Založ si blog

Anekdota o ľudskej civilizácii

Existuje anekdota o vývoji ľudskej civilizácie, ktorá je podnetná na zamyslenie. Na ostrove obývanom kanibalmi sa ocitne človek, ktorý prežil haváriu lietadla. Títo kanibali, vedení inteligentným náčelníkom európskeho vzhľadu, plánujú na preživšom hodovať. Preživší, zmätený náčelníkovou zjavnou kultúrou, sa pýta: „ Ty nie si ovplyvnený civilizáciou?“ Náčelníkova odpoveď? „Iste, som ovplyvnený. Keď ťa zjem, urobím to na úrovni – použijem tanier, vidličku a korenie. Bude to celkom kultivované.“

Tento príbeh nás núti zamyslieť sa nad tým, prečo civilizácia skutočne nedokázala zastaviť vojny a iné hrôzy.
Civilizácia potrebuje vnútornú prácu. To znamená, že zmena ľudskej civilizácie k lepšiemu začína zmenou človeka od jeho vnútra. V skutočnosti neexistujú žiadne hrôzy. Takzvané hrôzy, ktorých sme svedkami, sú prejavom prirodzenej egoistickej ľudskej povahy, ktorou je užívanie si na úkor iných. Túto prirodzenosť treba napraviť. Nech sa pozrieme kamkoľvek, v osobnom, spoločenskom, medzinárodnom a globálnom meradle, ľudský egoizmus je mimo rovnováhy.

Ak by ľudia dostali slobodu ubližovať si navzájom, bez trestu a bez bolestivých následkov svojich činov, potom by sme boli svedkami nesmierneho barbarstva. Spolu s takýmto barbarstvom by sme videli aj ľudí, ktorí pri jedle používajú taniere, vidličky, nože a lyžice len tak, zo zvyku.

Okrem vojen a barbarstva vidíme, že naša egoistická ľudská povaha sa prejavuje v mnohých veciach, ktoré považujeme v našom živote za normálne a uznávané. Vezmite si napríklad športový štadión plný desiatok tisíc ľudí, z ktorých niektorí fandia jednému tímu a iní druhému. Ukazuje to, ako zásadne stojíme proti sebe.

Naša ochota fandiť jednej strane a zároveň pohŕdať druhou je bod v nás, v ktorom sa musíme zmeniť. Osobne by som zrušil takéto podujatia, t. j. všetky druhy súťažných podujatí, ktoré podporujú nenávisť a nadradenosť.

Nie som proti súťaživosti vo všeobecnosti, len proti tej, ktorá plodí nenávisť. Mali by sme dať hlavy dokopy a vytvoriť súťažné podujatia, ktoré nebudú klásť dôraz na to, kto je väčší, lepší, rýchlejší a silnejší, ale ktoré nám umožnia hľadať úspech jednoty nad našou egoistickou a rozdeľujúcou povahou.

Ak by sme sa rozhodli bojovať s našou egoistickou prirodzenosťou, aby sme nad ňu povýšili jednotu, potom by sme nakoniec zistili, že nepotrebujeme hranice medzi krajinami ani žiadne iné formy, ktoré ľudí rozdeľujú. Najskôr však musíme v rámci týchto hraníc podstúpiť spomínanú nápravu: aby sme súťažili v tom, ako sa povýšime nad svoju egoistickú povahu, nad svoju nenávisť voči iným a vytvoríme atmosféru lásky, vzájomnej ohľaduplnosti a pozitívneho spojenia nad egoizmom.

Nakoniec by sme zistili, že sme jeden národ rozptýlený po celom svete. Rozdiel medzi tým, ako sa táto koncepcia odohráva v porovnaní s inými, ktoré sa pokúšali realizovať takúto víziu, spočíva v tom, že sa snažili vybudovať kolektívnu transformáciu bez toho, aby zmenili egoistickú ľudskú povahu, ktorá prebýva v každom človeku. Ignorovali zlo, ktoré je nám vlastné. Pred akoukoľvek kolektívnou transformáciou potrebujeme zmenu vo svojom vnútri.

Dnes sme dospeli do štádia, keď sa z minulých chýb môžeme poučiť, že použitie sily na budovanie spoločnosti nie je správnou cestou. Skutočnú ľudskú civilizáciu teda ešte musíme vybudovať.

Civilizácia znamená uvedomenie si dôležitosti silných pozitívnych spojení nad našou vrodenou egoistickou povahou. To je jej podstata. Keď uprednostníme takéto spojenia, zosúladíme sa s prírodnými zákonmi vzájomného prepojenia a vzájomnej závislosti a potom pocítime, že sa nám otvára nový harmonický a pokojný svet.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

31.08.2024

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc. Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

Portugalsko, lesný požiar, hasičské lietadlo, požiar

V Portugalsku zúria rozsiahle požiare, vyžiadali si už najmenej dve obete

16.09.2024 22:00

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi.

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 791248x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu

Kategórie