Založ si blog

Bolo niekedy na duchovnom stupni celé ľudstvo?

Nebolo. Duchovný stav si na krátku dobu udržala Abrahámova skupina, ktorá opustila Babylon. Keď vyšli z Egypta, povzniesli sa na novú úroveň a potom počas stavby Prvého Chrámu dosiahli ešte oveľa vyšších duchovných stupňov.

Keď hovoríme o Chráme, nehovoríme o stavbe z kameňa a z dreva. Namiesto toho hovoríme o vnútornej stavbe duše. Pri stavbe Prvého a potom Druhého Chrámu nastalo obdobie dosiahnutia významnej duchovnej úrovne, potom sme zhruba pred dvoma tisíckami rokov z týchto duchovných stupňov zostúpili.

Abrahámovej skupine, ktorá dostala meno „ľud Izraela“ a neskôr pod Mojžišovým vedením „židovský národ“, sa v tom čase podarilo dosiahnuť duchovný stav. Ľudstvo vo všeobecnosti však do duchovného sveta nevstúpilo, pretože si v čase, keď bolo v Babylone, nechcelo osvojiť metodiku odhalenia jedinej dávajúcej sily lásky, ktorá nám všetko poskytuje, sily spojenia, ktorá existuje v prírode a nazýva sa „Stvoriteľ“. Preto musel Abrahám opustiť Babylon len s tými ľuďmi, ktorí ho chceli nasledovať.

Ľudstvo ako celok teda nikdy v minulosti duchovnosti nedosiahlo. Dnes sme však vstúpili do novej vývojovej fázy, kedy bude musieť duchovný stav dosiahnuť každý človek do posledného. A každý človek k tomu má v sebe skrytý potenciál. Už teraz sa nachádzame v stave kolektívnej spolupatričnosti medzi sebou navzájom a s dávajúcou silou lásky a spojenia, ktorá nás drží pohromade. Tento stav má niekoľko názvov vrátane týchto: „zjednotená duša Adama HaRišona“ a „Malchut (kráľovstvo) sveta Ein Sof (Nekonečno)“. Taký je náš skutočný večný a dokonalý stav. K jeho odhaleniu sa postupne vyvíjame. V súlade s tým sa stále viac ľudí začína prebúdzať s túžbou po niečom väčšom, po niečom inom, než je celý rad svetských pôžitkov.

V dobách starovekého Babylonu sa ľudstvo Abrahámovej metóde kolektívne neprispôsobilo. Dnes sa však nachádzame v novej situácii, kedy bude neustále narastať utrpenie, čo nás už teraz núti stále viac spochybňovať spôsoby, akými vo svete premýšľame a konáme.

A tak či onak – buď prostredníctvom rastúceho uvedomenia si systému prírody a našej role v ňom, to znamená, prostredníctvom našej snahy sa prispôsobiť jeho integrálnym zákonom, alebo prostredníctvom rastúceho utrpenia – bude nakoniec údelom každého človeka dosiahnutie duchovného stavu.

Je to tak, ako je napísané: „Lebo zem bude plná poznania Hospodina, ako vody pokrývajú more“ (Iz 11, 9) a „Poznajte Hospodina, lebo všetci ma budú poznať, od najmenšieho po najväčšieho“ (Jer 31, 33 ).

 

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 792559x
Priemerná čítanosť článkov: 1830x

Autor blogu

Kategórie