Založ si blog

Čo si za peniaze nekúpite: skutočná cena bohatstva

Peniaze zaujímajú všetkých: tých, ktorí ich majú, aj tých, ktorí ich nemajú. Veríme, že peniaze môžu urobiť náš život buď rozprávkovo krásnym, alebo neznesiteľne ťažkým. A skutočne majú reálnu moc.
Kedysi dávno ľudia budovali vzťahy iba na základe fyzickej sily: ten, kto bol silnejší, si vzal všetko, čo potreboval. Pokiaľ pritom musel niekoho zabiť, prirodzene zabíjal – rovnako, ako to robia zvieratá.
Ale časom človek vymyslel nový spôsob regulácie vzťahov – peniaze. Kto ich mal veľa, stal sa silným. Vďaka peniazom sa mohol chrániť pred silnejšími protivníkmi tým, že si najímal stráže a armády. Peniaze urobili oveľa dostupnejšími najrozmanitejšie druhy pôžitkov, za ktorými sa neustále naháňame: rešpekt, moc, vedenie, sex, delikatesy a ešte viac peňazí, pretože peniaze robia peniaze.
Čo si za peniaze nekúpite
Peniaze však nie sú cenené samy o sebe, ale pre to, čo sa za ne dá získať. Veľkými peniazmi sa platí za moc a rešpekt, za to, aby sme necítili hanbu, atď. To znamená, že peniaze nie sú samostatnou hodnotou, ale iba prostriedkom na realizáciu túžob.
Za peniaze si však nie je možné kúpiť všetko. Môžeme si kúpiť lieky, ale nie zdravie. Nemáme vládu nad svojím osudom, životom a smrťou. Nemôžeme predvídať budúcnosť, hoci sa o to snažíme – platíme peniaze najrôznejším veštcom a astrológom, aby sme sa dozvedeli, čo nás čaká v budúcnosti.
Zo strachu z budúcnosti si kupujeme rôzne poistenia: zdravotné, životné atď. Dokonca si kupujeme poukazy na projekty sľubujúce večný život prostredníctvom kryogénneho zmrazenia alebo v podobe virtuálnej osobnosti.
Veď kto vie, čo s nami bude po smrti? Kedysi s faraónmi pochovávali ich poklady a otrokov, čo ukazuje, ako si prajeme pretiahnuť cez hranicu medzi životom a smrťou maximum možného.
Za peniaze si však nemožno kúpiť šťastie, inteligenciu, zdravie ani prirodzené vlastnosti, aj keď je za peniaze možné si najať ľudí s tými potrebnými vlastnosťami. Práve kvôli tomu, aby sme uspokojili svoje stále rastúce potreby, prahneme po vlastnení čo najviac peňazí.
Vzdať sa honby za peniazmi
Napriek tomu sa v poslednej dobe objavuje stále viac ľudí, ktorí peniazmi pohŕdajú a tvrdia: „Peniaze nie sú to, čo nás robí šťastnými!“ Nesúhlasia s tým, aby žili v napätí, súperili a prekonávali ostatných v tvrdom konkurenčnom prostredí. Títo ľudia hľadajú šťastie bez otrockého života v honbe za peniazmi.
Veď podstatou nášho priania v živote je predsa potešenie. Prečo teda trpieť v tomto nekonečnom maratóne, v tejto vyčerpávajúcej naháňačke, v ktorej je nutné neustále tvrdo pracovať kvôli zarábaniu peňazí?
Títo ľudia sa už za peniazmi naháňať nechcú, ale chcú si život užívať! Majú dosť života v neustálom napätí a strese, veď vo výsledku namiesto uspokojovania svojich potrieb iba rozširujú bankové kontá magnátov, na ktorých pracujú.
Na naplnenie základných potrieb človek zas tak veľa peňazí nepotrebuje. Je spokojný, keď má ženu, deti, normálne bývanie a zárobok, ktorý mu zaistí bezproblémovú existenciu. To spoločnosť nám vštepuje potrebu byť bohatý. Študujeme a pracujeme, aby sme dosiahli ciele, ktoré nám vnucuje spoločnosť. Zarábame peniaze a nakupujeme, znova zarábame a znova nakupujeme.
A v dôsledku tohto šialenstva nemajú radosť ani chudobní, ani bohatí.
Problém bohatých
Ľudia žijúci v nadbytku prestávajú po niečom túžiť, a preto im tiež chýba potešenie. Veď kto má väčšie potešenie z jedla? Ten, kto má hlad, a nie ten, kto má pred sebou stôl plný pochutín a má zažívacie problémy alebo nemá chuť do jedla.
Chudobní sa v živote tešia z prostých vecí, zatiaľ čo bohatí sú nútení si vymýšľať túžby umelé: kúpiť si najväčšiu jachtu, najluxusnejšiu vilu alebo obraz od slávneho umelca. Vymýšľajú si potreby a súťažia medzi sebou navzájom, aby mali čím žiť.
Veď človek nemôže žiť bez potrieb a ich uspokojovania. Ak má potrebu, ktorú môže naplniť, ťahá ho to dopredu za očakávaným potešením.
Pozrite sa na zamilovaných ľudí. Ich túžba byť jeden s druhým prežaruje celý ich život. Tešia sa na stretnutie a kvôli nemu sú ochotní prekonať akékoľvek ťažkosti. Ale keby k stretnutiu došlo okamžite, radosť z neho by nebola maximálna.
Cesta ku šťastiu
Ako teda dosiahnuť šťastie, keď si ho nemožno kúpiť za peniaze? Predovšetkým si musíme uvedomiť, že depresia vzniká kvôli túžbam, ktoré nám vnucuje spoločnosť. Keby sme sa dokázali zbaviť všetkých umelých túžob a cieľov, ktoré sú nám vnucované spoločnosťou, život by bol oveľa šťastnejší, pretože do depresie upadáme predovšetkým kvôli tomu, že nie sme schopní zrealizovať túžby, ktoré nám vnucuje spoločnosť.
Je nutné dať človeku možnosť, aby svoje túžby vyvážil a sformoval si pre seba potreby, ktoré mu zaistia normálny život a ktoré môže uspokojiť. Nejedná sa však o rovnostársky prístup. Každý by mal dostať to, čo pre seba považuje za nevyhnutné.
Namiesto výroby nadbytočných vecí, ktoré sú manipulatívnym spôsobom vnucované ľuďom, treba organizovať ekonomiku schopnú produkovať to, čo naozaj potrebujeme, a vzdelávací systém, ktorý vytvára rozumný vzťah k našim potrebám a napĺňa náš voľný čas.
V dôsledku takého vzdelávania by ľudstvo malo vytvoriť systém, ktorý zaistí hojnosť pre všetkých – naplnenie racionálne vyvážených materiálnych prianí, a tiež vyšších – duchovných, ktoré sa nám potom odhalia.

