druh života na planéte nedokáže zmysluplne riadiť svoj život?

Po každej katastrofe, po každej kataklizme a veľkom nešťastí analyzujeme, premýšľame a vyvodzujeme závery a márne sa snažíme pochopiť ako dosiahnuť to, aby sa tieto udalosti neopakovali. A zakaždým opäť spadneme do rovnakej pasce márnivosti a krátkozrakosti, ktorá vedie k ďalšej katastrofe.

Prečo teda najinteligentnejší druh na Zemi pokračuje na ceste šialenstva a nedokáže si trvalo vytvoriť šťastný život?
Porozumieť celému vesmíru

Odpoveď na túto otázku prekvapivo nespočíva v našej povahe alebo inteligencii, ale skrýva sa v našom cieli, v zmysle našej existencie.

Keby sme sa vyvíjali podľa Darwinových zákonov evolúcie, teda prirodzene, nedopúšťali by sme sa v našom konaní chýb. Boli by sme ako zvieratá, ktoré vedia, čo majú robiť a kedy to majú robiť, a preto mnohé z ich druhov prežili a žili milióny rokov s veľmi malými zmenami.

Ľudstvo má však okrem fyzickej existencie ešte ďalší cieľ – musíme postihnúť celý vesmír. Pochopiť, prečo existuje, ako vznikol, na čo slúži a ako naplniť svoj cieľ.

A aby sme pochopili, ako všetko funguje, musíme sa vedome, prostredníctvom svojej túžby, spojiť so všetkým, čo vo vesmíre existuje. Vidíme, že evolúcia postupuje od jednoduchého k zložitému, od jednobunkových tvorov k triliónom buniek, ktoré pracujú vo vzájomnej zhode a podporujú tak zložité organizmy, ako je napríklad ten náš.

Rovnako tak by sa naše vedomie malo postupne vyvíjať od zámeru iba pre seba k starostlivosti o celé ľudstvo, celú planétu a nakoniec o všetko, čo existuje. Pritom odhaliť Stvoriteľa, najvyššiu silu, ktorá stojí za celým týmto vonkajším obrazom sveta okolo nás. To sa nám ale javí ako chaotické, nesúvislé a bezcieľne.
Zámerný účel chaosu

To je však účelom chaosu, aby sme si uvedomili svoju pochabosť, svoju hlúposť, ktorá spočíva v tom, že tvrdošijne odmietame vidieť zrejmú skutočnosť, že my všetci, celé ľudstvo i celý vesmír sme spojení do jedného organizmu.

A či sa nám to páči alebo nie, my sme zodpovední za všetko, čo sa na svete deje. Všetci dohromady a každý zvlášť. A ak si túto prepojenosť a vzájomnú závislosť neuvedomíme a nezačneme sa správať správne, všetko zničíme.

Bohužiaľ si to ešte stále neuvedomujeme a správame sa, akoby sa nás to netýkalo. V skutočnosti sa tak chovajú zvieratá, ktoré sa riadia len svojimi inštinktmi, ale nepoškodzujú celkový systém prírody. Každé koná na svojej vlastnej úrovni bez toho, aby prerušilo vzájomné prepojenie svojej časti s celkom.

My sa riadime svojimi rozmarmi a robíme si, čo chceme. Naša myseľ odmieta uznať prepojenosť a vzájomnú závislosť na všetkých častiach okolitej reality, a kvôli nášmu egu sa tomu dokonca priamo bráni.

A tak si myslíme, že môžeme ignorovať čokoľvek a robiť si, čo chceme, čím vytvárame v prírode nerovnováhu. A výsledkom je chaotický a zmätený svet, v ktorom žijeme a kde sa každý snaží vnútiť svoju vôľu ostatným, alebo ich dokonca zničiť.
Ako jeden človek s jedným srdcom

A celé je to tak zlé, že pokiaľ si neuvedomíme našu spoločnú previazanosť a náš účel v spoločnom systéme vesmíru a nezačneme ho napĺňať, nemáme šancu sa ani priblížiť správnemu vnímaniu seba samého a sveta. Nebudeme schopní pochopiť svet, v ktorom žijeme, ani zistiť, prečo a podľa akých zákonov skutočne existuje.

Dnes sme dospeli do bodu, kedy je naša fyzická existencia priamo závislá na našom duchovnom rozvoji. Práve v tom spočíva naše zjednotenie do jedného organizmu, ktorý kabalisti popísali slovami: „ako jeden človek s jedným srdcom“. Od toho závisí, či naša budúcnosť bude svetlá a bez mráčikov.

 

Čo znamená žiť v prítomnom okamihu

16.06.2024

Žiť tu a teraz Vedomý život v prítomnosti – ako ho dosiahnuť Jeden z mojich študentov sa ma nedávno opýtal, čo to znamená žiť v prítomnom okamihu, a to na základe alegórie dialógu medzi motýľom a trvalkou. Jednodenný motýľ pristál na trvalke a začal obdivovať všetko, čo videl: „Slnko je také milé a krásne! Tá rosa je úžasná! A aká je to lúka! A tá obloha! [...]

Čo znamená, že Boh oddelil Svetlo od Tmy?

14.06.2024

„Na počiatku stvoril Boh nebo a zem. A Boh rozdelil svetlo od tmy.“ To znamená, že keď sa v našom svete objavilo svetlo, bolo jasné, že celý vesmír sa skladá z dvoch protikladných stavov: svetla a tmy, dňa a noci. Svetlo a tma sa v nás odhaľujú vo vzťahu s naším spojením s Bohom, ktorého v múdrosti kabaly zvyčajne pomenúvame ako „Stvoriteľa“. On predstavuje [...]

Ak nás Boh naozaj miluje, prečo necháva ľudí trpieť, obzvlášť tých nevinných?

12.06.2024

Pani Oľga mi napísala takúto otázku na moju facebookovú stránku: „Vážený pán doktor Laitman, počúvam Vás už dlhú dobu a zvyčajne s Vami súhlasím, ale je tu jedna vec, s ktorou súhlasiť nemôžem, a to, keď hovoríte, že Stvoriteľ je dobrý. Nie je to pravda. On nie je dobrý. Pozrite sa okolo seba! Aj keby som si opakovala „Stvoriteľ je dobrý, Stvoriteľ je dobrý“ [...]

Nitra, Kynek, záplavy

V Nitre opäť vytopilo Kynek aj mestské kúpalisko

16.06.2024 19:55

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy.

Donald Trump

Trump označil Zelenského za najlepšieho predajcu všetkých čias: Len čo odišiel so 60 miliardami, už si pýta ďalšie, treba to zastaviť

16.06.2024 17:25

Americký exprezident Donald Trump sa v noci na nedeľu sťažoval, že žiadosti Ukrajiny o podporu od Spojených štátov "nemajú konca".

Kaaba, Veľká mešita, hadž

Púť do Mekky má už najmenej 19 obetí. Teploty stúpajú nad štyridsiatku

16.06.2024 17:09

V Mekke panujú v posledných dňoch vysoké teploty, ktoré sa dostali aj nad 45 stupňov.

kalinák

Šéf NR SR stále chýba. Čaká sa na Fica? Kaliňák: Nejde o dohodu medzi SNS a Hlasom, Pellegrini odišiel, situácia sa zmenila

16.06.2024 17:00

Kaliňák zatiaľ nepočul o žiadnych personálnych zmenách v koalícii. Pellegriniho už do koaličnej zostavy nepočíta.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 395
Celková čítanosť: 733194x
Priemerná čítanosť článkov: 1856x

Autor blogu

Kategórie