Založ si blog

Čo robiť, keď tak hlboko nenávidíte svet?

Podobnú otázku som dostal na svojej facebookovej stránke od Diny:
„Čo mám robiť so svojou nenávisťou k tomuto svetu?“ Dnes sa tak cíti mnoho ľudí. Ľudia nenávidia tento svet! Neznášajú ho! A mnohí sa dokonca pýtajú: „Prečo som sa narodil? Prečo by som mal na tento svet priviesť dieťa?”

Je to skutočne tak. Blíži sa doba, kedy bude ľudstvo z tohto sveta úplne rozčarované. Sebecká povaha ľudí, túžba užívať si na úkor druhých a prírody, je stále silnejšia a nemôže byť naplnená. Ľudia nevedia, ako naplniť svoje egoistické túžby, pretože ak sa nám podarí uspokojiť niektorú z našich egoistických túžob, vyhasne a na jej mieste sa objaví nová egoistická túžba. Takýmto spôsobom sa ľudstvo vyvíja s rastúcou neschopnosťou sebarealizácie, a čím viac sa vyvíja, tým je nespokojnejšie.

Tomuto stavu dobre rozumiem. Zvlášť v mladších rokoch som zažil veľa takých stavov, ktoré ma nútili klásť si otázku, prečo žijem a kvôli čomu mám žiť.

Príčina, prečo stále viac ľudí cíti nespokojnosť a nenávidí svet, v konečnom dôsledku je v tom, že chcú urobiť svet lepším pre seba i pre všetkých ostatných. Riešenie na to existuje, ale každý ho musí sám objaviť.

V prírode, ktorá je plne dávajúca, so zákonmi spojenia a lásky, sa skrýva vrodená túžba, ktorá si praje, aby sme sa rozumne rozhodli, ako vnímať a pociťovať svet. To je nutné k tomu, aby sme sa počas svojho života na tomto svete stali takými bytosťami, ktoré sa svojimi myšlienkami a túžbami približujú zákonom prírody. Príroda, ktorá stvorila tento svet, nám poskytla príležitosť odhaliť jej zákony, aby sme sa mohli povzniesť nad svoju nenávisť k svetu, to znamená, aby sme mohli prejsť zo sveta odsúdeného k zániku, strašného a sebeckého, do sveta láskavého, príjemného a krásneho.

Ak tento prechod uskutočníme, otvorí sa pred nami úplne nový, harmonický svet. Ak budeme usilovať o to, aby sme svoju nenávisť k svetu premenili na iný stav, z ktorého by sme tento svet videli inak, a ak budeme takú inverziu neustále opakovať – hoci len mechanicky, bez toho, aby sme zatiaľ dosiahli jej úprimné precítenie –, nakoniec to docielime. Musíme však radikálne zmeniť svoj postoj k svetu, k ľuďom a k prírode.

 

Nie je to jednoduchá úloha. Táto zmena vyžaduje mechanické „precvičovanie“, aby sme si dokázali predstaviť svet opačný tomu, ktorý nám každý okamih v bezútešnom obraze vykresľujú naše egoistické túžby. Taká je práca na sebazdokonaľovaní, ktorú popisuje múdrosť kabaly.

 

Musí byť starnutie tak depresívne?

27.06.2024

Nie. Poznám stovky ľudí, ktorí postupne starnú, ale nie sú ochotní prijať starobu ako obdobie, kedy je treba len sedieť s rukami na kolenách a čakať na nadchádzajúci koniec. Títo ľudia študujú múdrosť kabaly a chcú spoznať Stvoriteľa – jedinú Vyššiu silu lásky, dávania a spojenia, ktorá riadi celú našu realitu – približujú sa k nej, cítia a chápu zmysel a [...]

Bolo niekedy na duchovnom stupni celé ľudstvo?

26.06.2024

Nebolo. Duchovný stav si na krátku dobu udržala Abrahámova skupina, ktorá opustila Babylon. Keď vyšli z Egypta, povzniesli sa na novú úroveň a potom počas stavby Prvého Chrámu dosiahli ešte oveľa vyšších duchovných stupňov. Keď hovoríme o Chráme, nehovoríme o stavbe z kameňa a z dreva. Namiesto toho hovoríme o vnútornej stavbe duše. Pri stavbe Prvého a potom Druhého [...]

Prečo je dnes rozvodovosť taká vysoká?

25.06.2024

Dôvodom vysokej rozvodovosti je ľudský egoizmus, naša prirodzená túžba užívať si na úkor iných, ktorá v dnešnej dobe dosiahla prehnané rozmery. Vďaka nemu sme voči sebe čoraz viac neznášanliví. Mnohé páry vstupujú do manželstva kvôli tomu, že od toho druhého dostávajú na určitý čas veľké naplnenie. Potom, v okamihu, keď cítia, že už od toho druhého [...]

von der Leyen, Kallas, Costa

Členské štáty rozdelili v únii moc. Kto ju získal?

27.06.2024 23:31, aktualizované: 28.06.2024 00:38

Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli na rozdelení hlavných pozícií v rámci EÚ inštitúcií.

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 403
Celková čítanosť: 743178x
Priemerná čítanosť článkov: 1844x

Autor blogu

Kategórie