Základná znalosť o našom svete.

07.09.2024

Mali by sme začať s vedomím, že náš svet je integrálny, že ľudstvo je integrálna skupina a či už sme v našich rodinách, kruhoch priateľov, triedach, pracoviskách alebo v akomkoľvek inom zoskupení ľudí, medzi ktorými sa môžeme v spoločnosti nachádzať – až po osem miliárd ľudí na planéte – všetci by sme mali byť integrálni. Čo je integrálna skupina? Je [...]

Čo je ideálna spoločnosť?

29.08.2024

Ideálna spoločnosť je taká, kde si jej členovia vytvorili životný postoj, ktorý uprednostňuje prospech druhých, spoločnosti ako takej a prírody pred vlastným prospechom, a kde medzi všetkými jej členmi neustále kvitnú pozitívne spojenia. Kabalista Jehuda Ašlag (Baal HaSulam) popisuje takéto spojenia ako spoločnosť ochotnú spolupracovať, kde jej členovia presadzujú [...]

Aký učebný predmet je najužitočnejší?

27.08.2024

Najužitočnejším predmetom, najmä v dnešnej dobe, je naučiť sa, čo od nás vyžaduje príroda a ako môžeme jej požiadavky splniť, aby sme si vytvorili harmonický, pokojný a naplnený život. Čo od nás príroda vyžaduje? Požaduje, aby sme medzi sebou navzájom vytvorili pozitívne spojenie nad rozdielmi a rozpormi. Dôležitosť spojenia je prvoradá, pretože v spojení, ktoré [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:38

Podľa premiéra je vysoko pravdepodobné, že by nemalo dôjsť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Michael Laitman

Michael Laitman - Profesor ontológie, PhD. vo filozofii a kabale a MSc v bio-kybernetike. Zakladateľ a prezident Bnej Baruch celosvetovej vzdelávacej organizácie zaoberajúcou sa autentickou Kabalou - vedou o spojení medzi ľuďmi odhaľujúcou odpoveď na otázku „Čo je zmyslom života" a ako toho dosiahnuť. Čo je Kabala a ako vám prakticky môže pomôcť v živote sa dozviete v kurzoch na kabacademy.eu/cz/

Štatistiky blogu

Počet článkov: 433
Celková čítanosť: 791196x
Priemerná čítanosť článkov: 1827x

Autor blogu

Kategórie