Založ si blog

Dávidove žalmy sa stali na začiatku roku 2024 jedným z piatich najvyhľadávanejších výrazov

Slovo „Tehilim“, označujúce Dávidove žalmy, sa umiestnilo medzi piatimi najvyhľadávanejšími výrazmi na internete. Keď ľudia prežívajú úzkostné stavy a cítia sa všeobecne zle, skutočne sa často obracajú k Dávidovým žalmom.

Práve preto ich napísal. Obsahujú totiž taký jazyk a formu, s pomocou ktorých sa môžeme obracať k Stvoriteľovi.

Je dôležité rozpoznať, že stav, v ktorom kráľ Dávid písal žalmy, čiastočne existuje v každom človeku. Veď kráľ Dávid predstavuje toho, kto je Stvoriteľovi najbližšie.

Je tiež dôležité pochopiť, že sa Žalmy netýkajú iba židovského národa, ale celého ľudstva. Môžeme teda povedať, že kráľ Dávid je univerzálny pre celý svet. Dôvod, prečo sú Žalmy kráľa Dávida veľmi obľúbené a prečo si ich osvojili všetky popredné svetové náboženstvá, je v tom, že každý človek má v sebe časť kráľa Dávida.

Čítanie Žalmov ľuďom pomáha nielen po psychickej stránke, ale poskytuje aj skutočnú pomoc, silu a ochranu zhora.

Kráľ Dávid bol úzko spojený so Stvoriteľom, s vyšším altruistickým svetom lásky. Bol kráľom, čo vyjadruje, že nám vydláždil cestu k tesnému spojeniu so Stvoriteľom. Preto majú jeho Žalmy zásadný význam.

Navyše, ak sa zameriame na písanie Žalmov kráľom Dávidom, samotné písanie, teda popisovanie toho, čo cítil v spojení so Stvoriteľom, je osobitým aktom vyliatia seba samého na papier.

Keď sa dostaneme do takých stavov, zapísať si svoje pocity je nielen odporúčané, ale táto potreba často vzniká priamo sama od seba. Potom zostane zachované spojenie človeka s tým, čo si zapísal. Jednoducho siahneme po pere a papieri, alebo dokonca po noži a kameni, ak nemáme k dispozícii nič iné, aby sme vyjadrili svoje novo nadobudnuté povznesené stavy spojenia s vyššou silou lásky, ktorá je čisto dávajúcim zdrojom všetkého života – Stvoriteľom.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

H5N1, vtáčia chrípka

V USA majú prvý prípad vtáčej chrípky bez potvrdeného kontaktu so zvieraťom

07.09.2024 18:49

Dospelého pacienta prijali do nemocnice, kde dostal antivírusové lieky proti chrípke. Po zotavení bol prepustený.

pápež františek

Pápež vyzval v Papue-Novej Guinei na ukončenie kmeňových konfliktov

07.09.2024 17:25

Narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova Bougainville by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

tajfún Jagi

Supertajfún Jagi zasiahol Vietnam, hlásia obete. V Číne po sebe zanechal spúšť

07.09.2024 16:46

Tajfún je podľa vietnamských meteorológov jeden z najsilnejších v regióne za ostatné desaťročie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda zaútočila na veliteľské centrum Hamasu v Pásme Gazy

07.09.2024 15:24

Počas útoku zahynulo najmenej osem ľudí a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 788662x
Priemerná čítanosť článkov: 1821x

Autor blogu

Kategórie