Založ si blog

Dievčatko a jeho bábika

Musíme vedieť, že svet bol stvorený s túžbou prijímať. Preto hneď ako sa dieťa narodí, chce sa tešiť – až do svojho posledného dňa – napríklad keď sa chce s nami hrať. A keď vyrastie, tiež chce zažívať len radosť a potešenie.

Okrem toho musíme vedieť, že potešenie je duchovná záležitosť. Rozkoš nemôžeme uchopiť, je ako svetlo. Preto musí byť každé potešenie v nejakom šate. Obyčajne v lákavom, trblietavom – len aby sme zistili, že sú to len sklíčka a mačacie zlato, a že radosť z neho trvala ešte kratšie než ten lesk.

Rovnako vidíme, že keď sa malé dievčatko hrá s bábikou, potešenie, ktoré pociťuje, je skutočné, a keď my, rodičia, chceme, aby nechala bábiku a išla sa najesť, dievčatko si myslí, že má krutých rodičov, horších ako susedia, pretože susedia ju pri hre nerušia – a rodičia áno. Vidíme to aj vtedy, keď je v dome šesťmesačné dieťa a plače a my dievčatko požiadame: „Prečo sa hráš s bábikou a bozkávaš ju? Je to falošné bábätko, poď sa hrať so skutočným bábätkom,“ odmietne, hoci sme si istí, že ide o „skutočné oblečenie“.

A keď dievčatku povieme: „Prečo sa netešíš z ozajstného bábätka?“, nebude mať odpoveď. Ale keď jej povieme: „Vidíš, ako sa mamička hrá s bábätkom?“, alebo „s tým chlapčekom sa hrajú aj iní ľudia a bozkávajú ho. Nikdy sa nestane, aby sa dospelý človek hral s bábikou a bozkával ju.“ V tomto prípade pravdepodobne odpovie, že skutočné potešenie a radosť je predsa v jej bábike, a dôvod, prečo dospelí bozkávajú a hrajú sa so skutočnými deťmi je len v tom, že oni netúžia po pravej radosti. „Ale ja si chcem užívať život, preto chcem byť šťastná so svojou bábikou.“

Je to skutočne tak. Človek, ktorý ešte nie je dostatočne vyvinutý, nemôže mať radosť zo skutočného odevu – z duchovného života – aj keď je v ňom nekonečné potešenie.

Táto alegória tiež hovorí, že sú ľudia, ktorí radšej zostávajú v zdanlivých dočasných pôžitkoch, podriaďujú sa falši a za žiadnych okolností nie sú ochotní vidieť pravdu.

A sú aj ľudia, ktorým ide o pravdu, t. j. o vstup do duchovnosti, a ktorí sa k takémuto dosiahnutiu „zahrejú“ tým, že sa spoja so svojím okolím, so skupinou ľudí, ktorých spája spoločná snaha o hľadanie pravdy – zmyslu života. Človek má totiž vždy na výber, čím svoj život naplní.

Môže byť vaše myslenie škodlivé pre vás osobne?

02.07.2024

Myseľ slúži túžbam. Ak svoje túžby zameriavame na dosiahnutie konečného životného cieľa, ktorým je pozitívne spojenie ľudstva s prírodou a dosiahnutie harmonickej rovnováhy, potom je takáto myseľ prínosom. Mali by sme podporovať jej aktivizáciu, rozvoj a stimuláciu. Ak však myseľ nasmerujeme na ubližovanie iným, potom samozrejme musíme hľadať spôsoby, ako ju [...]

Hľadanie životného cieľa v posledných rokoch života

29.06.2024

Pokiaľ svoj život nezasvätíme hľadaniu nejakej určitej cesty, potom buď mrháme časom investujúc ho do niekoľkých rôznych smerov a končíme svoj život bez ničoho, alebo žijeme ako živočíchy bez úsilia o nejaký vyšší cieľ. Či sa budeme usilovať o vyšší cieľ, alebo nie, je dané našimi túžbami. Osobne som si nikdy nedokázal predstaviť, že by som sa usiloval o [...]

Alegória o majiteľoch hotela, ktorí sa pokúsili okradnúť bohatého obchodníka

28.06.2024

Existuje alegória o manželoch, ktorí prevádzkujú hotel pre obyčajných ľudí a snažia sa okradnúť bohatého obchodníka, ktorý prespal v izbe ich hotela. Manželka videla kupcove drahé veci a povedala manželovi, že má prášok, po ktorom ľudia na všetko zabudnú. Pridala kupcovi tento prášok do večere s úmyslom, aby zabudol a nechal tam niektoré zo svojich krásnych vecí. [...]

MO SR: Prezentácia bojovej techniky, CV-90, BAE Systems, tank

Sila a mobilita pre armádu: Slovensku ponúkajú modernizovaný tank so špičkovými technológiami

02.07.2024 10:00

Hmotnosť tanku prináša logistické výhody pri presunoch a vďaka svojej mobilite poskytuje posádke taktickú a strategickú výhodu.

povoden beluj

Na hornom Záhorí hrozí povodeň v okolí rieky Morava, hlási SHMÚ

02.07.2024 09:25

Vývoj situácie budú priebežne aktualizovať.

ambulancia

Župa otvorila už siedmu ambulanciu a stále nekončí. V krátkom čase avizuje ďalšiu

02.07.2024 09:25

Mladá pediatrička, pôvodom z Bratislavy, uprednostnila pred prácou vo veľkej nemocnici ambulanciu na zvolenskom sídlisku.

vojna na Ukrajine, dron

ONLINE: Rusko hlási zničenie piatich ukrajinských stíhačiek, Kyjev ranených a zosilnené boje

02.07.2024 06:30, aktualizované: 10:00

Ukrajinské velenie upozornilo na vyššiu intenzitu bojov, ktoré si podľa jeho odhadu vyžiadali tiež väčšie ruské straty.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 407
Celková čítanosť: 746721x
Priemerná čítanosť článkov: 1835x

Autor blogu

Kategórie