Založ si blog

Dilema vlastného ja: Rozlišovanie svojej egoistickej povahy od vlastného duchovného potenciálu

Sme zdrojom vlastnej radosti i smútku.

 

Sme zdrojom špiny i čistého prameňa.

 

Ako ľudia v zrkadle, je i svet mnohotvárny.

 

Je bezvýznamný a je nekonečne veľký!

 

— Omar Chajjám

 

Naozaj sme zásobárňou špiny aj čistoty. To znamená, že sme boli odvrhnutí od duchovnej stránky lásky, dávania a spojenia k jej telesnému protikladu.

 

Necítime duchovné vlastnosti, nesúcitíme s nimi a necítime ani potrebu sa k nim priblížiť. Sme jednoducho ponorení samí do seba, do svojich egoistických záujmov.

 

Špina spočíva v tom, že popierame duchovný svet, t. j. svet plný kvalít lásky, dávania a spojenia. V takom stave neprikladáme žiadnu dôležitosť duchovnému spojeniu. Namiesto toho chceme vlastniť zbrane, ktoré by nás chránili a posúvali vpred v našej egoistickej telesnej ríši.

 

Kde je v nás teda čistota? V tom, že nedokážeme pochopiť svoj stav. To je vlastne naša spása. Je nám odpustené. A dokonca je zosilňovaná nielen neuveriteľná vzdialenosť od duchovných síl lásky, dávania a spojenia, ale aj naša nevôľa prijať do našich životov ich riadiaci program. Prečo? Pretože sme „posledná generácia“.

 

Čistota spočíva v tom, že sa na nás nič nelepí. V špine sa neušpiníme, pretože ju necítime. A rovnako tak špina nie je niečo, čo by sa na nás lepilo.

 

Inými slovami, naša čistota je v tom, že necítime vlastnú špinu a zlo, a to nám pomáha. Nepotrebujeme cítiť svoju špinu, aby sme sa od nej očistili. Stačí, že sme do nej ponorení. So špinou musíme popracovať, a potom sa prejaví v potrebnej miere.

 

Musíme si uvedomiť, že my sami sme jedinou silou lásky, dávania a spojenia, ktorá nás stvorila a udržuje. Ak dospejeme k takému pochopeniu, potom by naše ďalšie kroky mali smerovať k tomu, aby sme sa čo najviac podobali vlastnostiam tejto sily.

 

V tomto procese potom pochopíme každé zlo, ktoré potrebujeme pocítiť, a zbavíme sa ho. Najdôležitejší je však prvotný kontakt s jedinou silou lásky, dávania a spojenia. V tomto smere môžeme vyvinúť určité úsilie, ktoré nás povedie k pociťovaniu tejto jedinej sily.

 

Rovnako ako vo vyššie uvedenom citáte sme nekonečne veľkí, pretože jediná sila lásky, dávania a spojenia je vždy medzi nami a zároveň je bezvýznamná, pretože jej nevenujeme pozornosť.

 

Navyše, dosiahnutie tejto veľkosti nezávisí od jednotlivca, ale od kolektívneho rozhodnutia, t. j. na dosiahnutí spoločnej duše ľudstva.

 

Naša evolučná trajektória nás vedie k takémuto kolektívnemu stavu a my ho dosiahneme. Zatiaľ však vidíme, že ani jeden národ nedokáže prísť s takým kolektívnym rozhodnutím jednoty ohľadom jedinej sily lásky, ktorá by ho spojila.

 

Aj keď takéto myšlienky zatiaľ u ľudí na žiadnej masovej úrovni nerezonujú, môže sa stať, že určité množstvo, prebudené túžbou zapojiť lásku a jednotu do našich životov nad našimi egoistickými pudmi, môže dospieť ku kolektívnemu rozhodnutiu skôr ako celá populácia a následne tak pozitívne ovplyvniť ostatných.

 

Všetko je založené na jedinom vzorci: jednota medzi nami sa rovná jednote s jediným živým zdrojom v prírode –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ silou lásky, dávania a spojenia. Tento vzorec zahŕňa všetko, čo existuje. Keď ľudstvo vstúpi do takej jednoty, potom sa táto jediná sila odhalí každému, ako je napísané: „od najmenšieho po najväčšieho z nich“.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší spolujazdec mal iba 11 rokov.

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 788711x
Priemerná čítanosť článkov: 1822x

Autor blogu

Kategórie